Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Če želite biti ves dan veseli, ga začnite takole …

happiness-824419_1920

Pixabay

Agata Hren - objavljeno 08/07/18

Ključno je ustaviti se in se zahvaliti

Današnji življenjski slog nas sili v nenehno hitenje. Se tudi vi soočate s tem, da je vaš dan preveč stresen in da življenje teče mimo vas? Poznamo rešitev! Začnite dan s slavljenjem.

Kaj slavljenje sploh je?

Življenje brez trenutka, ko se lahko ustavimo, zadihamo in se nasmejimo že zato, ker smo in ker je svet lep, nas slej ko prej utrudi. Ne le fizično, pač pa iz nas potegne vso življenjsko energijo.

Molitev je tisto sredstvo, ki nam življenjsko moč vrača in nas napolnjuje. Čeprav si moramo za molitev vzeti čas, pa tisti, ki moli, ima čas, pravijo.
Preberite še:
Kako moliti? Sedem nasvetov Janeza Pavla II.

Slavljenje je od nekdaj v Cerkvi sestavni del molitve. V to nas je vpelje že kralj David s svojimi psalmi:

“O Bog, moj Bog si ti, željno te iščem, po tebi žeja mojo dušo; moje telo medli po tebi na suhi, izčrpani zemlji brez vode. Tako sem v svetišču zrl vate, da bi videl tvojo moč in tvojo slavo; zakaj tvoja dobrota je boljša kakor življenje, moje ustnice te smejo slaviti. Tako te bom slavil v svojem življenju, v tvojem imenu bom vzdigoval svoje roke.” (Ps 63,1-3)

David pravi, da zadovoljstvo duše prihaja iz zavedanja, da je Bog z nami.

Bog nam želi dati veselje, ki je neprimerljivo z vsem zemeljskim veseljem. V Njem je moč, da nas poteši, razveseli, napolni in izpolni. Ponuja nam duhovno energijsko čokolado, ki jo bomo našli samo na enem mestu – v Njegovi prisotnosti.

“Slavljenje je pot, da izkusimo Božjo prisotnost, pot do intimnosti z Njim iz oči v oči,” pravi pisateljica in govornica Linda Dillow.


SERENITY

Preberite še:
Kako vem, ali me ima Bog rad?

George Skramstad, pastor, ki je se ukvarja z umetnostjo slavljenja, pa trdi, da pravo slavljenje poteka takrat, ko kot otroci splezamo v naročje nebeškega Očeta z željo, da bi bili z Njim. V tistem trenutku ni drugega načrta kot sedeti v Njegovi prisotnosti, Ga ljubiti, Mu šepeti na uho našo hvaležnost, slišati Njegovo srce, počivati v Njegovem objemu, uživati v trenutku in razumeti bolj polno Boga, ki si želi, da v Njemu uživamo.

Vabilo k slavljenju

Tudi ustanovitelj Skupnosti Emanuel Pierre Goursat je videl bistveno povezavo med slavljenjem in veseljem. Ugotovil je, da je slavljenje način, kako v polnosti živeti to, kar se mu je zdelo bistveno za vsakogar – biti vesel in hkrati ostajati v Gospodu, v zbranem notranjem veselju.


POLAR BEAR,POPE FRANCIS

Preberite še:
Papež Frančišek: Zahvalimo se tudi za težave in preizkušnje

“Slavimo Gospoda za njegovo usmiljenje in ljubezen, za zastonjskost te ljubezni, ki nam omogoča, da se ljubimo med seboj in da si pomagamo pri posvečevanju in, končno, da bomo prišli tja gor skupaj! Amen, aleluja!” pravi Goursat.

Vztrajno je vabil k jutranjemu slavljenju – vsak zase ali celo družinsko. Otroci so za ta način molitve še posebej odprti in večkrat sami opomnijo starše, da še danes niso slavili. Tako se že navsezgodaj zjutraj družina med sabo poveže v Gospodu, ki družinske člane drži povezane čez ves dan.

JAK ŻYĆ DŁUGO I SZCZĘŚLIWIE

Koristi slavljenja

Slavljenje ima veliko koristi. Med največjimi in že omenjenimi je veselje, ki je dar Svetega Duha. “Svetnik, ki je žalosten, je žalosten svetnik,” nas spominja Goursat.

Slavljenje nas opominja, da ne glede na to, v kakšnih okoliščinah smo se znašli, nas Bog ljubi in skrbi za nas, četudi tega ne čutimo. Kadar smo utrujeni, žalostni in polni skrbi, nam da slavljenje pozitivnejši pogled na svet, saj ima Bog z nami “načrt blaginje in ne nesreče, da nam da prihodnost in upanje”. (Jer 9,11)


Côme de Cacqueray

Preberite še:
Zdravniki so napovedali, da bo deček umrl, a sveti Šarbel je imel drugačen načrt

Kako slaviti?

Goursatov odgovor je bil: “Zelo preprosto je … dovolj je začeti.”

Lahko zapojemo pesem, ki je vesela in spodbudna, preberemo lahko psalm, ki govori o Gospodovih čudovitih delih, skupaj z drugimi si lahko medsebojno prisluhnemo v spontanemu zahvaljevanju in v vse to povabimo Svetega Duha, ki nas oživlja in dela nove.


LJUBLJANA CATHEDRAL DOOR

Preberite še:
Kaj skrivajo bronasta vrata ljubljanske stolnice?
Preberite še:
Pripravite si “čudežni” napitek za dobro jutro


PRAYER

Preberite še:
Ko so sv. Antona vprašali, kako je najbolje moliti, je odgovoril …

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.