Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj vam lahko pomaga, ko je zveze konec?

VIOLENCE

271 EAK MOTO - Shutterstock

Chloe Langr - objavljeno 04/04/18

Ko boste ugotovili, kateremu vzorcu sledite, boste lažje določili, kje v ljubezenskem odnosu ste močnejši in kje bolj ranljivi

Ko se nek ljubezenski odnos konča, se s tem vsakdo spopada na svoj način. Nekateri se umaknejo, da v miru in sami predelajo svoja čustva, drugi potrebujejo tolažbo in prijatelja, ki se mu zaupajo, tretji pa morda stres in negativna čustva predelujejo tako, da se odpravijo v telovadnico.

Ne glede na to, kako se spopadamo s to izkušnjo, pa lahko celoten odnos veliko bolje razumemo, če razumemo tudi naš način navezanosti v nekem odnosu.

Vzorci navezanosti se razvijejo že v otroštvu in klinična psihologinja Lisa Firestone jih je razdelila na štiri glavna področja.

1. Varnost

Odrasli, ki imajo t. i . varen vzorec navezanosti, so bolj zadovoljni v svojem razmerju. Otroci to vrsto navezanosti v svojih starših vidijo kot varno zatočišče, iz katerega se lahko odpravijo v svet in ga svobodno raziskujejo.

Odrasli imajo podoben odnos tudi v ljubezenskih razmerjih. V odnosu se počutijo varno in povezano, a hkrati tudi dovolj svobodno, brez občutka, da jih partner omejuje.
Preberite še:
Tri besede, ki bi jih morali prenehati uporabljati

2. Izogibanje

Vzorec izogibanja se lahko vzpostavi, če so starši čustveno nedostopni. Otroci se v takšnem okolju naučijo, da je najboljši način, da zadovoljijo svoje osnovne potrebe, ta, da se vedejo, kot da jih nimajo.

V odrasli dobi in v romantičnem razmerju se to potem lahko kaže kot ravnodušnost do partnerja in odpor do pretirane bližine.

Ko se razmerje konča, se oseba običajno izogiba predelovanju čustev, ki so se ob tem pojavila.

Couple Fighting
Shutterstock

RANDKA W DOMU

Preberite še:
Ženske, veste, kaj je tisto, po čemer v odnosu hrepenijo moški?

3. Tesnoba

Otrok, ki vzpostavi vzorec tesnobe, ima običajno starše, ki so občasno dostopni in skrbni, spet drugič pa neobčutljivi in celo vsiljivi. Ti otroci se naučijo, da so njihove potrebe zadovoljene, če ob starših dovolj dolgo vztrajajo.

Kot odrasli lahko v ljubezenskem razmerju razvijejo tesnobno in zaskrbljeno navezanost. V odnosu do svojega partnerja se večkrat počutijo v stiski in obupani. Zaradi te vrste navezanosti se običajno oseba tudi ne more odločiti, da bi končala neko nezdravo razmerje, ampak v njem kar vztraja.

Izogibanje razhodu sicer ni namerno, ampak na odločitev glede razmerja podzavestno vpliva prav način navezanosti, ki jo oseba ima.

4. Neorganiziranost

Neorganizirana ali raztresene navezanost se razvije pri otrocih, ki jih je strah ali imajo travmo zaradi osebe, na katero se obračajo, da bi se počutili varne. Običajno so to starši. Ta vzorec navezanosti je značilen za otroke, ki imajo starše s še nerešeno travmo iz otroštva. Zaradi tega se pogosto vedejo raztreseno in neorganizirano v obdobju, ko so pod stresom.

Otroci, ki živijo v takem okolju, ne morejo razviti organiziranega načina, s pomočjo katerega bi lahko zadovoljili svoje potrebe, saj so njihovi starši nepredvidljivi.

Kot odrasli pa se lahko potem ujamejo v dve različni občutji. Na eni je strah, ki se pojavi, ko se partner od njih odmakne, in na drugi stiska, ki jo občutijo, ko se jim partner želi približati.


Couple Fighting

Preberite še:
Ali naj se ločim, ker v zakonu ne občutim ljubezni?

Cilj: počutiti se bolj varne

Vseh teh vzorcev sicer ne ohranimo za vedno, ampak jih lahko spremenimo. Korak za korak lahko postanemo vedno bolj “varni” v naših razmerjih. Pri tem je pomemben zdrav razvoj čustvene inteligence, ki pa jo dosežemo tako, da se pogovorimo o naši družini in našem vzorcu navezanosti.

Tako bomo tudi takrat, ko se bo naša zveza končala, lahko še vedno verjeli v ljubezen in nad njo ne bomo obupali, pravi Firestonova. “Navznoter se bomo počutili izpopolnjene in tako bomo lahko še naprej iskali nekoga, s katerim se bomo počutili varne.”

Pomembno je, da lahko vzpostavimo povezavo med čustvi, ki jih občutimo zdaj, in našo preteklostjo. Samo tako bomo lahko začeli vzpostavljati varen vzorec navezanosti. Ko se dve osebi razideta, to nikoli ni ravno lahko, a je lahko veliko bolj znosno, če vemo, kdo smo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


RELATION

Preberite še:
Štirje znaki, ki vam bodo pomagali prepoznati toksičen odnos


MOTHER TALKING WITH HER DAUGHTER

Preberite še:
6 nezdravih oblik odnosov med mamo in otrokom

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.