Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Kdo so najbolj preganjani verniki na svetu

IRAQ-UNREST-SECURITY-CHRISTIANS-POPE

© ESSAM AL-SUDANI / AFP

Aleš Žužek - objavljeno 02/12/17

Države, v katerih je nevarno biti vernik

Med verskimi skupinami po svetu so najbolj preganjani kristjani. Po podatkih, ki jih v svoji knjigi Christianophobia: A Faith Under Attack (sl. Kristjanofobija: Vera pod udarom) navaja britanski novinar Rupert Shortt, se po svetu kar 200 milijonov kristjanov (torej skoraj vsak deseti) zaradi svoje vere srečuje s socialnim prikrajšanjem, nadlegovanjem ali odkritim zatiranjem.


EUCHARIST ADORATION

Preberite še:
Pretresljiv posnetek nigerijskih vojakov, ki na bojišču častijo Najsvetejše

V zibelki krščanstva kristjanom grozi uničenje

Najhuje se godi kristjanom na Bližnjem vzhodu, v zibelki krščanstva, kjer se njihovo število zmanjšuje zaradi pobojev in izseljevanja.

Če je v Iraku leta 2003 živelo 1,5 milijona kristjanov, jih je zdaj v državi, kjer je po padcu diktatorja Sadama Huseina dvignil glave nasilni islamski radikalizem, manj kot 200 tisoč.

Še zlasti se je preganjanje kristjanov na Bližnjem vzhodu povečalo z vzponom Islamske države v Iraku in Siriji.

map-of-the-world-2164673_960_720
pixabay

Po svetu se 200 milijonov kristjanov zaradi svoje vere srečuje s socialnim prikrajšanjem, nadlegovanjem ali odkritim zatiranjem.

Zatiranje Koptov in pakistanskih kristjanov

A s pritiski se kristjani spopadajo tudi v drugih bližnjevzhodnih oziroma muslimanskih državah. Zlasti so že dolgo pod udarom islamskih skrajnežev Kopti, ki pomenijo slabo desetino prebivalstva 80-milijonskega Egipta, in kristjani v Pakistanu.


FIGURA MARYI W IRAKU

Preberite še:
Islamska država je v Iraku potolčena, a kristjani so še vedno ogroženi

Zaradi vere lani umorili več kot 90 tisoč kristjanov

Še bolj črno sliko kot Shortt o preganjanju kristjanov ugotavlja študija italijanskega centra za proučevanje novih verstev (Center for studies of new religions). Po podatkih centra so po svetu lani kar 600 milijonom kristjanom preprečevali izpovedovanje njihove vere.

Poleg tega je bilo lani po podatkih omenjene študije zaradi njihove vere ubitih kar 90 tisoč kristjanov. Od tega je bilo kar dve tretjini kristjanov žrtev islamskih skrajnežev.

Kristjani se ne spopadajo z zatiranjem samo v muslimanskih državah, ampak tudi v večinsko hindujskih in budističnih državah, kot sta Indija in Mjanmar (Burma).

Kristjani v komunističnih državah

Kristjane zatirajo tudi v komunističnih državah, kot sta Kitajska in Severna Koreja. Po podatkih britanske organizacije UK office of Catholic charity so na Kitajskem v zadnjih letih uničili več kot dva tisoč cerkva.
Preberite še:
“Najmogočnejša cerkev na Daljnem vzhodu” je v srcu katoliške Kitajske

V 1,4-milijardni Kitajski po oceni živi okoli sto milijonov kristjanov

Še težji je položaj kristjanov v sosednji Severni Koreji. Po lestvici, ki jo je sestavila organizacija Open Doors, je prav Severna Koreja država, v kateri najbolj preganjajo kristjane. V nekaj več kot 25-milijonski skoraj popolnoma zaprti državi sicer živi okoli 300 tisoč kristjanov.

Deseterica držav, v katerih najbolj preganjajo kristjane

V deseterico držav, v katerih najbolj preganjajo kristjane, so se poleg Severne Koreje uvrstile še naslednje države: Somalija, Afganistan, Pakistan, Sudan, Sirija, Irak, Iran, Jemen in Eritreja.


CHRISTIAN PERSECUTION

Preberite še:
10 najnevarnejših držav za kristjane

MYANMAR
Servizio Fotografico L'Osservatore Romano
Preganjanje občutijo tudi v Mjanmaru, ki ga je v teh dneh obiskal papež.

Preganjanje muslimanov v Mjanmaru

Z zatiranjem se spopadajo tudi druge verske skupine, med drugim muslimani. V zadnjem obdobju je tako v ospredju izganjanje pripadnikov muslimanskega naroda Rohinga iz Mjanmara v sosednji Bangladeš.

Po podatkih Združenih narodov je mjanmarska vojska od letošnjega avgusta v Bangladeš pregnala več kot 600 tisoč Rohingejcev.
Preberite še:
Kako so kristjani na Japonskem preživeli preganjanja in atomsko bombo

Muslimansko-hindujske napetosti v Indiji

S pritiski se spopada 172-milijonska muslimanska skupnost v Indiji, ki pomeni nekaj več kot 14 odstotkov prebivalstva države.

V državi, ki je s sosednjim Pakistanom že desetletja v sporu zaradi pokrajine Kašmir in se bojuje z napadi islamskih teroristov, pogosto izbruhnejo krvavi hindujsko-muslimanski nemiri.

Veliko sporov izbruhne tudi zaradi zakola in prodaje govedine, saj imajo hindujci krave za svete živali, zaradi česar napadajo muslimanske mesarje in trgovce z mesom.


CHINA

Preberite še:
Jezuit iz Mengša, ki je postal vodja kitajskih astronomov

Preganjanje hindujcev v Bangladešu

Obratno kot v Indiji je v sosednjem, večinsko muslimanskem Bangladešu. Tam so žrtve verskega preganjanja manjšinski hindujci (8,5 odstotka prebivalstva), ki jih želijo islamski skrajneži z nasiljem pregnati v Indijo.
Preberite še:
Kaj je Peter Opeka ob požaru v katedrali Notre Dame sporočil Francozom


AGNES MARIAM DE LA CRUZ

Preberite še:
Redovnica, ki je šla z belo zastavo v Damask in evakuirala 6.500 ljudi


NESMA,KAREN

Preberite še:
Dekle, ki se ne boji več teroristov, čeprav so ji pred očmi ubili mamo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.