Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 korakov do boljše samopodobe

Optimistic_woman_tunnel

unsplash.com

Tina Martinec Selan - objavljeno 19/11/18

Dobra samopodoba ni nujno nekaj, s čimer bi se rodili, ampak nanjo vpliva veliko dejavnikov

V odrasli dobi je to zavestna odločitev in zahteva tudi redno delo na sebi. Pri grajenju zdrave, pozitivne samopodobe nam bo v pomoč naslednjih pet korakov.

1. Nehajmo se primerjati z drugimi

Človek mora imeti neko referenco, vendar se je dosti bolje primerjati sam s sabo kot z drugimi. Zakaj? Ker preprosto nikoli ne bomo nekdo drug, ampak le mi sami. Zato si je smiselno zastaviti neke cilje, ki bodo pomenili napredek za nas osebno in glede na nas osebno.

Primer: imamo preveliko telesno težo, zato si zastavimo za cilj, da se bomo več gibali, bolj zdravo prehranjevali in tako izgubili nekaj kilogramov. Čez nekaj mesecev lahko ocenimo, ali smo izgubili željeno količino kilogramov, torej koliko smo napredovali glede na svoj cilj. Tako se ne primerjamo z znano manekenko ali vitkejšo prijateljico, temveč sami s sabo.


NURIA CHINCHILLA

Preberite še:
“Žalostno je, če šef ne razume, da morajo starši ob primerni uri domov k družini”

2. Vadimo pozitivne misli in stavke pred ogledalom

Kadar je človekova samopodoba zelo slaba, včasih izredno težko uzre svojo podobo v ogledalu. Takrat je priporočljivo, da redno delamo naslednjo vajo pred ogledalom. Vzemimo si čas in izberimo trenutek, ko bomo zagotovo imeli mir in nekaj prostega časa. Usedimo se in vzemimo v roke ogledalo (lahko se gledamo tudi v ogledalo, ki je obešeno na steni). Nato svojemu odsevu v ogledalu povejmo, da nam je všeč, kaj je na njem lepega, da ga cenimo in imamo radi.

Bodimo konkretni, povejmo nekaj podobnega kot: “Cenim te in te imam rad(a). Imaš lep nasmeh in zdrave, ravne zobe. Tvoj pogled je prijazen, oči pa čudovite zelene barve.” To vajo ponavljajmo redno in skušajmo vsakič najti druge lepe ter pozitivne stvari na sebi.


WOMAN,SELF,IMAGE,MIRROR

Preberite še:
Težave s samopodobo? Sv. Katarina vam lahko priskoči na pomoč

DEPRESSION ADVICE
Photographee.eu - Shutterstock

MOTHER AND DAUGHTER

Preberite še:
Kako lahko mame hčeram pomagajo do zdrave samopodobe

3. Sprejmimo svojo preteklost in svoje lastnosti

Sebe je treba sprejeti v celoti, drugače pač ne gre. Lahko da je za nami težka preteklost in da nas kot otroka niso cenili. Številni ljudje imajo iz otroštva boleče izkušnje, ki tudi v odrasli dobi zaznamujejo njihovo samopodobo, morda so bili predebeli, presuhi ali da so kako drugače odstopali od povprečja.

Negativni stavki, ki smo jih slišali, so nas morda prizadeli. To so dejstva, vendar se moramo kot odrasli ljudje odpovedati vlogi žrtve in nehati dopuščati, da bi naša preteklost krojila našo sedanjost. Kar je bilo, je bilo. Zdaj imamo možnost svojo samopodobo zgraditi na novo na pozitivnih temeljih.

4. Ozavestimo, v čem smo edinstveni

Noben človek ni enak nikomur drugemu na svetu. Naše dobre lastnosti, naj bodo to fizični atributi ali pa naši talenti in sposobnosti, so premešani v unikatno kombinacijo, ki je nima in je ne bo imel nihče drug. Pozitivna samopodoba temelji na zdravem zavedanju svojih sposobnosti, nato pa na trudu, da vse svoje talente uporabimo v kar najboljšo smer in s tem služimo tudi drugim.


Woman looking in the mirror

Preberite še:
Pasti lažne resničnosti in kaj najbolj vpliva na samopodobo naših otrok

5. Obdajmo se z ljudmi, stvarmi in dogodki, ki nas napolnjujejo s samozavestjo

Za dobro samopodobo je zelo pomembno, da okrog sebe zgradimo pozitivno in ljubeče okolje. Če so v našem življenju ljudje, ki so izrazito negativni, ki nas stalno kritizirajo, ne cenijo ali nas dajejo v nič, potem jih v svojem življenju verjetno ne potrebujemo. Nasprotno, obkrožimo se z ljudmi, ki jih cenimo in oni cenijo nas.

Enako velja tudi za predmete, recimo oblačila: če vas preozke kavbojke, ki vam niso več prav, spravljajo ob živce, jih preprosto podarite naprej, namesto da vam kar naprej vzbujajo slabo vest. Prav tako se odločajte za dogodke in priložnosti, ki vas napolnjujejo z veseljem, upanjem in pozitivno energijo. Kar pa vas spravlja v slabo voljo, obup ali negativno vpliva na vašo samozavest, je najbolje, da opustite.


ANNA NOBILI

Preberite še:
“Stara sem bila 22 let, plesala sem ob drogu, v nedeljo pa sem hodila k maši”


SELF ESTEEM

Preberite še:
Štirje nasveti za več samospoštovanja


ROMAN GLOBOKAR

Preberite še:
“Ko vidiš, da bi se tvoje življenje lahko končalo, se naenkrat spet zaveš, koliko ti je podarjeno”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.