Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Učenje jim ni šlo, a so kljub temu postali svetniki

SOLANUS CASEY

Mahatma Gandhi CC

Philip Kosloski - objavljeno 21/01/19

Ni ti treba biti najboljši učenec, da bi postal svet

Predstavljamo vam tri svetnike, ki so imeli težave pri opravljanju šolskih obveznosti, a s svojim zglednim življenjem še danes vplivajo na mnoge.

Sveti Janez Vianej

Rodil se je v kmečki družini. Želel je postati duhovnik, a zaradi francoske revolucije ni mogel hoditi v šolo. Ko so se napetosti umirile, se je Vianej vpisal v lokalno šolo, vendar se je zelo težko spopadal z učno snovjo, čeprav je bil najstarejši v svojem razredu. Zaradi nevednosti so se iz njega večkrat norčevali.

Ko ga je nekoč izzival mlajši učenec, ker ni znal odgovoriti na zastavljeno vprašanje, ga je Janez Vianey udaril v obraz. Ta mlajši učenec je bil Mathias Loras, s katerim sta pozneje postala dobra prijatelja in ki je postal tudi prvi škof mesta Dubuque v ameriški zvezni državi Iowa.

SPOSOBY ŚWIĘTYCH NA POKORĘ
Wikipedia | Domena publiczna

Sčasoma je bilo Vianeju dovoljeno študirati v semenišču, vendar so njegovi inštruktorji menili, da se uči prepočasi. V duhovnika je bil posvečen zaradi svoje svetosti in postal je eden najbolj prepoznavnih župnikov vseh časov.

Sveta Bernardka Lurška

Zaradi težkih finančnih razmer doma je Bernardka v otroštvu opravljala delo pastirice. Zaradi tega ji je ostalo malo časa za študij in tako ni mogla spoznati Svetega pisma. Do 14. leta Bernardka še ni prejela prvega obhajila, niti ni znala tekoče brati.

BERNADETTE SOUBIROUS
Public Domain

A ravno temu dekletu brez obhajila in brez teološkega znanja se je prikazala Marija in ji rekla: “Jaz sem Brezmadežno spočetje.” Te resnice sama nikoli ne bi mogla sprejeti.
Preberite še:
Svetniki, ki so imeli nadnaravno moč

Bernardka je imela težko življenje, vendar je vztrajala v svetosti in preprostosti. Na mestu prikazovanja v Lurdu se vsako leto zbere na tisoče romarjev.

Sveti Frančišek Solanus Casey

Rojen irskim priseljenskim kmetom v Wisconsinu, je bil Solanus Casey deležen zelo malo šolanja. Pri 21. letih je vstopil v semenišče, a ni zmogel slediti predmetom v nemščini in latinščini. Svetovali so mu, naj se raje pridruži kateremu od redov.

Sprejet je bil v kapucinski red, vendar se je še naprej boril s svojim pomanjkljivim znanjem. Njegovi nadrejeni so se strinjali, da bi mu morali zaradi splošne nevednosti dodeliti eno od najnižjih nalog v skupnosti – mesto vratarja.


PIER GIORGIO FRASSATI

Preberite še:
Vaš najstnik že pozna tega super kandidata za svetnika?

Vendar pa je Casey verjel, da je to velik blagoslov. Zelo resno je prevzel svoje odgovornosti. Skrbno je poslušal vse, ki so prihajali v samostan. Njegov sloves se je razširil in Casey je bil premeščen v drug samostan, da bi se izognil množicam ljudi, ki so ga obiskovali zaradi njegovega neizmernega daru poslušanja. Številne čudeže so pripisali prav njegovemu posredovanju.


STUDENT GIRL

Preberite še:
Če vas morijo izpiti, molite k svetemu Jožefu Kupertinskemu

Življenje teh treh svetnikov nam razkriva, da Božja milost ni namenjena le teologom ali učenjakom. Pravzaprav Bog pogosto nameni milost tistim, ki so najšibkejši, da bi prinesli največje dobro.

Vsakdo je poklican, da je svetnik. Bog bo gotovo znal uporabiti naše napake in ovire, da se bo tudi prek njih širila Resnica.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Priredila Urška Kolenc.


COUPLE

Preberite še:
Če bi se poročili z zelo bogatim človekom, bi se vam življenje zelo spremenilo …


KRISTIAN OVEN 2

Preberite še:
Izpolnjene sanje in preizkušnja, ki je postala drugi rojstni dan


EATING DISORDER

Preberite še:
Tu so namigi, s katerimi se boste lažje spopadli z depresijo

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.