Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko mame hčeram pomagajo do zdrave samopodobe

MOTHER AND DAUGHTER

Shutterstock

Chloe Langr - objavljeno 09/05/18

Najprej morajo vse mame upoštevati naslednje ...

Vsaka mama si želi, da bi imela njena hči pozitivno samopodobo. Da bi vedela, da je lepa. A zaradi družabnih medijev, oglasov in sveta, v katerem živimo, se včasih zdi, da je ta cilj zelo težko dosegljiv. Predvsem v virtualnem svetu se vse osredotoča na popolnost, ki se jo pogosto dosega s Photoshopom, vse to pa vpliva na samozavest deklet (in fantov) veliko bolj, kot se nam zdi.

Mame sicer rečejo svojim hčeram, da so lepe in jim skušajo ustvariti pozitivno sliko o njihovem telesu, a pri tem pozabljajo na najpomembnejše. Pozabljajo na to, da o sebi večkrat spregovorijo negativno. Govorijo o tem, kako so se med prazniki zredile, ker so preveč jedle, kako jim kavbojke ne stojijo več tako kot včasih …


Mother and daughter

Preberite še:
Znanstveno dokazano: vez med mamo in hčerjo je močnejša od drugih

Na eni strani dajejo komplimente svojim hčeram, na drugi pa z zaničevanjem sebe vse to izničijo. Mame imajo namreč velik vpliv v življenju svojih hčera. Zato morajo imeti predvsem rade sebe, da bodo tako o sebi čutile tudi njihove hčere. Da imajo rade same sebe, pa ni lahka naloga.

V nadaljevanju sledi nekaj nasvetov za mame in njihovo samozavest.

1. Svoje telo poglejte skozi oči hčere

Kritizirati svoje telo, na katerem so vidne posledice nosečnosti, let in morda tudi nepravilne prehrane, se zdi zelo preprosto. A vaše hčere vas ne vidijo na tak način. Vidijo močne roke, ki so jih nosile in jim pomagale hoditi, ko same še niso mogle. Vidijo toplino v očeh in nasmeh, ki je na vašem obrazu, kljub temu da ste morda neprespani.

Naslednjič, ko boste želeli reči, da ste debeli ali boste razmišljali o tem, kako vam nobena obleka ne pristoji, se ustavite in pomislite na to, kako vas vidi hči.




Preberite še:
Mami, čas je, da grem

2. Zapomnite si, da so vaše besede pomembne

Številne raziskave na tem področju so že pokazale, da ima slaba samopodoba mame velik vpliv na hčere. Če se mama slabo počuti v svoji koži, se bo najverjetneje tudi hči.

Zapomnite si, da ste otrokov najpomembnejši in prvi  učitelj. Imate veliko moč pri oblikovanju otrokove samopodobe, vedenja in vrednot.

A ni dovolj le to, da o sebi ne govorite grdo, ampak morate večkrat o sebi izpostaviti kaj lepega in biti tako za zgled.

3. Premislite, kako govorite o svoji prehrani

Poleg besed so pomembna tudi dejanja, ki jih otroci lahko opazijo pri starših. Konkretno: če ves čas preizkušate različne diete, teža vam niha, včasih ne jeste nič, drugič nezdravo … Vse to vaše hčere opazujejo.

Seveda si starši želijo, da bi njihov otrok jedel zdravo in bi odrasel v zdravega odraslega, a zavedati se je potrebno, da jim morate biti za takšne navade tudi sami zgled.


GRANDPARENTS

Preberite še:
Ali je narobe, če vnukinji vegetarijanki podtaknem nekaj mesa?

4. Postanite ženska, kakršno želite nekoč videti v svoji hčeri

Opustite kritiziranje in imejte rade sebe in svoje telo. Ne govorite o tem, kako široke boke imate ali kako velik trebuh. Potem tudi vaša hči nase ne bo mogla gledati kot na osebo, ki je lepa.

Če želite vzgojiti hčer, ki bo imela zdravo samopodobo, potem imejte mame najprej rade same sebe. To šteje veliko več, kot če svoji hčeri rečete, da je lepa. Zapomnite si: Otrokom starši ne morete dati tistega, kar sami nimate.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredil Barbara Oprčkal.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
“Na mnogih delovnih mestih morajo ženske delati po moško”


KOBIETA ZAKRYWA USTA

Preberite še:
Pogosto ocenjujete in obsojate? Preprost način, kako to spremeniti


Woman looking in the mirror

Preberite še:
Pasti lažne resničnosti in kaj najbolj vpliva na samopodobo naših otrok

Tags:
družinaodnosiotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.