Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Družina Turnšek iz Venezuele bo tudi zaradi vaše pomoči kmalu v Evropi

FAMILY TURNSEK

OSEBNI ARHIV

Urška Leskovšek - objavljeno 20/03/19

Se spomnite slovenskih družin iz Venezuele, za katere smo lani zbirali denar? Z vašo pomočjo je ena družina že lahko zapustila Venezuelo!

Mi tragedijo v Venezueli spremljamo le po medijih, naši rojaki jo živijo. Po letih pomanjkanja ‒ živil, osnovnih potrebščin, zdravil, nasilja, omejevanja svobode govora, se je pokazal kanček upanja, ko je vodenje države začasno prevzel Juan Guaidó, v državo pa prihaja prva humanitarna pomoč. A ne gre vse po načrtih ‒ marsikje pomoč ne doseže naslovnikov, saj jo sile pod Madurovim vodstvom zažigajo.

Umrljivost med novorojenčki se je povečala kar štirikrat, več kot polovica otrok ne hodi redno v šolo, več kot petina zaradi lakote. 28 odstotkov otrok nima stalne oskrbe s pitno vodo, kažejo raziskave.

Številke o beguncih podobne tistim v Siriji ali Afganistanu

Po podatkih OZN je državo zaradi krize zapustilo že več kot tri milijone Venezuelcev, Organization of American States napoveduje, da bo do konca letošnjega leta takih že več kot pet milijonov. Državo vsak dan zapusti 5.000 ljudi. To si želijo tudi nekateri potomci Slovencev v Venezueli, saj je življenje tam zanje nevzdržno.


FAMILY TURNSEK

Preberite še:
Slovenska družina v Venezueli potrebuje našo pomoč

Družina Turnšek

Pred enim letom smo predstavili družino Turnšek iz mesta Maracaibo. Oče Denis, sin slovenskih staršev, ki se nikoli niso mogli vrniti v Slovenijo, ima z ženo Venezuelko tri otroke – 31-letnega Abrahama, 28-letno Raquel in 26-letno Lauro.

Z darovi, ki ste jim jih namenili bralci Aleteie, so uspeli pridobiti slovensko državljanstvo in se izseliti iz Venezuele. Abraham se je lahko preselil v Španijo, kjer že ima službo, preostali družinski člani pa so trenutno v Ekvadorju.

Takole se družina zahvaljuje bralcem Aleteie za pomoč:

Dekleti bosta poleti prišli v Slovenijo priseč kot slovenski državljanki, Abraham pa upa, da bo pri selitvi v Evropo lahko zelo kmalu pomagal tudi staršem.

Tako je Abraham na veleposlaništvu v Španiji decembra prisegel kot slovenski državljan.


VALERIA ROJAS PIPP

Preberite še:
Slovenka iz Venezuele: Odrasla sem tu, študirala, zdaj pa moramo uiti. Grozno

Mnogi v Venezueli pa še vedno ostajajo v veliki stiski. Nanjo se je odzvala župnija Boštanj, ki v nedeljo organizira dobrodelno akcijo.

VENEZUELA

SILVIA SKRT

Preberite še:
Nov klic na pomoč iz Venezuele: “Zelo je ponižujoče. Borimo se za to, da pridemo do hrane”


PIER GIORGIO FRASSATI

Preberite še:
Mlad, bogat, športnik, dobrodelen in … na poti, da postane svetnik


ARCHBISHOP BASHAR WARDA OF ERBIL

Preberite še:
Iraški nadškof rešuje preganjane kristjane

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.