Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Živim v nepredstavljivem udobju, čeprav marsičesa nimam”

BARBARA KASTELEC

LOJZE GRČMAN | ALETEIA

Barbara Oprčkal - objavljeno 05/07/18

Ženska ženski ‒ mama, žena in koordinatorka revijalnega programa pri založbi Družina Barbara Kastelec

Usklajevanje družine in službe je lahko zelo velik izziv, a Barbara Kastelec tudi po koncu četrtega porodniškega dopusta ni razmišljala o tem, da bi ostala doma. Kot pravi, rada dela, ustvarja in piše, vse skupaj pa je bilo lažje tudi zato, ker dela v do družine prijaznem podjetju. Že več kot 15 let je Barbara zaposlena pri založbi Družina, kjer opravlja delo koordinatorke revijalnega programa. Ker je pisanje njena strast, pa večkrat ustvari tudi kakšen prispevek in opravi kakšen intervju.

Poleg pisanja so njeni hobiji tudi vrtnarjenje in branje, pri čemer v roke zelo rada vzame kakšno knjigo sodobnih slovenskih pisateljev in pisateljic. Tako, za dušo, pa se tu in tam posveča tudi dekoriranju.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Če se zjutraj z mlajšima hčerama brez prepira pogodim, kaj bosta oblekli za v šolo. Če mož pripravi pomarančni smuti, če naš pasji mladiček ne gleda preveč otožno, ko se odpeljemo od doma, če v avtu zapojemo nekaj slavilnih pesmi. Krasno je tudi, če na šolskem pragu ugotovim, da se nobena od deklet ni izognila glavniku.


EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete … ?
S svojo podobo v ogledalu se razumem brez besed. Staro ogledalo z zlatim okvirjem mi priznava nekaj popusta na neprespano noč, kar je zelo dobrodošlo.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker … ?
… mi je lažje iti naproti novemu dnevu, če se tudi sama počutim sveže, in nekaj make-upa naredi svoje.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker … ?
… se mi z vsako od mojih štirih hčera pogled na svet odpira na nek edinstven način. Tako imam možnost več let zapored ponoviti poštevanko in zgodovino, nedavno pa tudi nepravilne angleške glagole. 😉

Lepo je odgovarjati na radovedna otroška vprašanja, ko na primer našo drugošolko, tik preden utone v sen, zanima, kako so nastale besede in jezik. Otroci so tu, da z njimi okušamo svetost življenja.

5. Kako se ob vseh obveznostih, otrocih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Ni težko, je moja najljubša družba. Lepo je živeti z umetnikom, vedno znova me preseneča njegov občutljiv, spoštljiv pogled na druge ljudi, sploh pa je užitek z njim pogledati kak film in slišati njegov komentar.

Ima tudi nekoliko humorističen pristop k vzgoji, zato ga otroci hitreje upoštevajo kot mene. Sicer pa nama veliko pomeni, če zmoreva nekaj odprtosti in lahko koga povabiva na obisk.

6. Dan se je že tako slabo začel, težave v službi, potem pa vam še otroci nagajajo. Kako se odzovete v takšni situaciji in kako jo rešite?
Skušam se vzdržati čelnega trčenja, če se le da. Zadnje čase se izogibam prehitremu zaostrovanju. Priznam, da je včasih težko prisluhniti, kaj mi želijo otroci v svojem vznemirjenju, v jezi ali med solzami povedati, se pa trudim.

Najtežji so spori med otroki. Včasih rečem, da je sodišče zaprto in da v sporu ne bom posredovala.


PETRA ŠKARJA

Preberite še:
“Če bi delala od jutra do večera, bi bil to največji osebni neuspeh”

BARBARA KASTELEC
BARBARA OPRČKAL | DRUŽINA

MONIKA CVIRN

Preberite še:
“Moje otroštvo je bilo daleč od ideala, a sem zanj neizmerno hvaležna”

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Moje otroštvo so precej zaznamovala nesoglasja med staršema, negotovost, odhajanja in zbližanja. Prav mama je z vztrajno molitvijo in osebnim pogumom zmogla ustvariti dom, v katerem je imel Bog veliko priložnosti, da pokaže kako zelo rad ima majhne. Naučila sem se moliti in to je najdragocenejša popotnica, kar sem jih prejela.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Postavim se v kontekst svojih prednic in si rečem: “Kaj bi se pritoževala, dokler iz pipe teče topla voda.” Pomislim na naše babice, prababice, ki so vodo še nosile iz zajetja in si ozavestim dejstvo, da živim v nepredstavljivem udobju, čeprav marsičesa nimam. Pomaga. Nikakor se ne bi želela zreducirati na žensko, ki živi samo za svoje strasti ali modne navdihe. Pomemben se mi zdi stik z zemljo, rada skrbim za vrt, ki mi vrača stotero nasmehov.


HAJDI KOROŠEC JAZBINŠEK

Preberite še:
“Pri vsem, kar sem izkusila v življenju, mi težko kaj pokvari dan”

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
V zadnjem letu največ zajemam pri češčenju Najsvetejšega ob četrtkih v domači župniji. Lepo je, ko vate z milino zre tista ljubezen, ki te je vzpostavila, tvoj Stvarnik. Pri češčenju lahko vse izročim.

Pridem in v meni vre kot mošt, vračam pa se pomirjena, zrela kot vino. Dragocena podpora so tudi redna srečanja v okviru Skupnosti Emanuel.

10. Biti ženska je lepo, ker … ?
… smo ženske tu, da smo v službi življenja, podpiramo rast, ne pristanemo na poraz in smo v zaupanju vedno zmožne napisati nov scenarij.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.