Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 navad, ki pomenijo rumeno luč v času skupne hoje

COUPLE

withbeautiful-(CC BY-SA 2.0)

Cecilia Zinicola - objavljeno 22/06/19

Preden začnemo skupno življenje, je ključnega pomena prepoznati opozorilne znake, ki se pokažejo, medtem ko se spoznavamo

Čas zaroke je čas skupne hoje, spoznavanja, spoštovanja in skrbi, ki omogoči, da jezik ljubezni med zaljubljencema ostaja ves čas spoštljiv. To obdobje življenja je namenjeno temu, da smo bolj pozorni na navade in osebnost drugega, je čas priložnosti za okrepitev šibkih področij in skupne rasti, medtem ko ljubezen zori.

Nedvomno je velika napaka podati se v zakon in začeti ustvarjati družino v prepričanju, da se bo drugi sčasoma že spremenil, ne da bi prej naredili kaj v smeri reševanja nezdravih navad. Žal se sčasoma to samo še poslabša.

Če se take slabe navade ponavljajo, je ključnega pomena prepoznati opozorilne znake, saj je takrat priložnost za njihovo razreševanje in odpravljanje, morda tudi s profesionalno pomočjo.

Besedno ali fizično nasilje

Nespoštljiv odnos do nas ali do drugih nikoli ni dober znak. Ko nekdo zmerja in žali iz navade, gre za vedenje, ki nikakor ni sprejemljivo. Raziskave v zadnjem času kažejo, da so posledice besednega nasilja zelo podobne tistim, ko gre za fizično nasilje.

Na nek način so posledice verbalnega nasilja globlje, saj prizadenejo duševno zdravje. Samo zato, ker ran ne vidimo, še ne pomeni, da jih ni.


COUPLE CONFLICT

Preberite še:
Kaj naj storimo, ko nekdo kriči?

VIOLENCE, WOMAN, FACE
Shutterstock

WOMAN FEAR

Preberite še:
Kako zaznati prve znake nasilja v zvezi?

Uživanje alkohola ali drog

Skoraj vse droge imajo tudi škodljive stranske učinke, zaradi česar je smiselno, da ne podpiramo uživanja drog, tako kot ne pretiranega uživanja alkohola.

Odvisnost je resno medicinsko stanje, ki ga je potrebno obravnavati z enako vnemo kot vsa druga medicinska stanja. V času odvajanja in okrevanja smo lahko nekomu v oporo, pri tem pa se je pomembno zavedati, da mora biti na drugi strani pripravljenost to pomoč sprejeti ter iskati izhode iz odvisnosti.

Zaničevanje ali ravnodušnost

Ponavljajoče se zavračanje in kritika imata močan negativen vpliv na samospoštovanje in splošno čustveno zdravje. Eden najhujših občutkov je, da nismo nikomur pomembni in da je vseeno, če nas ne bi bilo.

Če se sčasoma ne dotaknemo takih ravnanj in drž, je vedno več kritike, obtoževanja in zaničevanja, rane pa se poglabljajo. Taka nezdrava vedenja se pogosto začenjajo v na videz nedolžnih šalah.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Javno kritizirate svojega zakonca? Veste, da je to nasilje?

Nesposobnost opaziti potrebe drugega

Kadar oseba, ki jo ljubimo, ni zmožna videti naših potreb in jih upoštevati v približno enaki meri kot mi njene, bo zelo težko složno živeti skupno življenje. Kako bo recimo pri načrtovanju družine, se bosta zmogla oba žrtvovati za družino?

Sposobnost darovati se za drugega v težki situaciji je pomemben znak dobre zveze. Ni dobro, če nekdo zanemarja čustva drugih zato, da uveljavi svoje.


ZŁE NAWYKI MAŁŻEŃSKIE

Preberite še:
Kako se (učinkoviteje) prepirati s partnerjem

argument couple
fizkes - Shutterstock

ARGUING

Preberite še:
Znanost pravi: Prepiri s sozakoncem lahko vodijo v bolezni

Nezvestoba

Nezvestoba je ena najbolj travmatičnih izkušenj v življenju, ki povzroči zelo globoke rane in onemogoči, da bi še komu zaupali. Svobodna odločitev za zvestobo je tista, ki omogoči, da skrbimo in živimo drug za drugega.

Pretirana raba pornografije na internetu še povečuje tveganje za virtualno nezvestobo, kjer se drugega uporabi za spolno zadovoljitev in srečo. Pozneje v zakonu je zelo težko pozdraviti te vrste prevaro. Na srečo danes v primeru nezvestobe že obstajajo terapevtski programi, ki vključujejo odpuščanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


MONSTRANCE

Preberite še:
Sveto Rešnje Telo in Kri – praznik, ki je središče naše vere


PATRICIJA BELAK

Preberite še:
“Urejenost je zame tudi to, da izžarevam optimizem, veselje, radost, smeh …”


NICK VUJICIC

Preberite še:
Nick Vujičić: Prav ti si lahko za nekoga čudež

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.