Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako vedeti, kdaj je vaša jeza zdrava, in kaj storiti, ko to ni

ANGRY FIRST

Shutterstock

Michael Rennier - objavljeno 25/02/19

V pravem kontekstu in zmernosti ima tudi jeza koristi, a hkrati zlahka postane strup

V današnji družbi je vse bolj sprejemljivo, da se prepustimo javnim izbruhom. Jeza dobi pozornost, zato so tudi naslovi večine spletnih portalov napisani v konfliktnem slogu, ki privabljajo klike. Sčasoma jeza postane navada in se prenese v naše osebno življenje.


MARRIED,COUPLE,FIGHT

Preberite še:
Kako se v odnosu prepirati?

V sporočilih grozimo drug drugemu, zaradi nesoglasij hitro prekinemo prijateljstva in na splošno spodbujamo nemire o tem, kdo nam je storil škodo in kakšno kazen si zaradi tega zasluži. Jezo lahko povzročijo tudi najbolj nepomembni dogodki.

Vsem bi bilo bolje, če bi najprej globoko vdihnili

Močno razburjenje lahko za trenutek sprosti naše napetosti, a zaradi njega smo na koncu žrtve. Jezni ljudje se počutijo nemočno, zato se odzivajo tako močno. Počutijo se žrtev življenja na splošno in njihovo usmerjanje jeze proti zunanjim vzrokom je način, kako poskušajo znova dobiti nadzor. A nikoli ne deluje. Jeza je stresna. Odganja prijatelje in ustvarja stalen občutek, da so bili krivični.


YOUNG,WOMAN,ARGUMENT

Preberite še:
Sveto zdravilo proti prepirom pod domačo streho

Sčasoma življenje v nenehni jezi uniči našo sposobnost, da smo jezni na zdrav način, ko je to resnično upravičeno.

Kot čustvo je jeza nevtralna in ima v ustreznem kontekstu celo koristi. Da bi znali presoditi, kdaj je jeza zdrava in dobra, preberite nekaj napotkov.

Jezni bodite za druge, ne zase

Če neprestano nergate nad šefom v službi, voznikom, ki vozi pred vami ali nad svojimi otroki, ker vas motijo pri branju knjige, potem je to znak, da zavzamete drugačno perspektivo. Svet se ne vrti okrog vas. Vse te majhne stvari vas verjetno motijo, ker ste egocentrični. Manj narobe pa je, če se jezite v imenu osebe, ki ji je bila storjena krivica, to je namreč znak empatije in skrbi.


RELAXING

Preberite še:
So slabe novice povsod okoli vas? Poskrbite, da vam ne bodo prišle do živega

Prepričajte se, da vaša jeza ni usmerjena na drugo osebo

Zdrava jeza je usmerjena v krivico ali sistematičen problem, ne bi se smela nanašati na druge ljudi. To ne pomeni, da nas nekateri ljudje ne motijo, vendar se to ponavadi zgodi, če pride do napačne komunikacije, slabega dneva ali česarkoli drugega.


FORGIVNESS

Preberite še:
Zakaj tako težko prosimo odpuščanja?

Ni nujno, da osebi zaradi tega oprostimo, vendar pa zagotavlja nekaj konteksta in podlago za odpuščanje. Zdrava jeza ne cilja na ljudi in ne išče maščevanja. Osredotoča se na temeljne vzroke stalnih težav.

Mora biti začasna

Jeza kot trajno čustveno stanje je problematična. Čustva pridejo in gredo, temu se ne morete izogniti. Vsakič, ko se počutite jezne, vzemite premor, za trenutek pozabite na to močno čustvo in razumno preučite razlog. Jeza je zdrava, ko povzroči, da znova preučimo naše motive zanjo.

Ponudite pozitivno rešitev

Zdrava jeza išče rešitev s pozitivno spremembo. Če ste jezni nase, naj bo to motivacija, da naredite nekaj sprememb v življenjskem slogu, bodisi v sebi ali v vašem okolju. Če ste vznemirjeni zaradi krivice, je lahko jeza motivacija za pogum pri iskanju novih rešitev. Jeza se sama po sebi nikoli ne konča. Vedno pa nas lahko motivira, da jo obrnemo v dobro in naredimo svet boljši.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.  


Michelle

Preberite še:
10 dni po splavu so zaslišali srčni utrip


MARTIN GOLOB

Preberite še:
“Duhovnik mora z ljudmi živeti, delati, jokati, se veseliti”


YOUNG MAN,STRESSED

Preberite še:
9 nasvetov za obvladovanje tesnobe

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.