Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako se angeli borijo proti demonom?

Bronze statue of Archangel Michael

MARCO VERCH | CC BY 2.0

Philip Kosloski - objavljeno 08/03/18

Imajo meče? Ali posebne angelske sablje?

Sveti Pavel v pismu Efežanom piše: “Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih.” (Ef 6,12)

Z drugimi besedami, vse okoli nas je duhovna bitka, ki je pravzaprav ne vidimo. To stvarnost je težko doumeti, vendar jo ves čas potrjuje Sveto pismo, celo v Jezusovem življenju, ko je odšel v puščavo, da bi se boril s hudičem. Včasih se morda sprašujemo, kako je ta ”duhovna bitka” v resnici sploh videti. Ali v njej mrgoli mečev, ščitov in oklepov ali imajo angeli posebne “angelske sablje”?

Kako se vendar angeli borijo proti demonom?

Katekizem Katoliške cerkve nam najprej razloži njihovo naravo.

Sveti Avguštin pravi o njih: “Angel je ime službe, ne narave. Če vprašuješ po imenu te narave, je duh; če vprašuješ po njegovi službi, je angel: iz tega, kar je, je duh, iz tega, kar deluje, je angel.” (KKC 329)


KIDS

Preberite še:
Vas skrbi za otroke? Molite k njihovim angelom varuhom

Kaj so angeli?

Angeli so ustvarjeni duhovi, brez teles, ki imajo razum in svobodno voljo.

Podobno kot je Bog po naravi čisti duh, so tudi angeli čisti duhovi brez teles. Na ta način so podoba Boga, kakršna ljudje nismo. Angele pogosto prikazujemo s “krili”, pa ne zato, ker bi imeli krila, ampak zato, ker ta predstavljajo njihovo hitrost in simbolno vlogo Božjih slov.

Čeprav nimajo teles kakor ljudje, pa se angeli lahko borijo proti drugim duhovnim bitjem. Najslavnejši primer najdemo v knjigi Razodetja, kjer nadangel Mihael Satana izžene iz nebes.

Veliki zmaj, stara kača, ki se imenuje Hudič in Satan in ki zapeljuje vesoljni svet, je bil vržen na zemljo, z njim vred pa so bili vrženi tudi njegovi angeli. (Raz 12,9)

Ta odlomek nam nič ne pojasni, razen dejstva, da so demoni lahko “vrženi na zemljo”. Ker so čisti duhovi, to ni bilo telesno, ampak duhovno dejanje.


CZTEREJ EWANGELIŚCI

Preberite še:
Kaj ob evangelistih počnejo krilate zverine?

Boj, ki ni materialen

Filozof Peter Kreeft v svoji knjigi Angeli in demoni ponuja možno razlago, ko opisuje, kako se angeli med seboj sporazumevajo.

Angeli se sporazumevajo hipno, um z umom, brez kakršnegakoli medija, kot so zrak, ušesa ali celo besede – z neposredno razumsko telepatijo.

To si lahko razlagamo tudi kot bitko razumov, ne pa spopada z meči. Ta boj ne vsebuje ničesar materialnega, kar si z našega stališča težko predstavljamo. Zato umetniki angele in demone vedno upodabljajo kot telesna bitja, s ščiti, meči in oklepi. Naš um dosti laže razume telesni kakor nesnovni spopad.

Prav nič vznemirljivo ni slikati spopada med bitjema, ki sta bolj podobna elektronom kakor ljudem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.




Preberite še:
Kako izbrati birmanskega botra


JUAN MANUEL COTELO

Preberite še:
“V kino pridejo kot ateisti in odidejo kot verniki. Govorim iz izkušnje”


MOSES

Preberite še:
Zakaj ima Mojzes rožičke na glavi?

Tags:
angeli
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.