Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Skavtinja, ki na daljavo pomaga prebivalcem v Siriji

Aleteia - objavljeno 16/05/19

Za projekt Rise again je dobila najvišje skavtsko priznanje

Pred šestimi leti je danes 21-letna Haya zbežala pred vojno iz Sirije, da bi dokončala študij. Mesto lokacije šole, ki jo je obiskovala, je postalo preveč nevarno in vsi so bili prestrašeni. “Nismo pričakovali, da bo postalo tako hudo. Upali smo, da ne bo šlo tako daleč, ampak da se bo vojna končala. Toda ni se končala.” Ker je šola prenehala delovati, so se odločili, da bodo odšli.
Preberite še:
Fotografija, ki je pomagala končati vojno v Vietnamu

Haya, Look Up épisode 9
© ALETEIA

PAUL KARAM

Preberite še:
“Predstavljajte si, da bi v Slovenijo prišlo milijon beguncev. Kaj bi naredili?”

Danes Haya živi v Los Angelesu z mamo, bratom in sestro, njen oče pa je še vedno v Siriji.

Pogosto se spominja domačega kraja

Ob prvi priložnosti namerava obiskati svoj dom v Alepu, na katerega jo vedno spominja ogrlica v arabščini. Ne ve pa, ali bo še kdaj šla tja živet ali ne.

Na srečanju skavtov, ki se jim je pridružila, jim je voditelj govoril o najvišjem priznanju, k ga lahko dobi skavt, ki izvede projekt, ki na skupnost vpliva dolgoročno. “Odločila sem se, da želim pomagati sirski skupnosti. Odločila sem se pomagati ljudem, ki so še vedno tam.” To ji veliko pomeni, saj se zaveda, da ljudje, ki še vedno živijo tam, niso imeli možnosti, da bi zbežali.
Preberite še:
Kdo so najbolj preganjani verniki na svetu

Rodil se je projekt Rise again

Haya je razmišljala o dobavi protetičnih pripomočkov, zaradi česar je njen projekt dobil tudi ime. “Ko bodo namreč prejeli protetiko, se bodo lahko znova dvignili v svoji skupnosti, spremenili svet in bodo dejavni v svoji skupnosti.” Zanj je dobila zlato skavtsko priznanje.

Ljudi, ki sodelujejo v projektu, ne poznajo. Včasih jim koga priporoči Hayin oče ali tamkajšnja Cerkev, nekateri pa tehnika s protetičnimi pripomočki poiščejo sami oz. ta izve, da kdo potrebuje protezo, in to sporoči.


WOMAN PRAYING

Preberite še:
Molitev za domovino – preženimo brezbrižnost

Rezultati so presenetljivi, ljudje se radodarno odzivajo. Za projekt iščejo nove poti financiranja, saj je to vse, kar potrebujejo za pomoč. “Gremo v cerkve, po maši ljudem povemo o projektu, zunaj pa postavimo stojnico. Če darujejo denar, kot spomin prejmejo ročno narejene izdelke.”

Denar za projekt zbirajo na več načinov. Izvedli so projekt recikliranja, v sklopu katerega so en mesec zbirali stvari za reciklažo, ki jih je odkupilo podjetje za predelavo. Pred velikonočnimi prazniki so z otroki barvali pirhe, ki so jih prodajali na cvetno nedeljo.


FASHION

Preberite še:
5 razlogov, zakaj kupovati rabljene obleke

“Ljudje, ki o projektu slišijo, so navdušeni. Vidijo upanje, da ne glede na to, kje nekdo je, koliko je star ali kakršenkoli že je cilj, lahko pomagajo tistim, ki trpijo, in jim pomagajo spremeniti svet.”

Rise again je postala neprofitna organizacija, prek katere je Haya pomagala že 40 ljudem. Ko je s projektom začela, si ni predstavljala da bo pomagala več kot petim ljudem, zato je bila ob številki zelo presenečena. “Poskušamo pomagati čim več ljudem, toliko časa, kolikor potrebujejo pomoč. Zdi se mi, da je število pomembno, ni pa najpomembnejše, saj pomagamo vsakomur. Vsak pa živi v svojem svetu, torej spreminjamo svet tega človeka, ki mu pomagamo.”

“Kar počnem, ne spreminja konflikta v Siriji, spreminja pa ljudi, na katere vojna vpliva.”

“Kot je nekoč rekla mati Terezija: Čutimo, da je to, kar počnemo, le kapljica v ocean, toda oceana bi bilo manj, če bi manjkala ta kapljica.”

“Zato karkoli je vaš cilj, ne obupajte nikoli, saj bodo na vaši poti vedno ovire. In nikoli ne opustite upanja, saj vedno obstaja način, kako doseči to, kar želite. Če mislite, da to, kar počnete, ni dovolj ali da ni dovolj pomembno, ne govorite tega, saj je vsaka majhna stvar pomembna, mi vsi pa imamo moč, da spreminjamo svet.”


WEB 3 S. METKA KOS

Preberite še:
“Največ svobode okušam ravno takrat, ko drugemu iz srca odpustim”    


BOY HUGGING MOTHER

Preberite še:
Vas skrbi za vaše otroke? S to molitvijo jih zaupajte ljubečemu varstvu sv. Jožefa


PADRE PIO,I ABSOLVE YOU

Preberite še:
Pater Pij: Bog je “dolžan” uslišati takšne molitve

Tags:
Epizoda Look up
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.