Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Štirje znaki, ki vam bodo pomagali prepoznati toksičen odnos

RELATION

Lightwavemedia - Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 26/03/18

Toksične osebe so povsod. Te so lahko nadrejeni, družinski člani, prijatelj ali prijateljica ali celo mi sami

V življenju srečujemo osebe, ki nas izčrpavajo, namesto da bi nas napolnile z energijo. Navajeni smo, da v svojem okolju iščemo navdih, ko pa se pojavi toksična oseba, zatira našo ustvarjalnost in ruši naše osebno ravnovesje.

Telesno in čustveno zdravje je odvisno od kakovosti odnosov, ki jih vzpostavljamo z okoljem, in od oseb, ki vplivajo na naše življenje. Kar se nam je morda na začetku zdelo neškodljivo, se ob koncu dneva spremeni v nepotrebno breme.

1. Njene težave so pomembnejše od tvojih

Prednost prijateljstev je, da jim lahko zaupamo skrbi. Težava toksičnega prijateljstva je prav ta, da toksični prijatelji podcenjujejo našo bolečino in težavo in menijo, da so njihove skrbi pomembnejše od naših. Ure in ure lahko govorijo o sebi, ko pa jim ponudimo konkretno pomoč in rešitev, se bodo vedno izgovorili s kakšnim “ampak” ali “ti me sploh ne razumeš”.


TALK

Preberite še:
6 nasvetov, kako izboljšati vaš “small talk”

2. Veliko govori in malo posluša

Toksična oseba poleg naših težav podcenjuje tudi naša mnenja. Prijateljstvo naj bi sestavljali osebi, ki delita tudi svoje mišljenje, mnenja, razmišljanja. Če te prijatelj ne posluša, obstaja velika verjetnost, da gre za škodljivo prijateljstvo, da si povezan z osebo, ki od tebe vedno kaj pričakuje, v odnosu pa ne išče vzajemnosti.

3. Nenehno kritizira in ne kaže sočutja

Smo ljudje, delamo napake in ni potrebno, da nam to nekdo vsakih pet minut ponavlja. Ko se zbadljive pripombe in kritike ponavljajo iz dneva v dan, je čas za umik.

Toksične osebe druge pogosto ponižujejo, da bi se same povzdignile. Ne znajo se postaviti v kožo druge osebe, da bi razumele njeno življenje.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
Želim si zares dobro prijateljico!

4. Nisi več iskren, da te osebe ne bi spravil v slabo voljo

Ko si v njeni družbi, vedno premlevaš svoje besede in določene informacije obdržiš zase, da je ne bi vznejevoljil. Toksične osebe so navadno posesivne in se hitro razburijo, kadar jim pripovedujemo o svojih odnosih z drugimi osebami. Če jim moramo zamolčati, da smo šli ven z drugim prijateljem ali prijateljico, potem gre za toksično osebo.

Od takšne osebe se moramo oddaljiti, ko se ob njej ne počutimo dobro. Življenje je prekratko, da bi čas preživljali v škodljivih odnosih. Prijateljstva se ne ocenjuje po količini, ampak po kakovosti. Postavimo meje in začnimo uporabljati besedico ne.

Če potem, ko smo tej osebi zaupali svoje nelagodje, še vedno ne spremeni svojega obnašanja, je čas, da se oddaljimo. Iščimo osebe, ki nas spodbujajo k temu, da postanemo najboljša različica sebe. Enako sami ravnajmo z osebami, ki so nam blizu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


FRIENDS,HUG,FRIENDSHIP

Preberite še:
Želite več časa za bližnje? Tu so trije načini, kako to doseči


WOMAN ON THERAPY

Preberite še:
Potrebujem terapijo? Kako vedeti, kdaj nasvet prijatelja ni dovolj?


PRINCESS DIANA AND MOTHER TERESA

Preberite še:
Neverjetno prijateljstvo med svetnico in princeso

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.