Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 trikov proti stresu in za ohranjanje miru v družini

FAMILY

Natalia Fedori - Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 13/07/18

Pri spopadanju z najbolj neprijetnimi oblikami vsakdanjega stresa naj vam pomagajo svetniki

Svojo družino imamo radi, toda včasih stvari lahko postanejo napete tudi v najzaupnejših odnosih. Kako se torej soočati z vsakdanjim stresom in obenem ohraniti dobro počutje v svojem domu?

Osem nasvetov priljubljenih svetnikov nas lahko veliko nauči o spopadanju z negativnimi čustvi in oživljanju razrahljanih odnosov.

1. Govorite prijazno

Sv. Janez Bosko je dejal: “S prijaznimi besedami in dejanji boste osvojili vse in vsakogar.” Neverjetno je, kako le kanček prijaznosti v družini lahko ustvari skladne odnose.

Če nekdo zagreši napako, ga moramo prijazno in spodbudno opomniti, pa ne v navzočnosti drugih, temveč na štiri oči.


TOMAŽ ERZAR

Preberite še:
Dokler boli, ne moremo odpustiti

2. Pogosto se smejte

Mati Terezija je dejala, da se “mir začne z nasmehom”. Če se pogosto smejimo, nam bo to prešlo v navado in z nasmehom bomo razbremenili tudi svoje bližnje.

Nasmeh lahko pomeni izziv, toda mati Terezija nam naroča: “Vsak dan začnite z nasmehom, tudi če ste slabo spali. Nasmeh lahko vam in vsem, ki jih tisti dan srečujete, prinese srečo.”

3. Delite potrebe

Sv. Janez Pavel II. je dejal: “Ljubezen bo kvas miru, ko bodo ljudje začutili potrebe drugih kakor svoje lastne in z njimi delili vse, kar imajo, začenši z vrednotami duha.”

Pogosto vidimo le lastne potrebe, ljudi okoli sebe pa ne upoštevamo. V družini moramo najti ravnotežje med svojimi željami in željami vseh družinskih članov. Ohranjati moramo duha občestva in se zavedati, da vsi nekaj potrebujemo, vsi pa lahko tudi nekaj ponudimo.
Preberite še:
Če želite biti ves dan veseli, ga začnite takole …

MOM AND DAUGHTER
By Oksana Kuzmina | Shutterstock

4. Prosite odpuščanja in hitro odpuščajte

Sv. Janez Pavel II. je rekel: “Ne izgubljajte časa za zamere. Takoj odpustite in nadaljujte ljubeči odnos. Vedno moramo odpuščati, zavedajoč se, da smo tudi sami potrebni odpuščanja.”

V mirnem domu ni prostora za prevzetnost. Ponižnost je resnica o nas samih: ob njej spoznamo svojo moč in svoje slabosti. Zavedanje lastnih slabosti nas spodbuja, da smo usmiljeni do drugih. Odpuščanje ni čustvo, ampak zavestno dejanje, ko se odpovemo sovraštvu in zla ne vračamo z zlom, se ne maščujemo, ampak se spravimo z drugimi.

5. Bodite potrpežljivi v ljubezni

Mati Terezija je rekla: “Če nekomu podarite svojo ljubezen, nikoli ne veste, ali vam bo ljubezen vračal. Tega ne pričakujte; potrpežljivo čakajte, da se ljubezen razvije v srcu te osebe, če pa se ne bo, bodite srečni, ker se je razvila v vašem.”

Vsako dejanje iskrene ljubezni prej ali slej vpliva na srce, zato jezik ljubezni, ki ga uporabljajo ljudje, ne uporablja vedno besed. Naučiti se moramo, kako čakati in prisluhniti!

Potrpežljivost prinaša mir. Za spopadanje z vsakdanjim stresom in čustveno utrujenostjo moramo vsak svoj dan napolniti z ljubeznijo. Če stvari opravljamo z ljubeznijo, vlagamo ne le vase, ampak tudi v druge in postanemo orodje miru.


JANEZ RIFEL

Preberite še:
“Treba je živeti skromneje in preprosteje, stvarem reči ne”

6. Kakovostno preživljajte čas drug z drugim

Sv. Janez Pavel II. je mlade pogosto peljal v hribe ali na smučanje. Vedno se je potrudil, da se je z njimi pogovarjal, jim prisluhnil ter z njimi delil svoje izkušnje in znanje.

Koliko kakovostnega časa preživite skupaj z družino? Poskusite početi kaj novega. Pojdite na izlet ali vsaj na sprehod po okolici. S prekinitvijo dnevne rutine se boste laže spopadali z vsakdanjim stresom in se celo pogovorili o pomembnih vprašanjih na drugačen in bolj sproščen način.

FAMILY
Shutterstock

SISTERS HUGGING

Preberite še:
Potrebujemo vsaj osem objemov na dan. Zakaj?

7. Veliko se objemajte

Sv. Pavel je kristjane prosil, naj “pozdravijo s svetim poljubom vse brate” (1 Tes 5,26). Sveti poljub danes enačimo z objemom: to je prijazna in spoštljiva kretnja edinosti in ljubečega odnosa. Od tod izhaja tudi pozdrav miru med bogoslužjem.

Objem je znamenje miru, način pozdrava iz srca. Če ne vemo, katere besede bi uporabili, lahko objem govori namesto nas. Stisnite svoje malčke, objemite najstnike. Tudi vaš mož ali žena gotovo potrebuje objem, tudi če zanj ne prosi!

8. Vsak dan molite

Sv. Janez Pavel II. je dejal: “Prosite Boga, naj v vaš dom prinese mir. Zaupajte mu vsakdanje potrebe.”

Če želimo širiti mir, ga moramo živeti v svojem srcu in vedeti, kako zanj prositi. Bog nas nikoli ne zapusti, sploh pa ne takrat, ko se znajdemo v stiski. Prinaša nam veselje in moč, da se lahko soočamo s stresnimi razmerami.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


BARBARA KASTELEC

Preberite še:
“Živim v nepredstavljivem udobju, čeprav marsičesa nimam”


FAMILY FACEBOOK VIDEO

Preberite še:
Staršem in otrokom so zastavili isto vprašanje. Odgovori so presenetili vse


TEENAGER

Preberite še:
Sporočilo, ki ga morajo slišati vsi najstniki (in starši)

Tags:
družinaodnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.