Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Sporočilo, ki ga morajo slišati vsi najstniki (in starši)

TEENAGER

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Meta Halas - objavljeno 02/07/18

Odraščanja je očitno bolj kot mlade strah prav nas, starše, saj bi svoje otroke pogosto radi preveč zaščitili

Naši mladi so vsakodnevno bombardirani s sporočili, ki vplivajo na njihovo mišljenje in jih osebnostno oblikujejo. Poleg tega pa sta v njihovem svetu stalno prisotna tehnologija in internet, ki močno vplivata na njihovo življenje in pogosto begata tako starše in vzgojitelje kot tudi mladostnike same.

Biti najstnik je težko. Vsi se spominjamo tega obdobja. Nedvomno so se časi spremenili, a novozelandski ravnatelj John Tapene je pred nekaj leti objavil kratek sestavek najstnikom (in staršem v opomin) kot nasvet mladim, ki ne vedo, kaj naj bi počeli.


MOM,DAUGHTER,ARGUE

Preberite še:
Kratek vodič preživetja za starše najstnikov

Vse to pa niti ne bi bilo tako zelo neobičajno, če ne bi sporočilo nastalo leta 1959 po navdihu besed ameriškega sodnika, ki je imel redno opravka z mladimi prestopniki.

No, in kaj je pisalo v sporočilu? Tole:

JOHN TAPENE

Če povzamemo …

Pogosto slišimo najstnika, kako jamra: Kaj naj počnem, kam naj grem? Tu je moj odgovor: POJDI DOMOV! Pokosi travo, pomij okna, nauči se kuhati, zgradi splav, najdi si počitniško delo, obišči bolne, študiraj in potem, ko vse to narediš, preberi knjigo. Tvoj kraj ti ne dolguje rekreacijskih prostorov in tvoji starši ti ne dolgujejo zabave. Svet ti ne dolguje preživljanja, ti dolguješ nekaj svetu. Dolguješ mu svoj čas, energijo in talente, da ne bo nikjer več vojne, bolezni in osamljenosti. Z drugimi besedami: odrasti, nehaj se cmeriti, izstopi iz svojega sveta v oblakih, razvij hrbtenico, ne pa sanjarij. Začni se obnašati kot odgovorna oseba. Pomemben si in svet te potrebuje. Prepozno je za posedanje in čakanje, da bo nekdo nekega dne kaj naredil. Danes je tisti dan in tisti nekdo si ti!

MOM,DAUGHTER,ARGUE

Preberite še:
Kratek vodič preživetja za starše najstnikov

Kruta realnost preveč za mlade (starše)

Besedilo, ki ga je objavil Huffingtom Post,  je pred nekaj leti zaokrožilo svet in naletelo na zelo različne odzive. Nekateri so si sestavek pritrdili na hladilnik, drugi starši so bili ogorčeni nad grobim načinom komuniciranja.

Mogoče se res sliši kruto. Mogoče preveč odločno. A mladi odločnost tudi potrebujejo. Odločnost in jasno besedo. Radi slišijo resnico. Čeprav je bridka, je del realnosti odraščanja.

Odraščanja pa je očitno bolj kot mlade strah prav nas, starše, saj bi svoje otroke pogosto radi preveč zaščitili. A ne pozabimo besed iz pisma Hebrejcem (12,11), s katerimi Bog vzgaja – predvsem nas starše:

“Nobeno vzgajanje pa v tistem trenutku ni prijetno, ampak bridko. Pozneje pa daje tistim, ki jih je izurilo, miren sad pravičnosti.”

Vir: Družina In Življenje, diz.si


BOSTJAN ROMIH

Preberite še:
Oče treh otrok Boštjan Romih o “svoji” vzgoji


ORATORIJ

Preberite še:
Kaj oratorij prinaša 22 tisoč otrokom in njihovim staršem?


ANTON TOMAZIC

Preberite še:
Ko smo Slovenci odšli iz države, ki je poniževala slovenski jezik

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.