Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Bodite pozorni na znake, ki kažejo, da je vaše razmerje nezdravo

UNSURE COUPLE

Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 26/09/18

Ljubezen nas lahko tako zaslepi, da ne vidimo znakov slabega razmerja

Sposobnost ljubiti sebe in druge je zagotovo največji dar, ki smo ga ljudje prejeli. Včasih pa nas naša čustva zaslepijo, da ne vidimo prave slike. Preden se torej odločite za trajno razmerje in družino, analizirajte svoje razmerje. Če ugotovite, da ni dobro, se lahko odločite, da ga boste izboljšali ali pa ga prekinili.

Oglejte si nekaj simptomov, ki lahko nakazujejo, da ste v nezdravem razmerju.


RELATION

Preberite še:
Štirje znaki, ki vam bodo pomagali prepoznati toksičen odnos

Boj za premoč

V nezdravem romantičnem razmerju pogosto prihaja do boja za premoč. Če ima en partner občutek manjvrednosti, se bo v vsakem nesoglasju boril, kot da je to zadnja bitka, s katero lahko zmaga v vojni. To se dogaja nezavedno. Na kratki rok se “zmaga” zdi kot potrditev naše vrednosti, na dolgi rok pa bo samospoštovanje te osebe vedno šibkejše, odnos pa bo zaradi tega na preizkušnji.

Boj za premoč, kjer oba partnerja želita prevladati v odnosu, se kaže na različne načine: želja, da bi imeli prav in ne bi priznali svojih napak; nezmožnost, da bi prosili za odpuščanje, ko storimo napako; nepripravljenost, da bi drugemu dovolili, da svobodno izrazi svoje mnenje …

Pomanjkanje spoštovanja

Spoštovanje je temelj, na katerem morajo stati stebri razmerja. Vedenje, kot je sovražen in porogljiv humor, prezir, vpitje, ponavljajoče se laži, nezvestoba, silovito prepiranje in stalno nasilje, zato ni sprejemljivo. Če se vam zdi, da se navkljub trudu, da bi se temu izognili, vedno znova znajdete sredi sovražnih prepirov in se o ničemer ne zmorete dogovoriti, potem ste v nezavidljivem položaju. To lahko vodi v občutke jeze, žalosti in zamere, kar lahko ogrozi vaše razmerje.


MOJCA GIACOMELLI AND ŽIVA ŠTIGLIC

Preberite še:
“Moški in ženska sta drug drugemu kot češnja na vrhu torte”

Izguba identitete in samospoštovanja

Temeljni gradnik vsakega odnosa je tudi ta, da se dva ljubita takšna, kakršna sta. Če odnos postane enostranski, pride do nevarne in nezdrave dinamike. Vaš odnos je v nevarnosti, če …

  • imate o sebi vsak dan slabše mnenje,
  • niste več to, kar ste, ker se bojite partnerjevega odziva,
  • menite, da se partner ne bi mogel nikoli zaljubiti v nekoga, ki je kot vi, zato ste se spremenili in se podredili,
  • ignorirate svoje potrebe in v ospredje postavljate le partnerjeve,
  • se tudi čustveno iz dneva v dan počutite slabše,
  • ste bili, preden ste spoznali partnerja, veseli, zdaj pa ste depresivni,
  • se pogledate v ogledalo in se ne prepoznate.

MARRIAGE

Preberite še:
Razmerje 80 : 20 deluje. Tudi v zakonu

COUPLE
Andrey_popov - Shutterstock

WEDDING

Preberite še:
7 stvari, ki bi jih moral pred poroko izkusiti vsak par

Čustvena nestabilnost

Če vsakič, ko pride do nesporazuma, vaš partner zagrozi s tem, da bo odšel ali celo začasno odide, to v vas izzove občutek negotovosti glede vaše zveze. To je nedvomno manipulacija. V trdnem razmerju je ločitev v igri le zaradi resnično tehtnih razlogov, ko ni več nobene druge rešitve.

Neprestani prepiri

Nič ni bolj neprijetnega kot živeti v stalnem sporu. To ljudi utrudi in jih oropa energije, ki jo potrebujejo za druge stvari. Obe strani se morata naučiti dajati in prejemati, jasno izražati svoje potrebe, poslušati drug drugega in se ga truditi razumeti. V nasprotnem primeru so spori neizogibni in povzročajo nelagodje, frustracije in negotovost.


COUPLE IN LOVE

Preberite še:
Kaj iščem pri fantu oziroma punci?

Če ste v takšnem razmerju, ne razmišljajte o poroki, dokler niste razrešili svojih težav. Prepričani morate biti, da so spremembe zares trajne. Toda ne glede na to, kako močno nekoga ljubimo, je vseeno težko doseči velike spremembe v osebnosti, zato boste morda morali poiskati novega partnerja. Če ste že poročeni, pa ne odlašajte in si poiščite strokovno pomoč zakonskega terapevta, morda bo potrebna celo individualna psihološka ali duhovna pomoč.

Bistvo trdnega razmerja je medsebojno spoštovanje in ljubezen, predanost in občutek varnosti. Ko izbirate partnerja, s katerim želite zgraditi svojo prihodnost, bodite na to pozorni in naj vas občutja ne preslepijo, da ne bi prepoznali znamenj nezdravega odnosa. Ta vznemirljiva pustolovščina zahteva preudarnost – svoje srce podarite le tisti osebi, ki vas je resnično vredna.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


VIOLENCE

Preberite še:
Kaj vam lahko pomaga, ko je zveze konec?




Preberite še:
Ko pride do ločitve ‒ izkušnje in nasveti treh ločenih mam


WOMAN SITTING ON THE ROAD

Preberite še:
Zakaj so vsi srečni v ljubezni, le pri meni se nič ne dogaja?

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.