Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdo pravi, da ne moremo hkrati duhovno zoreti in drgniti stranišča?

TOILET

PIXABAY

Meta Zajec Bevk - objavljeno 20/07/18

Duhovno življenje zaposlene mame: ideje za molitev, čeprav to na prvi pogled sploh niso

Materinstvo ne slovi po tem, da imajo mame na pretek časa, ravno nasprotno, mlade mame so med najbolj zaposlenimi in obremenjenimi ljudmi. Zaposlenost pa nikakor ne pomeni, da si ne morejo vzeti časa za molitev, ki jo nujno potrebujejo.

A morda imamo le napačno predstavo, da moramo moliti na posebnih mestih (v cerkvi, spalnici) ali po posebnih obrazcih. Molimo lahko v resnici kjerkoli in na različne načine. Tu jih je nekaj:

Vožnja v avtu: misija priti od točke A do točke B ali moliti jutranjo molitev na poti v vrtec

Jutranji kaos, ko vsi od vas zahtevajo pozornost in pomoč. Ko vas mož sprašuje, kje so avtomobilski ključi, en otrok kliče iz kopalnice, da mu je treba obrisati ritko, drugi si ne zna obleči majice, še pes ves nervozen hodi okrog vas in prosi, da mu pripravite zajtrk.

V takšnih okoliščinah malce težje molimo.

Če se že spomnimo na Boga, to zveni bolj kletvica kot molitev. Da bi se čim prej uglasili na Božjo frekvenco, varno pripnite svoje otroke (in psa! 😊) v avtu, se umirite in skupaj, s svojimi besedami in povsem spontano, povabite Njega v vaš dan.


BARBARA KASTELEC

Preberite še:
“Živim v nepredstavljivem udobju, čeprav marsičesa nimam”

Poslušanje avdio knjig z duhovno vsebino

Gospodinjskim opravilom ni videti konca, vi pa imate občutek, da ste obstali nekje med kupom umazane posode in kupom čistega perila, ki že dva dni počiva na kavču. Za dvig motivacije in za duhovno vzpodbudo si priskrbite kakšno dobro avdio knjigo z duhovno vsebino, ki jo najdete na primer tule.

Kdo pravi, da ne moremo duhovno zoreti in drgniti polulanega stranišča hkrati?

Branje Svetega pisma. Na glas. Na tleh. Med železnico iz lego kock in avtomobilčki

Najbrž ta ideja za marsikaterega kristjana zveni kar malo na robu sprejemljivega. Ampak ali ste pomislili, koliko vsebine lahko posrka otrok, ko je v svojem svetu med igračkami, ob njem pa na tleh leži njegova mama, ki namesto Pikija Jakoba bere Sveto pismo?

To ni koristno le za otroka, pač pa predvsem za mamo, saj si na ta način lahko utrga nekaj dragocenih minutk in prebere dnevni evangelij, prosi Svetega Duha za besede tolažbe, za navdih ali zgolj za modrost pri vzgojnih situacijah.


FAMILY ON THE BEACH

Preberite še:
Kako smo lahko z družino med počitnicami še bližje Bogu?

Na poti iz službe. Med razbeljeno pločevino. Z nervoznimi soudeleženci. Neprimerne geste. Trobljenje. Vi in Bog

Zveni kar malo preveč zrežirano, vendar je vsaj v mestu ob prometni konici še kako resnično. V ta kaos dodajte zavedanje, da je to čas samo za vas. Mirno spustite nestrpneže naprej, prijazno pokimajte pešcu, ki je stopil naravnost pred vaš odbijač, in izrazite hvaležnost za vse, kar vas obdaja.

Že samo to, da spremenite miselni tok iz negativne nastrojenosti v pozitivno sproščenost, vas lahko naravna k lepšemu preostanku dneva, ko se boste doma spet srečali z možem in otroki. Če pa k tem dodate še preprosto zahvalo ali prošnjo, morda kakšno desetko rožnega venca, boste prišli domov veliko bolj mirni in pripravljeni na družinsko dinamiko.

Duhovna glasba

Duhovna glasba verjetno še nikoli ni bila tako dostopna, kot je danes. Čisto za vsak okus se najde kakšna primerna skupina, ki ustvarja sodobno krščansko glasbo. Vse, kar potrebujete, je to, da se otresete občutka, da ne znate peti, in se prepustite. Ne pravijo zaman, da kdor poje, dvakrat moli.


LITTLE GIRL PLAYING GARDEN

Preberite še:
5 poletnih aktivnosti za živahne malčke in utrujene mame


MAN PRAYING IN PEW

Preberite še:
Kaj me je naučila zgodba brata Lovrenca


MONIKA CVIRN

Preberite še:
“Moje otroštvo je bilo daleč od ideala, a sem zanj neizmerno hvaležna”

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.