Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kako je Marija pomirila vihar in rešila mornarje

WEB 3 STRUNJAN-COAST-SLOVENIA

TEREZA MOHAR | ALETEIA

Tereza Mohar - objavljeno 13/07/19

Zakaj bi hodili v tujino, ko pa imamo tudi na slovenski obali ogromno lepih kotičkov? Do enega izmed njih vodi pot, ki se od strunjanskega križa spusti navzdol do Mesečevega zaliva. Na poti nazaj se ustavite še v cerkvi Marijinega prikazanja, ki je povezana z zanimivo legendo

V 13. stoletju zasledimo med zgodovinskimi viri prvič zapisano krajevno ime Strugnano, ki izhaja iz latinske besede Stronnianum. Ker je bil takrat pogost običaj poimenovanja območij po lastnikih velikih posestev, je verjetno, da je bila ta posest v lasti osebe po imenu Stronij. Končno pa je bil tako iz latinskega imena izpeljan še slovenski Strunjan.


CHURCH KOPER

Preberite še:
Stolnica na slovenski obali, ki si jo morate ogledati

Kraj je skozi stoletja živel v soodvisnosti s sosednjim Piranom. Vendar pa je imel Strunjan odlične klimatske pogoje za solinarstvo ter rodovitno zemljo za pridelovanje poljščin, sadja, oljk in trte, kar je omogočilo njegovo gospodarsko rast.

Krajinski park Strunjan

Prelomna sprememba v razvoju Strunjana je bilo zavarovanje območja kot Krajinskega parka Strunjan. Strunjanski polotok skriva mnoge zaklade naravne in kulturne dediščine. Čisto okolje, čudoviti razgledi ter pestrost živalskega in rastlinskega sveta ponujajo veliko možnosti za uživanje v naravi.


USKOVNICA

Preberite še:
Kapelice v slovenskih gorah: kam se odpraviti?

WEB 3 STRUNAJN-CROSS
TEREZA MOHAR | ALETEIA

WEB 3 KOPE

Preberite še:
Ne veste, kam na potep? Raziščite Pohorje!

Pot do križa

Pot do znamenitega strunjanskega križa je enostavna in dobro označena. Začne se pri Zdravilišču Strunjan. Po rahlem vzponu boste že kmalu uzrli čudovit razgled na morje in bližnji Piran. Po dobrih 15 minutah hoje, ves čas ob lepem razgledu in med oljčnimi nasadi, prispete do strunjanskega križa.

Tam vas bo pričakal neverjeten razgled. Ob jasnem vremenu se razprostira razgled čez celoten Tržaški zaliv. Če od križa nadaljujte pot dalje naprej, boste kmalu zagledali potko, ki vodi navzdol, do Mesečevega zaliva. Ta pot je malo bolj strma, zato zahteva nekaj več previdnosti.
Preberite še:
Se odpravljate na Hrvaško? Ne spreglejte teh cerkva

WEB 3 STRUNJAN-COAST-SLOVENIA
TEREZA MOHAR | ALETEIA

WEB 2 MONTE GRISA

Preberite še:
Katera je nenavadna trikotna cerkev, ki stoji nad Tržaškim zalivom?

Strunjanski križ

Na robu klifa, nad zalivom, se že od leta 1600 dviga mogočen kamnit križ, za mornarje opozorilo o bližini kopnega in znamenje, kje stoji cerkev Marijinega prikazanja. Včasih so ladje, ko so plule mimo križa, imele navado zatrobiti Mariji v pozdrav, mornarji pa so se pokrižali in prosili za srečno vrnitev. Prav na mestu, kjer stoji križ, naj bi se nekega davnega leta zgodil čudež.

Divjal je strašen vihar in ladje na morju bi najverjetneje potonile, če se nad Mesečevim zalivom ne bi prikazala Marija. Morje se je umirilo, vihar ponehal in mornarji so bili rešeni. Še danes krožijo zgodbe o stopinjah in solzah, vtisnjenih v skalo, kjer je Marija jokala, da bi rešila mornarje.


SV. BARBARA NA RAVNIKU

Preberite še:
Sveta Barbara na Ravniku – cerkev, ki jo domačini nosijo v srcu

Cerkev Marijinega prikazanja

Ko se spustimo od strunjanskega križa v naselje, prispemo do mogočne cerkve. Sprva naj bi bilo v Strunjanu več cerkva: večja cerkev Sv. Device Marije ter cerkvice Sv. Krištofa, Sv. Duha in Sv. Basa. O manjših danes obstajajo samo pisni dokazi, cerkev, posvečena Materi Božji, pa še vedno kraljuje na vrhu hriba kot najbolj priljubljeno romarsko središče na tem obalnem področju. Prvotna cerkev je na tem mestu stala že okoli leta 1200.


WEB 3 TRSAT

Preberite še:
Kako je Marijina nazareška hišica prišla (in odšla) s Trsata

WEB 3 STRUNJAN-CHURCH-SLOVENIA
TEREZA MOHAR | ALETEIAPreberite še:
Rimski samostani, ki nudijo edinstveno (in cenovno dostopno) nastanitev

Čudežni dogodek

Legenda pripoveduje, da se je leta 1512 pri vratih stare porušene cerkvice čuvajema vinogradov prikazala Marija. Po tem dogodku so svetišče v naslednjih desetletjih obnovili in povečali ter preimenovali v Cerkev Marijinega prikazanja. Kmalu je postala najpomembnejša istrska božja pot. Dogodek prikazanja je slikar Francesco Valerio okoli leta 1520 naslikal na les in ta podoba še danes krasi glavni oltar. Na stenah cerkve pa visi še deset velikih platen s prizori iz Marijinega življenja, od rojstva do poveličanja, ki so nastale v 17. stoletju.


PETRA ZUPAN

Preberite še:
Starši ji pravijo, da je oratorijski teden za njihove otroke najboljši


COUPLE

Preberite še:
3 dejstva o moških, zaradi katerih boste bolj razumele svoje može, sinove, očete in brate


CHILDREN DRAWING

Preberite še:
12 stvari, ki jih lahko počnete z družino, še preden otroci odrastejo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.