Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Starši kot vodje: zgled, zaupanje in ljubezen povezujejo

PARENTING

Shutterstock-Motortion Films

Ignasi de Bofarull - objavljeno 02/05/19

Nekateri starši uživajo v tem, da vzgajajo svoje otroke – vedo namreč, na kaj staviti

Predstavljajte si, da imate šefa, ki vam zaupa. Stvari vas prosi na lep način, poleg tega pa vas ima rad in občasno tudi pohvali vaše delo ali se vam zahvali. Hodi pred vami in vidite, da je to, kar vam nalaga, pred tem sam opravil. Ve, za kaj gre, zna to narediti in lahko tudi popravi vaše napake. To stori ljubeče in jasno. Kar vas spodbudi, da se še bolj potrudite, saj radi dobro opravite delo tako kot on. Hkrati pa naloge opravite dobro, da ste zadovoljni sami s sabo ter ponosni nase.


NURIA CHINCHILLA

Preberite še:
“Žalostno je, če šef ne razume, da morajo starši ob primerni uri domov k družini”

Šef, ki je popoln

Z eno besedo: zaupa vam in ob njem se počutite sproščeno, radi delate zanj. Njegovo zaupanje seže tako daleč, da vam dovoli raziskovati nove rešitve, in če vam uspe, jih prizna in vključi v spoznanja in način dela svojega podjetja. Nikoli ne povzdigne glasu, je srčen in skrbi za dobrobit svojih zaposlenih. Pričakuje veliko, a ne preveč in ni vam težko izpolnjevati svojih zadolžitev. Prepričan je, da ljudje, ki so zadovoljni, bolje delajo, se natančneje posvetijo tudi podrobnostim, tako sta delovni učinek in zadovoljstvo večja.


ZESTRESOWANY MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Sovražite svojo službo?

SMILING YOUNG GIRL
By Littleaom | Shutterstock

WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Kako lahko brez besed pričujemo za vero na delovnem mestu

Delovno vzdušje je dobro. Šef je predvidljiv in nima nenadnih in pretiranih reakcij. Tako je jasen, da že po njegovih gestah in malo besedah veste, kaj pričakuje in kako se odzvati. Niste njegovi prijatelji, a včasih se zdi tako. Ni vsiljiv, a je jasno, da mu je mar za dobro počutje in uspeh vseh. S plačilom je reden in pošten.

Navsezadnje se s sodelavci med seboj pogovarjate, da imate šefa, ki pritegne. Še več: prepoznate, da imate šefa, ki zna biti vodja in mu ni težko slediti. Z veseljem opravljate, kar naroči, saj veste, da je smiselno in vredno. Čeprav on sam o tem ne govori, taki pogovori pridejo na plan, kadar se s sodelavci srečate zunaj službe, počutite se kot velika družina.

Obstajajo taki šefi: so pametni in zadenejo bistvo. Obstajajo tudi taki starši. V družinskem kontekstu se nekatere stvari spremenijo, a marsikaj ostaja podobno ali enako.

Starši, ki kot šefi blestijo doma

Nekateri starši uživajo v tem, da vzgajajo svoje otroke – vedo namreč, na kaj staviti.

Zamenjajo službo, se preselijo, zamenjajo poklic, a njihova žena oziroma mož in otroci so vedno z njimi. To je dragocenost, ki jo varujejo. Zares je najpomembneje dobro izbrati zakonca, s katerim lahko skupaj vzgajata otroke, da je dom prijeten in miren. V takem okolju bodo otroci zadovoljni, veseli in predvsem bodo zaupali staršem, se zgledovali po njih in bodo poslušni.
Preberite še:
“Vse mame v župniji so boljše katehistinje kot jaz”

PARENTING
Goodluz - Shutterstock

FATHER, HUG, DAUGHTER

Preberite še:
14 stvari, ki naj jih vsak oče naredi za svojo hčerkico

Če so starši znali na ljubeč in jasen način vzpostaviti neka pravila, pričakovanja in osnovne rutine s svojim zgledom, otroci želijo ustreči staršem in delati dobro. Tako se naučijo samokontrole, so spoštljivi do staršev in drugih ter, zelo pomembno, željni bodo učenja in bodo ljubitelji branja, še posebej če njihovi starši radi in veliko berejo.

En korak več: če so starši dober zgled in malo časa preživijo pred zasloni, lahko tudi od otrok zahtevajo stroge omejitve v zvezi z uporabo zaslonov.

Preveč spontana vzgoja …

Nekateri starši so prepričani, da je vzgoja lahko spontana, prepustijo se toku. Ker so utrujeni in pod stresom, malo zahtevajo od otrok. Včasih se zdi, da so jim otroci odveč, da so jim v breme.

Za konec tedna imajo taki starši cilj nekam odložiti otroke, da gredo sami lahko na zabavo in uživajo. Gotovo je kdaj pa kdaj dobro, da se starši sprostijo in sami zabavajo, a ne vsak konec tedna. Biti doma z otroki vendar ni kazen.


PARENTING

Preberite še:
Kako vzgajati otroke brez kričanja?

… ki vodi v kaos

Otroci se počutijo zapostavljene, dobijo premalo priznanja in zato želijo pritegniti pozornost staršev. Takrat se začnejo grdo obnašati in pritoževati. Pravijo, da jih starši nimajo radi. Seveda jih starši imajo radi, a na svoj zmeden način in v hiši vlada kaos.

V angleško govorečih deželah govorijo o kaotičnih domovih kot o prevladujoči težavi danes v teh burnih časih. Taki starši ob srečanju z urejeno družino, ki ima lepo vzgojene otroke, običajno rečejo: “Kakšno srečo imate!”


HELP

Preberite še:
Prepiri z najino 12-letnico naju spravljajo ob živce. Kaj storiti?

Ne gre za srečo, to so vložen trud, zaupanje, ljubeč zgled, kar je dejavna ljubezen. Ljubiti otroke pomeni biti jim na razpolago. Dandanes pa se jih v mnogih družinah odkrižajo na šokanten način. Kadar so doma, jim prižgejo televizijo. To so napeti starši, ki prenašajo napetost na otroke in jih spravljajo v stres s svojo nezmožnostjo skrbeti zanje.

Zmedeni otroci pa trpijo, kričijo in celo žalijo starše. So bili morda otroci prvi deležni zmerjanja? Pogosto se starši pogovarjajo med seboj in otrokom postane dolgčas. Taki starši ne znajo biti vodje.

Včasih ne znamo biti dobri šefi in naši delavci se pritožujejo in družinsko podjetje ne prinaša miru, niti vzgoje in počitka.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Kako lahko brez besed pričujemo za vero na delovnem mestu


WEB 3 LOJZE KOZAR

Preberite še:
Lojze Kozar ‒ duhovnik neuničljivega upanja
Preberite še:
Italijanska igralka: Bila sem popolnoma obupana, Božje usmiljenje me je rešilo

Tags:
službavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.