Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Nekoč skrivališče za fante, ki niso hoteli k vojakom, danes pa romarska pot

TRŠKA GORA

ANDREJJ | CC BY-SA 3.0

Tereza Mohar - objavljeno 24/03/19

Trška gora je skoraj 500 metrov visok hrib pri Novem mestu. Na vrhu stoji cerkev Marijinega rojstva, pred nami pa se razprostira čudovit razgled na vso dolenjsko pokrajino. Lučaj stran leži Novo mesto, ogleda vredna je zlasti novomeška stolnica s svojim izjemnim kulturnim bogastvom

Pravijo, da je v davni preteklosti na mestu, kjer danes stoji trškogorska cerkev, stalo znamenje Mariji v čast, ki so ga po ljudskem izročilu postavili, ko je bila gora še poraščena z gozdovi in so se v njih skrivali fantje, ki niso hoteli v vojsko.

Pozneje so na istem mestu sezidali manjšo cerkev. Danes stoji na vrhu hriba romarska cerkev Marijinega rojstva, ki jo je leta 1623 dal postaviti opat stiškega samostana Jakob Reinprecht.




Preberite še:
Kako so Gorenjci in Dolenjci tekmovali za prevlado

Čudovit razgled

S Trške gore je posebej lep razgled na Novo mesto in Gorjance, dobro viden je Šentjernej in druge vasi, med katerimi se vije mogočna Krka. Pogled pa nam seže vse tja proti Brežicam in Zagrebu.

NOVO MESTO
MARKO PIRC | CC BY-SA 3.0
Novo mesto

O njej je pisal že Valvasor

Kako sloveča je bila božja pot na Trški gori, pripoveduje že Valvasor. Zapisal je, kako je nekoč tja poromala hroma žena. Ko je opravila zaobljubljeno pobožnost, je pri priči ozdravela. V znamenje hvaležnosti je v cerkvi pustila bergle, s katerimi je prišla. Že v Valvasorjevih časih, pa tudi pozneje, se je nabralo veliko podobnih zaobljubljenih predmetov.


bergamo

Preberite še:
To je tuja dežela, ki je spremenila slovensko zgodovino

Kapelica sv. Izidorja

Cerkvi je prizidana kapelica z oltarjem sv. Izidorja. V okoliških župnijah je nekoč divjala huda živinska kuga. Skoraj vsa živina je poginila, ostalo je le še nekaj volov in krav. Ljudje so se zaobljubili, da bodo sezidali kapelico, če bodo rešeni te nadloge. Ko je kuga ponehala, so izpolnili zaobljubo.

Ni ga Dolenjca, ki ne bi vedel za Trško goro nad Novim mestom, pa čeprav je še ena z enakim imenom nad Krškim, ki je prav tako znana po božji poti.

Novomeška stolnica in njeno bogastvo

Trška gora stoji le lučaj stran od Novega mesta. Tamkajšnja stolnica (znana tudi kot Kapitelj) predstavlja najpomembnejši novomeški arhitekturni spomenik. Ta sloves ji zagotavljata lega na vrhu griča in dejstvo, da je najstarejša ohranjena stavba v mestu z bogato, a zapleteno zgodovino: prezbiterij je namreč gotski, cerkvena ladja baročna, zvonik pa so pozidali v 19. stoletju v neogotskem slogu.

KAPITELJ
Piko | CC BY-SA 3.0
Stolnica sv. Nikolaja

Kripta, prava redkost v slovenskih cerkvah

Pod lepim gotskim prezbiterijem se nahaja kripta, ki spominja na starokrščanske katakombe. V stenah kripe je vzidanih več nagrobnih spomenikov, izmed katerih izstopa velika kopija nagrobnika novomeškega prošta in prvega dunajskega škofa Jurija Slatkonje.

JURIJ SLATKONJA
PUBLIC DOMAIN
Jurij Slatkonja

Slatkonja je najbolj poznan kot ustanovitelj zbora dunajskih dečkov, zanimivo pa je, da je svoj nagrobnik kar sam zasnoval. Kopijo Slatkonjevega nagrobnega spomenika (pokopan je v katedrali sv. Štefana na Dunaju) je Novemu mestu podarila dunajska nadškofija.

Oltarna slika sv. Nikolaja

Nad imenitno cerkveno arhitekturo bdi njen nebeški zavetnik sv. Nikolaj. Njegova slika, delo znamenitega italijanskega slikarja Tintoretta, že stoletja dviguje ugled novomeškega Kapitlja in je pravi ponos meščanov. Osrednje mesto slike zavzema podoba sv. Nikolaja, ki se mu na poti v nebo prikazuje Sveta Trojica.


JANEZ GNIDOVEC

Preberite še:
Skromni slovenski škof, za katerega je mati Terezija rekla, da je svetnik

Slika je prišla na glavni oltar cerkve po zaslugi novomeškega prošta iz 16. stoletja. Ta je za cerkev, ki je bila poškodovana v požaru, kupil nov glavni oltar in zanj od oglejskega patriarha pridobil to umetnino. Pri menjavah oltarnih nastavkov je Tintorettova slika doživela več nepopravljivih poškodb, v spodnjem delu naj bi bila celo odrezana.


SIMONE KINDERMANN

Preberite še:
“Brez vere ne bi bila, kjer sem, niti to, kar sem”


igor saksida

Preberite še:
Igor Saksida – profesor, ki je postal raper


FAMILY TURNSEK

Preberite še:
Družina Turnšek iz Venezuele bo tudi zaradi vaše pomoči kmalu v Evropi

Tags:
škof
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.