Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Česa se naši otroci učijo, ko nas vidijo jokati?

woman crying

SHUTTERSTOCK

Cecilia Zinicola - objavljeno 25/08/18

V izražanju čustev je posebna moč in otroci se lahko pri tem veliko naučijo

Koliko čustev lahko pustimo videti našim otrokom? Ali je dobro, da nas kdaj vidijo tudi jokati, ali je bolje, da jočemo za zaprtimi vrati in se pretvarjamo, da se ni nič zgodilo?

Psihologi pravijo, da današnjim otrokom in najstnikom manjka čustvene izobrazbe zato, ker svojih staršev nikoli ne vidijo jokati. Kakšno vlogo imajo čustva v našem življenju in kaj lahko otroke naučimo s tem, ko jim dovolimo, da nas vidijo jokati?

1. Jokati je naravno in človeško 

Jok je naraven proces. Dobro je, da otroci vidijo mamo in očeta večinoma dobre volje, nasmejana in zadovoljna, vendar je dobro tudi, da ju kdaj vidijo žalostna, zaskrbljena, jezna in razdražena. Ko nas otroci vidijo jokati, jim s tem dajemo priložnost, da tudi oni začutijo težka čustva. Tako si bodo upali tudi sami jokati, kadar bodo po tem čutili potrebo, vedeli bodo, da to ni nekaj sramotnega, da se zaradi tega ni treba skrivati niti opravičevati.


p. Daniel Golavšek

Preberite še:
“Toliko, kot sem prejokal kot bolniški duhovnik, nisem v vsem življenju”

2. Če jokamo, ne pomeni, da bomo v nedogled trpeli

Vzroki za jok so lahko raznovrstni, jokamo lahko zaradi utrujenosti, od veselja, bolečine, … A če jokamo od žalosti, lahko svojim otrokom povemo, da smo v tem trenutku sicer žalostni, a da bo ta minila in bomo znova veseli. Jok človeku pomaga, da se znova zbere, in ni neko trajno stanje.

3. Jok ni znamenje šibkosti

Večinoma so nas v otroštvu naučili zadrževati čustva in nam ni bilo dovoljeno jokati. Jok nas plaši, češ da smo zaradi njega videti šibki, in nam vliva negotovost ob misli, kaj si bodo ob tem mislili drugi. Vendar močni ljudje niso tisti, ki ne izražajo čustev.

Biti močan ne pomeni biti tog, ampak prožen in ranljiv. Svojim otrokom lahko pokažemo, kakšna je v resnici močna oseba: tista, ki prosi za pomoč, ko jo zares potrebuje, ki joka, kadar je žalostna, in se smeji, ko je srečna.


ENNIO MORRICONE

Preberite še:
“Jokal sem le dvakrat: ob filmu Misijon in ko sem spoznal papeža”

STUDENT,CRYING,SCHOOL
Shutterstock



Preberite še:
Tudi vi jokate ob tem oglasu? Ne pozabite njegovega sporočila.

4. Čustva niso nekaj slabega 

Čustva sama po sebi niso ne slaba ne dobra, takšna so lahko le naša dejanja. Otrokom lahko pojasnimo, da je normalno, da so žalostni, kadar niso bili povabljeni na rojstnodnevno zabavo, da pa ni prav, da zaradi tega naslednji dan v šoli kričijo na sošolca, ki jih ni povabil. Ali da so lahko razočarani, če bratec z njimi noče deliti nove igrače, vendar da ni dobro, da ga zato tepejo ali zmerjajo.

5. Vedno lahko naredimo kaj, da izboljšamo položaj

Solze so včasih posledica težke resničnosti, ki jo bodo otroci prav tako videli in čutili: ljubljena oseba zboli za težko ali neozdravljivo boleznijo, družinski član doživi nesrečo ali umre. V takšnem primeru moramo otroku pokazati, da se ne bomo predajali bolečini, ampak bomo poiskali pomoč. S tem jim bomo pomagali, da bodo razvijali svoje čustvene sposobnosti, da se bodo čustev znali zavedati in da bodo znali biti sočutni.

6. Vedno imamo priložnost ljubiti in iti naprej kljub težavam

Otroci lahko vidijo, kako se oče in mama kdaj tudi skregata, a da je zadaj veliko ljubezni. Da zdrav pogovor, resen premislek in topel objem marsikaj pozdravijo. Lahko jim pokažemo, da bodo vedno imeli priložnost, da stvari popravijo, da priznajo napako in se o njej pogovorijo, da se po padcu lahko znova poberejo in gredo naprej.


WOMAN,SELF,IMAGE,MIRROR

Preberite še:
Težave s samopodobo? Sv. Katarina vam lahko priskoči na pomoč

7. Odgovore lahko poiščemo v svoji notranjosti

Solze so lahko dragocene, ker izhajajo iz dejstva, da smo v stiku s svojo resničnostjo. Tudi Jezus je pred ljudmi jokal zaradi prijatelja. Otrokom lahko pokažemo, da smejo jokati in da jim pri tem ni treba poslušati, naj tega ne delajo; da se lahko povežejo s svojo notranjostjo in jim ni treba zunaj iskati občutka, da so živi.

8. Lahko se pravočasno izognemo boleznim

Dokazano je, da je jok zdravilen. Da se ob njem sprošča stres in da se z njim lahko izognemo boleznim in težavam v prihodnosti. Če se bomo odrasli ustrezno čustveno odzivali, bodo otroci to delali naravno. V nasprotnem primeru bodo tudi otroci težko ustrezno prepoznavali in uravnavali svoja čustva.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


NATURE

Preberite še:
Triki za ozdravljanje ran iz preteklosti


MICHAEL BUBLE,SON,CANCER

Preberite še:
Michael Bublé po sinovi zmagi nad rakom: “Hvaležen sem za milost in vero”


LITTLE,GIRL,CONTENTMENT

Preberite še:
Namesto čokolade: devet načinov, kako do instantne sreče

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.