Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Opravičujete napake svoje nasilne simpatije? Nikar!

PROBLEM W RELACJI

Shutterstock

Anja Rajter - objavljeno 16/07/19

Od vročekrvne jezljivosti do nasilja in telesnega zlorabljanja je le nekaj korakov

Ko samski iščemo življenjskega partnerja, se pogosto ujamemo v past prevelikega opravičevanja napak svoje nasilne simpatije:

  • Živi pod hudim pritiskom.
  • Ima težave s starši.
  • Ne počiva/ne jé/ne športa dovolj.

COUPLE

Preberite še:
5 navad, ki pomenijo rumeno luč v času skupne hoje

Prepričujemo se, da je to stanje samo začasno in ga bosta naša ljubezen ter zakon omehčala. Tudi če nas kdo od bližnjih opozori na njegovo jezljivost ali nasilen nastop, jih gladko preslišimo in njihove besede zatremo že v kali.

Kaj pa, če je vse res? Kaj pa, če se bo njegovo nasilno obnašanje samo še stopnjevalo?

Izpadov besa ne smemo nikoli jemati zlahka

Če smo opazili, da naš partner v sporazumevanju z drugimi vedno zavzame držo ustrahovanja in se vseskozi počuti napaden, bodimo pozorni. Takšni ljudje so za štirimi stenami še veliko hujši. Družinske člane imajo za svojo lastnino in z njimi tako tudi ravnajo.

“Nekateri med njimi so celo prepričani, da morajo biti zlobni,” govori William L. Coleman v knjigi Vprašanja, na katera si je dobro odgovoriti pred poroko.

Nasilja v družinah je več kot si mislimo. Zelo veliko je oseb, ki jih kdo pretepa. Otrok, ki pogosto pridejo v šolo z modricami po telesu. Žensk, ki so “padle po stopnicah”, “se zaletele v vrata hladilnika” ali so “zelo nerodne”. Tudi moški so se “po nesreči udarili z orodjem” ali pa “si zaslužijo”, ker niso upoštevali dogovora z ženo.


SEXUAL ABUSE

Preberite še:
Risbe, ki razkrivajo, da je otrok spolno zlorabljen

PRZEMOC DOMOWA
Shutterstock

MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Javno kritizirate svojega zakonca? Veste, da je to nasilje?

Coleman pravi: Če vas oseba, s katero se dobivate, v jezi udari, pri priči pretrgajte odnos. Ne sočustvujte. Ne iščite razlage. Ne skušajte pomagati in ne igrajte psihologa. Recite zbogom!

Če je več kot ena oseba izrazila zaskrbljenost ob hitri jezi našega partnerja, moramo takoj poiskati strokovno pomoč. Ljudje, ki za sporazumevanje in obvladovanje drugih uporabljajo jezo in nasilje, tak način reševanja verjetno uporabljajo že več let. Morda so se tega naučili od svojih staršev in bodo lahko le ob strokovni pomoči spreminjali svoje vzorce.

Če si prigovarjamo, da ni tako hudo, je na mestu, da si postavimo nekaj vprašanj: Si želimo, da bi naši otroci živeli v nasilni družini? Si želimo, da bi naš otrok izbral nasilnega partnerja ali bil sam nasilen?

Ker jabolko ne pade daleč od drevesa, moramo ukrepati takoj in iti skupaj s partnerjem na strokovno pomoč ali pa ga zapustiti. “Zdravi pari niso nasilni,” namreč piše William L. Coleman.

Vročekrven ni isto kot glasen

Niso pa vsi glasni ljudje hkrati tudi nasilneži. Vsi poznamo ljudi, ki se viharno izražajo, uporabljajo pretirane kretnje in so na splošno precej glasni, ne da bi bili hkrati jezni in razburjeni. Vajeni so bučnejšega sporazumevanja, a s tem ne mislijo nič slabega.

Če jim bomo pomagali s prijazno in nežno besedo pridobiti malce lepše družabne navade, nam bodo pogosto hvaležni. Z njimi ni nič hudo narobe.


ANGRY FIRST

Preberite še:
Kako vedeti, kdaj je vaša jeza zdrava, in kaj storiti, ko to ni

Je zakon z mirnim človekom dolgočasen?

Ljudje, ki se znajo obvladati, so mnogo boljši partnerji od tistih, ki besnijo, razbijajo in kričijo. Zakon z močnim in zanesljivim človekom bo kot plovba po mirnem morju. Na moža, ki mu ni treba s pestmi dokazovati svoje moškosti, ali na žensko, ki zna stati na svojih nogah, ne da bi morala ustrahovati svojega moža, je vredno počakati.


COUPLE

Preberite še:
Kako je en stavek pomagal rešiti moj zakon

Bodimo potrpežljivi in poskrbimo za molitev. Molimo za svojega bodočega zakonca tudi k Svetemu Duhu. Da se bomo srečali in prepoznali. Molimo k njegovemu angelu varuhu: “Varuj ga in vodi ga.” Pa k sv. Antonu Padovanskemu, Mariji in sv. Jožefu, svojemu godovnemu zavetniku …

In tudi ko se bomo že spoznavali … Molimo za pravo pamet. Da bomo prepoznali pasti, jih skupaj predelali že pred sklenitvijo zakona in ustvarili zdrav odnos, ki bo vodil v izpolnjeno družinsko življenje.


MARRIAGE

Preberite še:
Največji in edini izziv v zakonu


FRUSTRATED WOMAN

Preberite še:
Težave z računalnikom? Tu sta molitvi za pomiritev in rešitev težav


CAMP

Preberite še:
Otrok potrebuje 4 kompetence, 2 spretnosti in 1 mesto

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.