Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pasti lažne resničnosti in kaj najbolj vpliva na samopodobo naših otrok

Woman looking in the mirror

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 16/12/17

Mnogo bolj od človekove samozavesti je pomembna dobra samopodoba

Samozavest pravzaprav izvira iz dobre samopodobe in pomeni trdno zasidrano gotovost, da si v redu tak(a), kot si. Da sprejemaš svoje značajske lastnosti, sebe kot duhovno bitje in tudi svojo zunanjost z vsemi dobrimi in manj dobrimi platmi.

Dobra samopodoba izhaja iz hvaležnosti za vse, kar si, in iz zrele odločenosti, da te nobena zunanja stvar ne more omajati ali vreči iz tira. Nasprotna dobri samopodobi je lažna samozavest, ki pa se ob najmanjšem negativnem zunanjem dejavniku zamaje in poči kot milni mehurček.

Past neresničnih prikazov popolnosti

Zagotovo si želimo, da bi naši otroci odrasli v ljudi z dobro samopodobo, v ljudi, ki bodo spoštovali sami sebe in svoja telesa. Pa vendar je naš čas globoko zaznamovan z družabnimi omrežji, ki – pogosto, ne vedno – prikazujejo zelo lažno podobo sreče, samozavesti in “popolnega” življenja.

Najbolj ranljiva skupina za take neresnične prikaze popolnosti so ravno otroci in najstniki. Ko se primerjajo z računalniško obdelanimi fotografijami na družabnih omrežjih, kjer so vsi ravno prav vitki, ravno prav natrenirani, brez mozoljev, gub in drugih “napak”, je njihova samopodoba lahko resno ogrožena. Pasti lažne resničnosti, prikazane na socialnih omrežjih, se zavedajo tudi številni slavni, ki so sami pogosto tarče kritik in nelaskavih fotografij paparacev. Od njih se zaradi prepoznavnosti pričakuje, da bodo vedno popolni.

[protected-iframe id=”2c16c0e53ef93dd78f4f3b6ad670550d-133580111-130919046″ info=”//platform.instagram.com/en_US/embeds.js” class=”instagram-media”]

Za mlade “postaja vse težje verjeti vase in uživati v življenju”

Igralka Kate Winslet, dobitnica oskarja in mama treh otrok, je v nedavnem intervjuju za angleško izdajo revije Vogue povedala: “Vedno bolj me skrbi morebiten negativen vpliv socialnih omrežij na razvijajočo se samozavest mladih. Vse, kar lahko (tam) vidijo, je ali nekaj, kar naj bi zavidali, ali podoba ali izkušnja, ki je nedosegljiva in obstaja le v ‘popolnem’ življenju nekoga drugega. Za mlada dekleta in fante postaja vse težje verjeti vase in uživati v življenju, ne da bi se vse vrtelo okrog všečkov.”

“So različne vrste lepote”

Pevka Pink, mama dveh otrok, je na podelitvi nagrad VMA avgusta letos v svojem govoru poudarila pomen pozitivne samopodobe za naše otroke.

“Zadnjič mi je moja šestletna deklica rekla, da je grda in da je videti kot fant z dolgimi lasmi. Pa sem ji povedala, da tudi zame včasih pravijo, da sem kot fant, da sem premočna, da imam preveč glasno mnenje o stvareh … A vseeno razprodam vsak koncert. Vrste lepote so različne. Pomagajmo tudi drugim, da bodo to doumeli.”

[protected-iframe id=”266702fc8cef23186ca56c3ed3a321fe-133580111-130919046″ info=”//platform.instagram.com/en_US/embeds.js” class=”instagram-media”]

Najpomembnejši je zgled v družini

Bolj kot vse zunanje podobe, ki so jim izpostavljeni naši otroci in mladi, je pomemben zgled dobre samopodobe, ki jo otroci dobijo v svoji družini. Pravzaprav otroci kar srkajo vzdušje, ki vlada v družini, še bolj kot besede pa nanje vpliva zgled staršev.

Če bosta mama in oče imela o sebi dobro mnenje in trdno samopodobo, potem tudi otrok v ključnih trenutkih njihovega odraščanja ne bodo preveč zamajali zunanji pretresi, morebitne kritike in kakšna opazka, ki bo prišla od zunaj. Še več, ne bodo iskali ene in edine potrditve v zunanjem svetu, ker njihov občutek lastne vrednosti ne bo temeljil le na številu všečkov.

S staršev na otroke

Video, sicer posnet v okviru reklamne kampanje za podjetje Dove, prikazuje nekaj mam in njihovih hčera, ki so na papir napisale svoje vizualne lastnosti, tudi tisto, kar jih na sebi moti. Presenetljivo (ali pa morda tudi ne) je dejstvo, da deklice na lastnih telesih motijo iste stvari kot njihove mame. Če je mama poudarila, da ni zadovoljna s svojimi nogami, je zase enako napisala tudi njena hčerka.

Pazimo torej na to, da dajemo svojim hčerkam in sinovom dober zgled sprejemanja samih sebe, hvaležnosti za to, da smo natanko taki, kakršni smo, in trdne samopodobe. To je ena od najboljših zapuščin, ki jih lahko podarimo. Le tako bodo, všečki gor ali dol, odrasli v srečne ljudi.

Video, o katerem pišemo, si lahko ogledate spodaj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.