Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

K čemu nas spodbuja Karmelska Mati Božja?

KARMELSKA MATI BOZJA

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 16/07/19

Današnji praznik je dobil ime po gorovju v Sveti deželi. Tam je bil ustanovljen karmeličanski red, ki se je zaradi muslimanskega pritiska moral preseliti v Evropo. Karmeličani so se radi zatekali v Marijino varstvo, iz tega reda pa izhaja tudi cela vrsta znanih svetnikov in svetnic

Praznik je dobil ime po gori Karmel v Sveti deželi. To je gorski greben med Sredozemskim morjem in Jezreelsko ravnino v Palestini. Je simbol rodovitnosti in lepote, pa tudi človeškega napora na poti k Bogu, saj je težko dostopen.

Goro Karmel poznamo iz Svetega pisma Stare zaveze. Na njej je prerok Elija v soočenju s krivimi preroki dokazal, kdo je pravi Bog. Verjetno so se prav po njegovem zgledu že v prvi krščanski dobi tukaj naselili možje, ki so se želeli umakniti svetu.


MAN,PRAYING,OUTSIDE

Preberite še:
Ko vam med molitvijo odtavajo misli, poskusite to rešitev

MOUNT CARMEL
PUBLIC DOMAIN

Loarre castle

Preberite še:
12 srednjeveških samostanov ob španski romarski poti v Santiago

Začetki karmeličanskega reda

V 12. stoletju je tja prišel vojak, križar Bertold, ki se je zaobljubil, da bo postal puščavnik, če jim Bog nakloni zmago nad muslimansko prevlado. Kristjani so zmagali in Bertold se je z desetimi tovariši naselil v Karmelu pri votlini, v kateri je po izročilu bival prerok Elija. Imenovali so se bratje Device Marije Karmelske. S tem je bil ustanovljen karmeličanski red.

Njihovo število je začelo naglo naraščati, toda kmalu jih je muslimanski pritisk prisilil, da so se “preselili” v Evropo. Tam je papež Honorij III. red potrdil, samostani pa so se razširili še v Francijo, Anglijo, na Sicilijo in Ciper.

Karmelska bratovščina

V tistem času je bil na čelu reda Simon Stock, ki se mu je prikazala Božja Mati. V roki je držala škapulir in mu dejala: “Kdorkoli pobožno umre, oblečen v to oblačilo, bo zveličan.” To se je zgodilo 16. julija 1251 in takrat je nastala karmelska škapulirska bratovščina. Pozneje so na ta dan uvedli praznik Karmelske Matere Božje, ki ga obhajamo danes.


WEB 3 ADMONT MONASTERY

Preberite še:
Starodaven in bogat samostan v naši bližini, ki je poln dragocenosti

BROWN SCAPULAR
Pascal Deloche | GoDong

SOLANUS CASEY

Preberite še:
Učenje jim ni šlo, a so kljub temu postali svetniki

Kaj je to škapulir?

Omenjeni škapulir je pri redovnikih del redovnega oblačila. To sta dva kvadratna kosa blaga, okrašena s podobo karmelske Matere Božje, povezana med seboj s trakovoma tako, da en kos visi na prsih, drugi na hrbtu, nameščena pa sta pod obleko.

Škapulir ni nikakršen amulet, ki bi človeku sam po sebi prinašal srečo in varstvo, pač pa je zunanje znamenje, ki nosilca opominja na posvetitev Mariji, da si v skušnjavah in težavah prizadeva za svetost življenja.

Karmel in Marija

O karmeličanskem redu radi rečejo, da je ves marijanski, saj je posvečen posnemanju in češčenju Božje Matere. Spominja nas, da Marija ne zapusti nikogar, ki se k njej zateka. Obenem je bila družba teh menihov prepričana, da jim Marija pomaga v najtežjih in najbolj nevarnih trenutkih, v kakršne so bili karmeličanski menihi pogosto postavljeni.




Preberite še:
Kako je Marija pomirila vihar in rešila mornarje

Cela vrsta znanih svetnikov

Iz karmeličanskega reda je izšla slavna vrsta svetnikov in svetnic: od sv. Simona Stocka do sv. Janeza od Križa, od cerkvene učiteljice sv. Terezije Velike do priljubljene sv. Terezije Deteta Jezusa.

Karmelski Materi Božji so v Sloveniji posvečene tri župnijske in štiri podružnične cerkve. Redovniki karmeličani pri nas nimajo nobenega samostana, redovnice karmeličanke pa imajo svojo hišo v Sori pri Medvodah in v Mirni Peči pri Novem mestu.


WOMAN CHILD WALKING ON PATH

Preberite še:
12 modrosti svete Terezije Deteta Jezusa o ljubezni do drugih

Na današnji dan godujejo …

Na današnji dan godujejo tista dekleta, ki jim je ime Karmela ali Karmen. Ime izvira iz latinske besede carmen, kar pomeni pesem. Ime Karmen danes nosi pri nas nekaj več kot 4000 žensk. Najbolj priljubljeno je bilo med letoma 1960 in 1980, pozneje pa je priljubljenost tega imena začela upadati.


JANEZ NOVLJAN

Preberite še:
Dejanja, ne le besede. Janez na leto 1450 ur dela za druge


CAMP

Preberite še:
Otrok potrebuje 4 kompetence, 2 spretnosti in 1 mesto




Preberite še:
Preživljate težko obdobje? Pomaga lahko molitev tega psalma

Tags:
Marijapraznikredovnikisvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.