Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Potrebujemo vsaj osem objemov na dan. Zakaj?

SISTERS HUGGING

Ellyn | Flickr CC by SA 2.0

Papo de pai - objavljeno 20/06/18

Preverite 10 razlogov

Objem je terapija. Je izjemen način zdravljenja. Raziskave potrjujejo, da objem zmanjšuje stres, sprošča napetosti, v možgane pošilja pomirjujoča sporočila … Če ste utrujeni ali ste pod pritiskom, poiščite nekoga, ki vam veliko pomeni, in ga močno objemite. Študije dokazujejo, da močan objem, kjer sta srci stisnjeni eno ob drugega, lahko prinese naslednjih 10 koristi:

1. Objem zbližuje

“Hranljivi” dotik objema vzbuja zaupanje in občutek varnosti, oboje pa omogoča bolj odprto in iskreno sporazumevanje.

2. Objem pomirja

Objem lahko v hipu poveča količino oksitocina (tako imenovani hormon sreče ali hormon ljubezni), ki zdravi občutke osamljenosti, izolacije in jeze.


WOMAN TALKING ON PHONE

Preberite še:
Ko ljubljene osebe ne morete objeti v živo, naredite tole …

3. Objem razveseljuje

Ko vztrajamo v nekoliko daljšem objemu, se nam zviša raven serotonina, kar izboljša naše razpoloženje in ustvarja v nas občutek sreče.

4. Objem zdravi

Objem krepi imunski sistem. Nežen pritisk na prsnico in čustva, ki ob tem nastajajo, spodbujajo priželjc. Slednji uravnava in uravnoveša nastajanje belih krvničk, ki telo ohranjajo zdravo in odganjajo bolezni.

5. Objem množi

Izmenjava energije prek objema je dober vložek v odnos. Vzpodbuja empatijo in razumevanje. Objem je sinergičen: vložek enega in drugega se večkratno pomnoži; matematično izraženo je videti nekako takole: 1 + 1 = 3 ali več!


ALENKA KESAR

Preberite še:
“To je tako, kot bi tvoje srce hodilo zunaj tvojega telesa”

MOTHER BABY
Nina Buday I Shutterstock


BABY

Preberite še:
Težave z nespečnostjo? S spodnjimi nasveti boste spali kot dojenček

6. Objem sprošča

Objem sprošča mišice, telo osvobaja napetosti. Objem je izredno močan: ker povečuje dotok krvi v mehka tkiva, lahko celo odpravi bolečino.

7. Objem uravnoveša

Objemi uravnavajo živčni sistem. Galvanski odziv nekoga, ki daje in/ali sprejema objem, kaže na spremembo v prevodnosti kože: učinek, opazen pri vlagi in električni energiji v koži, nakazuje na to, da z objemom stanje parasimpatičnega živčevja postane bolj uravnoteženo.

8. Objem daje

Objem nas uči dati in sprejeti. Izmerjena vrednost toplote je enaka pri prejemniku in oddajniku, tako pri sprejemanju kot pri dajanju. Objem nas torej uči, kako se ljubezen enakomerno pretaka v obeh smereh.


KRZYŻYK NA ŁAŃCUSZKU

Preberite še:
Jezusova strastna ljubezen – revolucija za žensko srce

9. Objem povezuje

Objem je podoben meditaciji in smehu. Uči nas, kako naj se prepustimo in kako naj bomo prisotni v danem trenutku. Iztrga nas iz ustaljenih vzorcev naših misli in nas poveže z našim srcem, čustvi in dihanjem.

10. Objem je ljubezen

Objem povečuje samozavest. Od rojstva naprej nam dotiki družinskih članov sporočajo, da smo ljubljeni in edinstveni. Še kot odrasli nosimo vgrajeno v naš živčni sistem povezavo iz zgodnjega otroštva med samospoštovanjem in občutenji dotika.

Objemi, ki nam jih naklonita mama in oče v času našega odraščanja, so globoko vtisnjeni v nas na celični ravni, zato nas na telesni ravni na to spomnijo objemi. Ravno zato nas objem poveže z našo zmožnostjo za ljubezen.

Po mnenju Virginije Satir, svetovno priznane družinske terapevtke, “potrebujemo štiri objeme na dan, da preživimo, osem objemov, da se obnavljamo, in 12 objemov na dan, da lahko rastemo.”

Če mislite, da je osem objemov na dan visoka številka, vprašajte svoje otroke, kolikokrat na dan bi si želeli biti objeti. Verjetno vam bodo postavili cilj, ki je še bolj drzen (in poln zadovoljstva).

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


MARIJA KREBELJ

Preberite še:
“Tako učitelji kot starši smo okuženi s permisivno vzgojo”


MARYANNE AND TOMMY PILLING

Preberite še:
Srečno sta poročena že 23 let, čeprav so jima številni napovedovali žalosten konec


BARBARA SIMONIČ

Preberite še:
“Nekoč me je sin vprašal, kako me bo našel v nebesih, če bo tam velika gneča”

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.