Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sovražite svojo službo?

ZESTRESOWANY MĘŻCZYZNA

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 13/02/19

Kaj storiti, če vam služba ni všeč?

Služba zavzema zelo velik in pomemben del našega življenja. Lepo je, če opravljamo delo, ki nas izpolnjuje in v katerem vidimo smisel. Kaj pa če službe ne maramo ali jo celo sovražimo?

Maksimalno izkoristite dano situacijo že ta trenutek

Gotovo si mislite, kako naj iz nečesa potegnem kar največ, če pa to sovražim? Splača se potruditi, saj je prva in glavna oseba, ki bo ob tem imela velikansko korist – vi. Tako je, gre za vaše življenje in vaš čas. Mar ni bolje, da se potrudite in iz svoje službe (četudi ni vaša najljubša) zase skušate potegniti kar največ?


COWORKERS

Preberite še:
5 spretnosti, ki jih potrebujemo za uspešno delo v službi

Prav v vsaki situacij se da vedno najti kaj koristnega. V službi srečujete zanimive ljudi? Imate delovno mesto, zaradi katerega ste lahko veliko zunaj namesto v natrpani pisarni? Delate z otroki, bolnimi ali starejšimi in je tako vaš prispevek družbi resnično dragocen? Osmislite si vašo službo, to vam bo pomagalo, da jo boste lažje prenašali, in zaradi tega boste uvideli, da vam prinaša tudi nekaj dragocenega.

Ozavestite, da je vaša služba stvar vaše izbire

Zakaj bi na svojo službo gledali kot na svojo izbiro? Zato, ker nam to predstavlja psihološko spremembo pozicije, s katere gledamo na vse skupaj. Če bi se odločili, da ne boste hodili v službo, bi to prineslo s sabo vrsto posledic. Ne bi dobili plače, s katero plačujete položnice, najemnino, zdravstveno zavarovanje, šolske in obšolske dejavnosti otrokom, hrano, oblačila in obutev … Med temi posledicami in službo izberete slednjo. Torej je služba vaša izbira, za katero ste tudi odgovorni.


STRES W PRACY

Preberite še:
Ni dovolj, da ste marljivi. Kaj želite s svojim delom doseči?

Poiščite si razlog za služenje in iščite dodano vrednost

Vsako pošteno delovno mesto ustvarja dodano vrednost za druge ljudi. Vsaka služba nekomu koristi, tudi vaša, in z njo služite drugim. Če uspete najti v svoji službi človeka, ki mu lahko služite, boste nanjo gledali povsem drugače. To je lahko sodelavec, ki potrebuje pomoč, stranka, naročnik, obiskovalec, podrejeni, kdorkoli.


TIME

Preberite še:
Je delo tudi za vas pač le “šiht”?

Čim začnemo iskati načine, kako bi lahko pomagali nekomu drugemu, kako bi lahko njemu stvari olepšali ali olajšali, se naši lastni problemi začnejo manjšati. Začnemo se počutiti koristne, zato se naša služba začne zdeti znosnejša, manj naporna ali celo lepša.

Poglejte na svojo službo z očmi opazovalca

Včasih je treba na stvari pogledati z oddaljenosti. Če poskušate na svoje delovno mesto in na svojo službo pogledati z očmi nekoga zunanjega, boste zagotovo opazili druge poudarke. Morda boste začutili, kje bi lahko kaj spremenili ali celo izboljšali. Morda pa boste spoznali, da vse skupaj ni tako črno in da bi pravzaprav lahko bilo tudi dosti slabše.

In ne nazadnje, službo lahko tudi zamenjate

Ali se zalotite, kako pogosto zavidate drugim, ker imajo (po vašem mnenju) boljšo službo od vas? Če je res prehudo, sprejmite odločitev in zamenjajte službo. Lahko si poiščete drugo, lahko premislite o tem, kako bi lahko svoj hobi, če ste v njem zelo dobri in če v njem res uživate, spravili v donosno obliko – svoj posel.

Skratka, postanite aktivni, postavite si izziv in ga tudi izpolnite. Morda pa je vaša trenutna služba samo odskočna deska za nekaj novega in boljšega.


PAOLO BROSIO

Preberite še:
Ko v resničnostnem šovu pristane vera: Duhovnik bo spovedoval in delil obhajilo


WOMAN FEAR

Preberite še:
Kako zaznati prve znake nasilja v zvezi?


AMY KLOBUCHAR

Preberite še:
Na obisku pri kandidatki za predsednico ZDA: Potica nikoli ne manjka

Tags:
služba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.