Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Starodaven in bogat samostan v naši bližini, ki je poln dragocenosti

WEB 3 ADMONT MONASTERY

OT | CC BY-SA 3.0

Aleš Žužek - objavljeno 30/04/19

Benediktinski samostan v Admontu na avstrijskem Štajerskem je samostan častitljive starosti, saj je bil ustanovljen že davnega leta 1074

Samostan je ustanovil salzburški nadškof Gebhard s pomočjo donacije oziroma premoženja sv. Eme Krške, ki je umrla leta 1045. Leto smrti prve slovenske svetnice se ponekod tudi navaja kot datum ustanovitve admontskega samostana.

Dragoceni rokopisi

Prvi menihi so v Admont prišli iz benediktinske opatije sv. Petra v Salzburgu. Admontski samostan, ki je posvečen sv. Blažu, ima seveda za seboj pestro zgodovino. Dolga stoletja je bil gospodarsko in izobraževalno, še zlasti pa kulturno središče na Štajerskem. V njem je deloval skriptorij, v katerem so učenjaki pisali in prepisovali dragocene rokopise.


MONASTERY OF SAINT ANTHONY

Preberite še:
To so najstarejši krščanski samostani na svetu

Uničujoč požar

Leta 1865 je bilo najbolj črno leto v zgodovini samostana, saj je izbruhnil požar, ki ga je skoraj popolnoma uničil. K sreči je dragocena knjižnica ostala nedotaknjena pred ognjenimi zublji. Žal pa je zgorel prav tako dragocen arhiv. Samostan je bil po požaru obnovljen.

Baročna knjižnica

Samostan je zlasti znan po svoji knjižnici, ki obsega kar 70.000 restavriranih knjig (vsega skupaj je v knjižnici 200.000 knjig). Ta knjižnica, ki je bila dokončno zgrajena leta 1776, je največja samostanska knjižnica na svetu. Arhitekt knjižnice je bil baročni mojster Josef Hueber. Najbolj dragoceni del knjižnice je več kot 1.400 rokopisov, ki so nastajali od 8. stoletja naprej.
Preberite še:
Rimski samostani, ki nudijo edinstveno (in cenovno dostopno) nastanitev

ADMONT LIBRARY
Jorge Royan I CC BY-SA 3.0


ABBEY CELLAR

Preberite še:
10 “božanskih” likerjev, ki so nastali v samostanih

Samostanski muzej

Leta 2003 je bil v admontskem samostanu odprt velik muzej, ki se je, kot piše na spletni strani benediktinskega samostana Admont, do zdaj že uveljavil na avstrijski muzejski sceni kot pomemben dejavnik.

Najbolj bogat samostan na svetu?

Admontski samostan skrbi za 27 župnij in gimnazijo ter upravlja dom za ostarele v Frauenbergu. V samostanu je trenutno 24 menihov, vse skupaj pa v okviru samostanskih obratov deluje okoli 500 ljudi. Samostan v Admontu je namreč zelo gospodarsko močan, zaradi česar se pojavljajo mnenja, da gre za najbolj bogat samostan na svetu.


DAMIANO,FRIAR

Preberite še:
Samostan na kolesih: vlak, ki skrbi za dušo in vodi v večnost

Samostan ima med drugim v lasti gozdno podjetje (samostan ima v lasti 17.800 hektarjev gozda), lesno podjetje, ki deluje od leta 1972, gradbeno podjetje, podjetje za oskrbo z energijo oziroma elektriko, nepremičninsko podjetje (to ima nepremičnine v Gradcu, na Dunaju, v Judenburgu in v okolico admontskega samostana), cvetličarno, del zemljišča pa je samostan oddal kmetoma, ki se ukvarjata z živinorejo.

Posestvo v Sloveniji

Benediktinski samostan iz Admonta ima v lasti tudi posestvo oziroma vinsko klet Dveri-Pax v Jarenini v Sloveniji. Vinograde imajo v okolici Maribora, Jeruzalema, Radgone in Kapele.

Posest Jareninski dvor je v letih 1130–1135 plemeniti Rudolf Wittenswald podaril v zahvalo cerkvi, škof Konrad I. Salzburški pa je celotno posest dodelil benediktinskemu samostanu iz Admonta. Zgodovinski podatki pričajo, da so benediktinski menihi v Jarenini pridelovali vino že vsaj leta 1139.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Kako lahko brez besed pričujemo za vero na delovnem mestu
Preberite še:
Dan, ko so policijski psi Nekoga zaznali v tabernaklju
Preberite še:
Italijanska igralka: Bila sem popolnoma obupana, Božje usmiljenje me je rešilo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.