Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

“Jokal sem le dvakrat: ob filmu Misijon in ko sem spoznal papeža”

ENNIO MORRICONE

Cancha General I CC BY 2.0

Aleteia - objavljeno 26/02/18

Skladatelj Ennio Morricone je razkril, da je edino njegovo poklicno razočaranje povezano s papežem  

Ennio Morricone pravi, da je izpolnil vsa svoja poklicna pričakovanja, hkrati pa je razkril, da je bil v življenju razočaran le, ko se papež Frančišek ni mogel udeležiti njegovega koncerta njemu posvečene maše Missa Papae Francisci leta 2015. Italijanski skladatelj in režiser bo letos star 90 let. Pier Luigi Vercesi je imel nedavno z njim pogovor za dnevnik Il Corriere della Sera.

Film Misijon

“Nekega dne me je producent Fernando Ghia skupaj z režiserjem Rolandom Jofféjem zvlekel na projekcijo filma brez glasbe.” Šlo je za film Misijon, ki je bil postavljen v današnji Paragvaj. V 17. stoletju so jezuiti začeli spreobračati Indijance, da bi jih rešili iz suženjstva.

Morricone pripoveduje, da je pri zadnjem prizoru jokal kot otrok, ker so vse junake ubili. Režiserja je prosil, naj ne dodaja glasbe, ker ni potrebe po njej. Po mnogih prigovarjanjih je le sprejel življenjski izziv. “Jeremy Irons, oče Gabriel, je igral na oboo, tako da sem moral napisati skladbo za to glasbilo.”

Skladatelj je dodal, da je takrat preučil sakralno glasbo tistega časa, ki so jo predstavljali avtorji, kot sta Claudio Monteverdi in Pierluigi da Palestrina. Spominja se, kako se mu je porodila ideja za pesem v prizoru, ko se Indijanci prvič srečajo z očetom Gabrielom. Iz tihega popevanja se razvije v prelepo melodijo, ki danes predstavlja biser filmske glasbe.

Glasbena oprema filma je navdušila producenta Ghia in režiserja Jofféja, medtem ko je bil britanski producent razočaran. “Slišal sem, da je želel drugega skladatelja. Jaz sem ga pravzaprav le nadomeščal, ker je imel ta skladatelj v tistem času veliko koncertov.” Šlo je za Bernsteina. “Če bi takrat to vedel, bi sodelovanje zagotovo odklonil.”
Preberite še:
Caviezel: Nadaljevanje Kristusovega pasijona bo največji film v zgodovini


FATHER SON

Preberite še:
Sedem nasvetov papeža Frančiška, kako biti dober oče

Zgodba s papežem 

Leta zatem, ko je nekega jutra kupoval časopis na trgu Piazza del Gesù, je do njega stopil neki jezuit in ga prosil, da bi napisal mašo ob dvestoletnici ponovne vzpostavitve reda po njegovi ukinitvi leta 1773.

“Nekaj dni pred premiero je papež prišel v cerkev, da bi se srečal z mano . Ko sva bila sama z njim, sva s soprogo Mario začela jokati. Frančišek naju je tiho gledal. Po nekaj minutah sem lahko spregovoril, povedal sem mu o Misijonu in o maši ter ga prosil, naj jo pride poslušat.”

Papež jima je podaril dva rožna venca. Vendar ni prišel na koncert. Iz Vatikana so mu sporočili, da je tistega večera papež sprejel predsednika Putina.

“In zakaj bi bil to problem? Še vedno smo upali, mogoče bo pa s seboj pripeljal še Putina. Resnica je, da Frančišek nikoli ni šel na kakšen koncert,” je menil. Papež se dejansko ni udeleževal koncertov, tudi dobrodelnih v Vatikanu ne. Potem je še dodal: “Da si ne bi ustvarili napačne slike, kljub temu nisem neka mevža. Jokal sem le dvakrat: ob Misijonu in ko sem spoznal papeža.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


Hostie, eucharistie

Preberite še:
Čudež v Italiji? Potres prizanesel hostijam


COPTIC CHURH IN ETHIOPIA

Preberite še:
Neverjetno potovanje do cerkve, ki je vklesana v gorovje

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.