Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Triki za ozdravljanje ran iz preteklosti

NATURE

Public domain

Michael Rennier - objavljeno 13/08/18

5 korakov po svetem Ignaciju za ozdravljanje ran preteklosti

Pogosto se v nas pojavijo čustva skrivnostnega izvora, zaradi katerih smo nemirni in zaskrbljeni, ne da bi natančno vedeli, zakaj. Psihologi pravijo, da je to zato, ker ne znamo prepoznati svojih čustev. To pomeni, da se velikokrat nepremišljeno in  škodljivo vedemo, ker s seboj nosimo bolečine iz preteklosti, za katere sploh ne vemo, da vplivajo na nas.

Čeprav so rane majhne, se jih težko otresemo. A če se z ranami ne soočimo, bo to imelo ves čas negativne posledice. Pomanjkanje notranje ozdravitve lahko uniči zakon in prijateljstvo ter nam ruši notranji mir.

Kako ozdraveti?

Kako torej ozdraveti, da bi lahko napredovali? Sveti Ignacij Lojolski, ustanovitelj jezuitov, je v življenju doživel več travmatičnih izkušenj. Mama mu je umrla, ko je bil še zelo mlad, vpleten je bil v nasilne prepire, med dvobojem je ubil človeka in v boju mu je topovska krogla hudo poškodovala nogo. Zaradi poškodbe je prestal več bolečih operacij brez anestezije. V času okrevanja se je zamislil nad svojim življenjem in ga začel spreminjati.


WOMAN DEPRESSION

Preberite še:
Zakaj je dobro odpustiti tudi samemu sebi

V svojih Duhovnih vajah je razgrnil praktično metodo za doseganje duhovne svobode. Del tega postopka, imenovan eksamen, je zelo uporaben pri preiskovanju lastnih ran, napak in vzgibov za pretekla dejanja.

Predstavljamo dnevno razmišljanje v petih korakih, ki nam pomaga osvetliti pretekle rane in pokazati pot do ozdravljenja:

1. Išči razsvetljenje

S tem želi sveti Ignacij povedati, da moramo na situacije pogledati širše. Preveč zlahka nam pogled obstane le na ranah preteklosti, ki jim pustimo, da postanejo del naše osebnosti. Ko to breme nosimo, se s časom osamimo.

Zelo je koristno, če se pogledamo v novi luči. Ignacij ima v mislih predvsem Božji pogled na nas, hkrati pa je dobro poiskati pomoč in podporo bližnjih, družine in prijateljev.

2. Zahvaljuj se

Ko sem nemiren ali trpim, se osredotočam samo na skrbi, kar pa povzroča le še večjo bolečino. Mnenje psihologov sovpada z mislijo sv. Ignacija, da moramo poudarjati pozitivne izkušnje, da bi lahko prekinili negativen tok misli. To ne bo izbrisalo bolečine, bo pa naredilo potreben čustveni prostor za predah.


SELF ESTEEM

Preberite še:
Štirje nasveti za več samospoštovanja

NATURE
Shutterstock

3. Spoznaj svoja čustva

Iskreno se ozri na svoj dan, tudi na rane, ki so se morda v njem nabrale, in na pretekle rane, ki ostajajo. Ob koncu dneva si je dobro vzeti čas zase, na samem, in iskreno premisliti o svojih občutkih in od kod izvirajo.

Močna čustva pomenijo, da je treba pobrskati globlje, da bi videli, kaj se v duši dogaja. Psihologi se strinjajo, da je tovrsten pregled nujen, če želimo poimenovati in razumeti svoja čustva.


PAUL,APOSTLE OF CHRIST,MOVIE

Preberite še:
Film, ki sprašuje vest: Bi tudi ti to storil za Kristusa?

4. Bodi odgovoren

To je težko, a dejstva, da so me drugi prizadeli, ne smem uporabljati kot izgovor za svoje napake. Eden od korakov k ozdravitvi je, da se nehamo slabo obnašati.

Čeprav imajo pretekle rane name negativen vpliv, ne smem dovoliti, da me negativna čustva preplavljajo do konca življenja in nadzorujejo moje vedenje. Ko sprejmemo odgovornost za svoja dejanja, nas to osvobodi in nam pomaga sprejeti pozitivne odločitve v prihodnosti.

5. Bodi pripravljen na naslednji dan

Zakaj bi bili ujetniki svoje preteklosti vse življenje?  Prihodnost sveti za vsakogar ne glede na izkušnje, ki so nas privedle do današnjega dne. Sveti Ignacij svetuje, da vsak dan sprejmemo odločitev, da bomo jutri najboljša možna različica sebe.

Skozi življenje je Ignacij v svojih premišljevanjih odkril učinkovit način, kako svojo preteklost pustiti za seboj in napredovati v smeri takšne osebe, kakršni bi radi postali.

Njegov vpliv močno čutimo tudi danes, saj ljudje na vseh področjih življenja uporabljajo njegove metode za boljše samospoznavanje, razumevanje čustev in ozdravljanje osebnih ran.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


BOGDANA KAVCIC

Preberite še:
“Veliko je bilo težkih trenutkov, ko človek ni vedel, kaj bi bilo boljše storiti”


TOMAŽ ERZAR

Preberite še:
Dokler boli, ne moremo odpustiti


MAN,HOME,DRINKING,ALCOHOL

Preberite še:
Otrok alkoholika: Če bi samo priznala, prevzela odgovornost, bi ji lahko odpustila

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.