Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Otrok potrebuje 4 kompetence, 2 spretnosti in 1 mesto

CAMP

New Africa - Shutterstock

Mikołaj Foks - objavljeno 15/07/19

Si želite, da bi vaš otrok osvojil ključne kompetence za svojo prihodnost? Dovolj je že, če mu pomagate razviti štiri kompetence in dve spretnosti na enem mestu. In ni boljše priložnosti za začetek, kot so počitnice!

Svetovni gospodarski forum redno objavlja seznam ključnih kompetenc, ki bodo pomembne v prihodnjih letih. To so predvsem mehke veščine, ki jih je usvojiti težje kot metodološka in strokovna znanja, pri katerih nas vse bolj podpirajo stroji. V ospredju so štiri kompetence.

  • Kritično mišljenje. Sposobnost luščenja informacij iz tistega, kar zamegljuje pravo podobo, je nujno potrebna. In to ne zgolj za prebiranje novic na spletu: z goro informacij se ne nazadnje soočamo na vsakem koraku – doma, v šoli in službi.
  • Ustvarjalno razmišljanje. Ustvarjalnost je področje, na katerem nas tehnika ne more nadomestiti in je pogosto ena izmed prvih stvari, ki jo iščejo delodajalci. Ustvarjalne rešitve so namreč dobrodošle v vsakem sektorju.

HAPPY FAMILY

Preberite še:
S temi preprostimi koraki otroku pomagajte ohraniti ustvarjalnost

WEB 2-CHILD-DRAWING-CRAYONS-PIXABAY
PIXABAY

CHILD

Preberite še:
“Starši postajajo sitni taksisti, otroci pa neustvarjalne ovce”

  • Delo v skupini. Osebe, ki dobro delajo v skupini, dosegajo boljše rezultate in večje zadovoljstvo pri delu. Timsko delo primanjkuje že v izobraževalnem sistemu, kar lahko vidimo že pri ureditvi šolskih klopi. Sodelovanje je zato toliko bolj pomembna kompetenca.
  • Komunikacija z drugimi ljudmi. Sposobnost učinkovito komunicirati z drugimi ljudmi je sestavni del drugih kompetenc. Je tudi ključna pri reševanju konfliktov v skupini ali pa pri predstavljanju rezultatov vašega dela drugim. V svetu, kjer so tehnološka komunikacijska orodja čas izmenjave informacij skrajšale na minimum, so komunikacijske spretnosti postale toliko bolj pomembne.

MOTHER SON

Preberite še:
5 načel pozitivne komunikacije z vašim otrokom

Dve pomembni spretnosti …

Za pridobitev zgoraj omenjenih kompetenc je potrebno razviti dve veščini, ki se najbolj dinamično razvijata v prvih letih življenja.

  • Radovednost se najbolj razvija, ko otroku damo proste roke, da se lahko igra z vsem, s čimer si želi, in tako dolgo, kolikor si želi. Na tak način lahko svet spoznava v svojem ritmu in v skladu s tem, kar vzbuja njegovo radovednost.
  • Samostojnost se razvija tedaj, ko otroku damo pravico, da pade in dela napake. “Bom sam” je eden izmed najbolj pomembnih stavkov, ki otroku omogočajo, da se neha opirati na starše in se česa nauči od življenja samega. Majhne napake so pomembne: z njimi se naučimo preprečiti večje, če pa do njih že pride, jih lažje prebrodimo.

 … in eno mesto

Najboljše mesto za razvijanje prej navedenih kompetenc in spretnosti je narava. Ta ne postavlja omejitev otroški radovednosti, hkrati pa podpira samostojno raziskovanje ter tako ponuja prostor za uresničevanje nenavadnih idej. Narava je navsezadnje oblikovala rastlinske in živalske vrste, med katere spada tudi človek. Zato se z otrokom le odpravite v gozd!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.


WYPADEK ROWEROWY

Preberite še:
O posledicah hude nesreče: “Kot da bi me kdo s kladivom po glavi”


FUN,AUNT,BABYSITTER,CHILD

Preberite še:
Zakaj moji nečaki nočejo, da bi se poročila


GORNJI GRAD CATHEDRAL

Preberite še:
Spoznajte prvotna zavetnika ljubljanske nadškofije

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.