Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Največ svobode okušam ravno takrat, ko drugemu iz srca odpustim”    

WEB 3 S. METKA KOS

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 16/05/19

Ženska ženski – Metka Kos, sestra frančiškanka Marijina misijonarka

Pred 21 leti se je sestra Metka Kos, Štajerka, ki že 10 let živi v Ljubljani, pridružila sestram frančiškankam Marijinim misijonarkam. Danes je predstojnica v njihovi skupnosti na Mirju v Ljubljani. Štiri leta je svoje poslanstvo opravljala v eni od njihovih mednarodnih skupnosti v Franciji, sedaj pa je njeno poslanstvo tudi pri Svetopisemski družbi Slovenije. V sklopu tega obiskuje različne skupine po župnijah in jih navdušuje za branje Svetega pisma.

V veliko veselje ji je, ko imajo s sestrami prosti čas in kaj počnejo skupaj. Rada prebira dobre knjige, ustvarja, obišče prijatelje ali gre v gore in na morje, napolnjujejo pa jo tudi trenutki z otroki in mladimi.
Preberite še:
Ali je smiselno odpirati Sveto pismo po naključju, z namenom, da bi našli odgovor?

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Najprej moram povedati, da zjutraj težko vstanem. A večkrat mi res uspe vstati zgodaj, ob 5.30, eno uro pred skupno molitvijo hvalnic. Dan začnem z osebno molitvijo, ko se Gospodu zahvalim za dar življenja, za nov dan, potem pa preprosto ostanem v svoji sobi, gledam skozi okno na vrt, brez truda, da bi na kaj mislila, preprosto sem. Včasih tudi ponavljam kakšno Božjo besedo, ki me spominja, da On biva v mojem srcu. To so res najlepši trenutki v dnevu.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Saj ni tako slabo … nasmej se sama sebi pa bo lažje začeti nov dan.


DEPRESSED GIRL

Preberite še:
Ne dovolite, da bi mrki in negativno nastrojeni ljudje uničili vaše razpoloženje

WEB 2 S. METKA KOS
OSEBNI ARHIV

GRUMPY WOMAN

Preberite še:
9 nasvetov, da zjutraj ne boste slabe volje

3. Kaj za vas pomeni biti urejen oz. urejena?
Od nekdaj sem zelo rada imela močne barve, zdaj pa že dobrih 20 let hodim oblečena v sivo-bela oblačila, pa še kakšna modra se znajde med njimi. Sicer pa sem se vedno rada lepo oblekla, elegantno in preprosto. Z leti ugotavljam, da ženska izžareva urejenost in lepoto tudi s tem, ko je njena notranjost umirjena in je sposobna živeti ta trenutek.

4. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite bližnjim, na primer sestram v skupnosti, in tistim stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Ne bom pozabila stavka, ki ga je pred leti izgovorila naša generalna predstojnica ob svojem obisku pri nas: “Sestre, vedno bo okrog vas več potreb, kot boste sposobne nanje odgovoriti.” Mislim, da sem prišla do spoznanja, da je čas v mojih rokah in ne jaz v njegovih. Odkar grem skozi dan v zavedanju, da izpolnim Božjo voljo v tem, kar prepoznam, da je treba storiti danes, živim veliko bolj umirjeno in polno.


CHURCH

Preberite še:
Prišel je čas, da začnemo znova verovati in graditi katedrale!

Seveda se nemalokrat zgodi, da se čez dan odpovem svojemu načrtu, da si vzamem čas za sestro ali za človeka, ki se je nenapovedano oglasil. Ker pa živimo aktivno redovno življenje v svetu, se tudi sestre borimo s skušnjavo aktivizma. Zato si vnaprej načrtujemo dneve skupnosti, praznovanja, krajše počitnice, ko bolj intenzivno preživimo čas druga z drugo. Ob nedeljah pa se redno dobimo po večerni molitvi in se družimo. Veliko mi pomenijo spontani trenutki, ko se usedemo in skupaj popijemo čaj, si podelimo, kaj se nam je zgodilo čez dan.

5. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
V kapeli, v jutranji tišini, ko vzamem v roke najbolj brano knjigo na svetu. Božja beseda je zame res močna duhovna hrana, ki mi daje življenje, veselje, zaupanje, da je Gospod z menoj, da skrbi zame. Včasih jo berem, drugič premišljujem, včasih ponavljam, da bi se zasidrala v moje srce. Tako kot mož in žena odkrivata drug drugega v pogovoru, tako se mi Jezus razodeva, kdo je On zame in kdo sem jaz zanj po svoji besedi. Velikokrat sem že doživela moč njegove besede, ki spreminja srce, ki me potegne iz smrti v življenje.

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Zagotovo izkušnja resničnega odpuščanja, ko ni šlo za majhno stvar, ampak za konflikten odnos in nerazumevanje. Ob tem sem se naučila, da se vsak odnos in tudi skupnost gradi v zastonjskih trenutkih ljubezni, v darovanju za drugega in še posebej, ko mu odpuščam. Seveda mi je včasih še zmeraj težko odpustiti in potrebujem čas, da prehodim to pot izpuščanja krivice, ki sem jo doživela. Lahko pa rečem, da največ svobode okušam ravno takrat, ko drugemu iz srca odpustim.


MARIAN PARTINGTON

Preberite še:
Kako je Marian odpustila serijskima morilcema, ki sta ji umorila sestro

7. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Običajno si v mislih rečem: “Joj, Metka, kako si sitna danes!” In slaba volja me začne zapuščati.

8. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Najpogosteje branje dobre knjige in seveda ekzamen, tako imenovani pregled dneva, ko se Gospodu zahvalim za vse dobro in težko, za vse odnose, za njegove milosti. Potem pa pogledam, kako je Bog deloval v iztekajočem se dnevu in kaj bi lahko naredila tudi drugače. Pred spanjem pa se zmeraj pokrižam z blagoslovljeno vodo, kakor me je naučila mama.

9. Kaj vam pomeni mesec maj, ki je še posebej posvečen Mariji? Na kakšne načine se ji priporočate?
Marija je zame zelo pomembna oseba, je moja mama, ki se ji zjutraj izročim in jo prosim za varstvo zase in za sestre. Občudujem njeno vero, kako je zaupala Gospodu, da bo vse prav naredil v njenem življenju, čeprav se je večkrat znašla v povsem nepričakovanih situacijah, ki so se zdele na prvi vtis nerešljive.
Preberite še:
Poglejte, kako so Marijo počastili Slovenci v Argentini

WEB 3 S. METKA KOS AND SISTERS
OSEBNI ARHIVPreberite še:
Mlinarjeva hči, ki je kar osemnajstkrat videla Marijo!

Ko mi je kdaj težko, se ustavim pred brezjansko podobo in gledam, kako nežno Marija objema Jezusa, in to mi zadostuje. Sicer pa rada prebiram odlomke iz Svetega pisma o Mariji in se od nje učim, kako zaupati Očetu, rada tudi prepevam Marijine pesmi.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… me je Gospod ustvaril lepo, dragoceno, Božjo. Srečna sem, ker me je dosegla Ljubezen, in vsak dan ga prosim, da bi Božja ljubezen sijala v moji ženskosti.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.