Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Namesto čokolade: devet načinov, kako do instantne sreče

LITTLE,GIRL,CONTENTMENT

Stocksy

Meta Zajec Bevk - objavljeno 21/08/18

Ko smo v trenutnem stresu, potrti ali utrujeni, potrebujemo hitro rešitev. Z boljšo voljo je vse lažje, zato preberite devet preprostih nasvetov, kako to doseči

Jordan B. Peterson poudarja, da moramo v življenju iskati predvsem smisel. Da vemo, zakaj nekaj počnemo. Lahko je biti srečen v dobrih časih, ko pa nastopijo težki, nas naprej vodi le smisel, če ga vidimo.

A tako kot potrebujemo le kakšno jabolko ali žemljico, da potešimo najhujšo lakoto, tako včasih potrebujemo le kakšno malenkost, da nas spravi v boljšo voljo, odpihne negativne misli.


JORDAN PETERSON

Preberite še:
Fenomen Jordana Petersona in njegovih 12 pravil za življenje

  1. Pospravite eno sobo

V vsaki hiši ali stanovanju obstaja soba, morda le predal ali omara, v kateri je vse in v resnici nič uporabnega. Potihoma in neopazno vas spravlja ob pamet vsakič, ko to opazite. Zato se potrudite, pospravite nered, odvrzite stvari, ki jih ne potrebujete, in počistite prostor. Potem pa opazujte svoje misli in čustva. Uživajte v trenutku zadovoljstva in instantni sreči.

  1. Pišite dnevnik hvaležnosti

V množici informacij, ki jih dnevno prejemamo, je težko izluščiti najpomembnejše. Krmarimo med zadolžitvami, obveznostmi, sestanki, rojstnimi dnevi, novicami, govoricami, lastnimi mislimi in težavami. Zato se velikokrat zdi, da smo preprosto preobremenjeni.

Instantna rešitev je pisanje dnevnika hvaležnosti. Ne kateregakoli dnevnika, ampak takega, kamor zapisujemo samo najlepše misli, največ, za kar smo iskreno hvaležni. Vsak dan. Čeprav se zdijo majhne in nepomembne malenkosti, so pomembne. Ker je iz malenkosti sestavljeno naše življenje.

Ko naslednjič potrebujete instantno injekcijo sreče, odprite svoj dnevnik hvaležnosti in preberite, koliko razlogov za srečo imate.


SABRINA ZAVŠEK

Preberite še:
Sabrina Zavšek: Življenje ve, kdaj te mora pretresti, da ga boš znal bolj ceniti

  1. Kupite si izkušnje, ne predmetov

Pojdite na izlet, s prijatelji v kino, na koncert, na tekmo, skočite s padalom, obiščite muzej, potujte, privoščite si kosilo v priznani restavraciji, pojdite na pustolovščino … Kupite si izkušnjo. Najbolje, če jo delite z vam ljubo osebo. Ne zapravljajte denarja za stvari, ki minejo. Ustavite spomine. In iz lepih spominov črpajte, ko boste zopet na tleh.

CHRISTMAS
Mauricio Graiki - Shutterstock
  1. Odišavite prostor

Prižgite dišečo svečko ali uporabite eterična olja. Izberite vam ljubo dišavo ali se pozanimajte, kateri vonji so primerni za dosego določenega stanja, na primer uporabite sivkino eterično olje za sprostitev ali citruse za dvig razpoloženja. Naši receptorji v nosu bodo ponesli prijetno infomacijo do možganov in v trenutku se bo raven endorfinov, hormonov sreče, povišala.

  1. Pojte slavilne pesmi, psalme ali taizejske speve

Če želite na hitro dvigniti razpoloženje in okusiti srečo, zapojte. Na glas. Brez zadržkov. Izberite vam ljubo zvrst. Če zraven še malo zaplešete, je uspeh zagotovljen.


TOILET

Preberite še:
Kdo pravi, da ne moremo hkrati duhovno zoreti in drgniti stranišča?

  1. Vzemite si čas

Zveni že zelo obrabljeno, ampak čas, ki ga namenite za svojo zabavo in sprostitev, je pomemben. Tudi če ste najbolj zaposlena oseba na planetu, potrebujete odklop. Vzemite si 15 minut in počnite nekaj samo zato, ker vam je všeč.

  1. Pojdite ven, v naravo ali med ljudi

Svež zrak bo pregnal meglico v možganih, gibanje pa pospešilo krvni obtok. Ne podcenjujte moči gibanja v naravi. Če imate raje ulice, se sprehodite po mestu. Nastavite kožo soncu in vsrkajte vitamin D.

LAKE MOUNTAINS
  1. Bodite produktivni

Ko dokončamo nalogo, ki smo si jo zadali, postanemo srečnejši. Občutek zadovoljstva, uspešnosti in ponosa nastopi takoj, ko končamo z delom. Zato se potrudite in ne opravljajte dela le napol. Dokončajte, kar ste si zadali, in uživajte v sadovih, ki jih prinese izpolnjena naloga.

  1. Naredite nekaj dobrega za bližnjega

Povabite na kosilo strica, ki ga že dolgo niste videli. Obiščite prijatelje. Pomagajte mami in očetu prebeliti stanovanje. Nasmehnite se starčku na klopi v parku. Naredite tisto, kar zmorete. Pomagati drugim namreč predvsem pomeni pomagati sebi.


South Sudan soldiers

Preberite še:
“Dokaz, da ima življenje smisel in da se ga je treba veseliti”


URŠKA GOLOB

Preberite še:
Ko se rodi poseben otrok: “Sprejemanje prihaja počasi, po tihem”


ALOJZIJ ŽAKELJ

Preberite še:
Mož, ki večino leta stanuje v svojem bivaku pod Triglavom

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.