Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prepiri z najino 12-letnico naju spravljajo ob živce. Kaj storiti?

HELP

Shutterstock

Naša družina - objavljeno 08/04/19

Skoraj ne mine več popoldan, ko se ne bi kregali

Vprašanje bralca:

Z ženo sva v zakonu po dolgem čakanju dobila deklico, ki je sedaj stara 12 let. Igra flavto, hodi tudi na jahanje, ki ga ima rada. Že lani se je začela precej razburjati, ugovarjati in zelo težko upošteva pravila, ki smo se jih prej vedno kar dobro držali. Hudo nama je, da se toliko kregamo. Najpogosteje se kregamo glede vadenja ali šolskega dela. Nekajkrat sva ji za kazen za nekaj dni vzela mobitel, vendar je bila situacija potem še slabša. Prosiva za nasvet in hvala! Tone

Odgovarja dr. Andreja Poljanec, zakonska in družinska terapevtka

Dragi starši! To so res precej dinamična leta! Normalno je, da se hči pri tej svoji starosti upira. Poleg tega ima to tudi svojo dobro stran, saj boste določene stvari lahko na novo začutili, premislili, dogradili in se ob tem vsi skupaj razvijali. Gotovo je vse skupaj precej čustveno naporno in tudi boleče.

Pričakovanja so različna in dokler sebe in hčerke ne boste uspeli nekoliko bolje začutiti, bo še veliko negotovosti, napetosti in podobnih zoprnih čustvenih stanj.


FAMILY

Preberite še:
Zakaj so moji otroci neuspešni, če sva jim nudila prav vse?

Glede na opisano situacijo hčerka zagotovo potrebuje nekoliko več sproščenosti, malo manj kontrole in predvsem več prožnosti v pravilih in vajinih pričakovanjih.

Idejam o kaznovanju se povsem odpovejta, saj jo s tem ponižujeta in ji delata sramoto pred sošolci, kar jo upravičeno jezi.

Edino dolgoročno uspešno je, da se zadeve lotite poglobljeno. Razmislite, kaj jo je začelo motiti pri flavti. Ali ji igrane skladbe morda niso všeč ali bi rada, da vadita z njo, vama pa se zdi, da bi morala biti že samostojna? Ko jo boste začutili v njeni letošnji težavi, bo tudi ona dojela, da ste jo “pogruntali”, kar jo bo pomirilo. Vadenje boste prilagodili ugotovitvam (učiteljici predlagali skladbe, vadili z njo, spodbudili nastop …).


UPSET STUDENT

Preberite še:
Kako otroke pripraviti do tega, da brez nerganja naredijo domače naloge?

Pri šoli pa je očitno opazila, da ni potrebno, da vse stvari opravlja po istem “pridnem” kopitu, ampak se uči glede na dejanske potrebe, kar je v redu. Za tisto, kar ima rada, porabi več časa, lahko pa zelo na hitro naredi predmete, ki ji gredo z lahkoto. Pri predmetih, ki ji niso všeč ali ji ne ležijo, pri tej starosti še vedno potrebuje spodbudo in konkretno pomoč.

Pomembno je, da skupaj odkrijete, kaj ima rada, da bo tisto razvijala v polnosti in z veseljem, in kaj bo raje naredila bolj na hitro, pa bo še ujela uspeh. Predmetov je enostavno preveč, da bi bila za vse enako zagnana.

Čim fleksibilnejše se boste uspeli težav lotiti, bolj umirjeni bodo skupni popoldnevi!

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


Little boy lauging

Preberite še:
3 stvari, ki se jim izogibajte, če želite, da je vaš otrok srečen


PARENTING

Preberite še:
Kako vzgajati otroke brez kričanja?


P. ANDRAŽ ARKO

Preberite še:
Res moram spet k spovedi? “Spoved je nekaj blazno lepega!”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.