Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Otroci so vztrajni. Če nam to ni všeč, pravimo, da so trmasti

MARKO JUHANT

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Mojca Purger - objavljeno 08/03/18

Nekaj vzgojnih nasvetov Marka Juhanta

Priljubljeni specialni pedagog Marko Juhant je konec januarja na predavanju predstavil knjigo ameriških avtoric Adele Faber in Elaine Mazlish Na pomoč, moji otroci se kregajo! Knjiga je uspešnica, saj daje staršem jasne napotke, kako lahko sami spodbudijo dobre odnose med sorojenci v družini. Kot je hudomušno dejal Juhant, ima ta knjiga samo eno napako, in sicer to, da je ni napisal on sam.

Najmlajši so preveč zaščiteni

Ob primerih družinskih fotografij je analiziral, da so v družinah z več otroki najstarejši otroci običajno v vlogi zaščitnikov mlajših, prevzemajo odgovornost in so pomočniki staršev. Srednji so običajno samosvoji, saj najlaže uidejo nadzoru staršev, najmlajši pa se staršev oklepajo, so njihovi ljubljenčki. Zato si lahko privoščijo tudi več nagajivosti, saj se ob konfliktu s starši običajno postavijo na njihovo stran.

Ne dajajte drugih otrok za zgled

Kot je povedal Juhant, je primerjanje otrok med seboj (“Če bi bil tak kot naša Erika …”, “A sošolka je pa lahko dobila petico?” …) največja napaka, ki jo lahko naredijo starši za odnose med sorojenci. Ko otroku posredno očitamo, da ni dovolj dober oziroma ni tako dober kot nekdo drug, krhamo njegovo samopodobo, hkrati pa vplivamo na to, da drugega, ki je boljši, začne sovražiti.


KIDS

Preberite še:
Vas skrbi za otroke? Molite k njihovim angelom varuhom

CHILD
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Otroka ne hvalite pretirano

Otroke pogosto pretirano hvalimo že zato, da dihajo, je bil kritičen Juhant. Po njegovem mnenju je to metoda, po kateri vzgojimo “opustnike”, torej otroke, ki bodo hitro odnehali in se nehali truditi, ko bo postalo pretežko. “Saj je dovolj dobro,” si bodo mislili. Pohvaliti je treba dobro opravljeno delo.

“Ko se otrok potrudi in natančno pomije posodo, ga objemite, zavrtite in potrdite, da je dobro opral posodo. Ne hvalite ga, spodbujajte ga. Opazite, potrdite dobro opravljeno delo.”

Kadar pa pretirano hvalimo, je opozoril specialni pedagog, otrok nekaj naredi ne povsem zadostno, da bi ugotovil, ali ga bomo tudi takrat pohvalili. Takrat preizkušajo našo brezpogojno ljubezen. “Če hočemo, da bodo otroci srečni, morajo biti brezpogojno ljubljeni.”
Preberite še:
Čudežni stavek, ki bo spodbudil vaše otroke, da bodo vztrajali


TEAM SAY HELLO TO THE WORLD

Preberite še:
Enkratna ideja dveh Slovenk, ki spreminja življenja otrok po vsem svetu

O trmi

“Če otrok nekaj počne in je v tem vztrajen ter mu je tisto, kar počne, všeč, ker ima pomen, rečemo, da je vztrajen. Če pa vztrajno počne nekaj, kar nam ni všeč, rečemo, da je trmast – in da ima to po materi,” je povedal Juhant. Otroci so vztrajni, mi pa se odločamo, ali nam je to všeč ali ne.

In ko “trmastega” otroka usmerimo v to, da dosega, kar so naše vrednote, smo vzgojili otroka, ki bo v življenju uspešen. Vsak otrok, ki bo zrasel v srečnega odraslega, mora v otroštvu dobiti dovolj ljubezni, da jo bo v odrasli dobi lahko razdajal.


Daughter and mother arguing

Preberite še:
Starši in učitelji, kako pa vi kaznujete otroke?

CHILD WANTING MORE
Shutterstock

Se otroci preveč dražijo?

Priljubljeni strokovnjak za vzgojo je na to vprašanje odgovoril s primerom iz knjige Na pomoč, moji otroci se kregajo. Prebral je primer, ko je mati otroka, ki je bratca dražil, namesto s karanjem nagovorila s potrditvijo, da se zna on prijazno obnašati in naj tako tudi počne.


BIBLE

Preberite še:
Kako smo z otroki začeli brati Sveto pismo

Vsak otrok mora postati mojster v vsaj eni stvari

Otroštvo je čas iskanja, preizkušanja različnih stvari in ni prav, ko otrokom starši podeljujemo “etikete”, saj jih tako omejimo. Juhant je poudaril, da je otrokom treba omogočiti, da v nečem zablestijo.

“Če otrokom ne damo možnosti, da postanejo mojstri v nečem primernem, si najdejo neprimerno mojstrstvo, kot je jezikanje ali kaj drugega.” So stvari, o katerih se ne razpravlja, je povedal Marko Juhant in zbrane starše opogumil, naj samozavestno vzgajajo svoje otroke.

Članek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


ANJA HLAČA FERJANČIČ

Preberite še:
“Ja, težave in delo nosim domov in sem tečna. Ampak …”
Preberite še:
Za slovensko družino v Venezueli zbrali skoraj 3.000 evrov!


Bronze statue of Archangel Michael

Preberite še:
Kako se angeli borijo proti demonom?

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.