Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Enkratna ideja dveh Slovenk, ki spreminja življenja otrok po vsem svetu

TEAM SAY HELLO TO THE WORLD

Arhiv FINI zavoda Radeče

Ekipa FINI Zavo Radeče. Ustanoviteljici projekta Kaja Kink (druga z leve) in Andreja Majnar (druga z desne).

Barbara Oprčkal - objavljeno 05/03/18

Letošnje leto teče že šesto šolsko leto "mahanja v svet". O kakšnem mahanju govorimo?

Mlada in ambiciozna ekipa je pred petimi leti ustanovila neprofitni zasebni zavod Fini zavod Radeče, pod okriljem katerega se je razvila prav posebna inovacija, s katero otrokom po vsem svetu spreminjajo pogled na svet. Gre za mednarodni projekt Pomahajmo v svet (Say Hello to the World).

Ustanoviteljici projekta sta Kaja Kink in Andreja Majnar, ki skupaj s strokovno ekipo izvajata projekt v šolah in vrtcih. “Spraševali sva se, na kakšen način bi otroci najlažje spoznavali drugo kulturo, vero, narodnost itd., zato sva dobili idejo za virtualno potovanje, je pojasnila Andreja. Otroke tako med seboj povezujejo prek videoomrežja, velik poudarek pa so namenili predvsem spoznavanju kultur, običajev in načina življenja. Otroci si lahko pokažejo, kako se igrajo, kakšne pesmi pojejo, v kakšnem okolju živijo, kakšno hrano jedo, kakšen jezik govorijo itd.


KIDS

Preberite še:
Vas skrbi za otroke? Molite k njihovim angelom varuhom


BIBLE

Preberite še:
Kako smo z otroki začeli brati Sveto pismo

Spletanje posebnih vezi

“Otroci se rodijo brez predsodkov in kakršnihkoli mej. Njim ni pomemben zunanji videz otrok na drugi strani zaslona. Oni vidijo v njih prijatelje na drugem koncu sveta in jim želijo pokazati, kaj vse znajo oz. kaj so se naučili ob določeni temi. Med njimi se spletejo res posebne vezi,” pravi Andreja.

V celotnem šolskem letu se na zabaven način naučijo ogromno stvari. “Projekt jih uči, da so ponosni nase, na svojo kulturo in jezik ter s tem sprejemajo tudi drugo kulturo, jezik, narodnost … Trudimo se rušiti stereotipe in predsodke v vseh oblikah.”

Prav rahljanje stereotipov, predsodkov in nestrpnosti je tudi glavni namen tega projekta. Vsaka šola in vrtec, ki sodeluje pri projektu in uspešno sledi programu, pridobi tudi časten naziv strpen vrtec oziroma strpna šola.

SCHOOL IN SLOVENIA
OSNOVNA ŠOLA STARŠE

Prvo javljanje ‒ Starše (Slovenija) in Vilnius (Litva)

Kako je projekt nastajal?

“Za samo oblikovanje programa smo si vzeli kar celotno šolsko leto in se vanj izredno poglobili. Upoštevali smo tako strokovno plat kot tudi odzive in želje otrok ter strokovnih delavk vrtca Radeče, s katerimi smo projekt pilotsko izvajali,” o samem začetku pove Andreja in doda, da se trudijo, da vsako leto naredijo kakšno novost. Letos bodo tako na primer izdali drugi del inovativne slikanice. Vsako leto pa organizirajo tudi mednarodno konferenco.


Mamy Irma

Preberite še:
Starost ni ovira: 93-letna babica gre pomagat otrokom v Kenijo

Facebook za vrtce in šole

Vsa komunikacija med otroci sicer poteka prek njihove spletne aplikacije My Hello. Kot je pojasnila Andreja, je to kot nekakšen Facebook za vrtce in šole, ki pa je zelo varnostno zaščiten.

“Projekt ima pet tem in na vsako temo se pripravljajo približno en mesec. Ko končajo s spoznavanjem teme, sledi videoklic, na katerem pokažejo, kaj vse so se naučili. Komunikacija vzgojiteljev in učiteljev ponavadi poteka v angleškem jeziku, otroci pa seveda govorijo v maternem jeziku, kar vzgojiteljice prevedejo. Zelo zanimivo je tudi opazovati otroke, ko neverbalno komunicirajo prek gibov, risb … in se, ne boste verjeli, tudi razumejo,” je povedala Andreja.

SCHOOL IN POLAND
Vrtec Niepubliczne Przedszkole Językowe Cztery Strony Świata iz Poljske

Prvo javljanje - Banjul (Gambija) in Varšava (Poljska)

Iskreno otroško veselje

Veliko je tudi čustvenih trenutkov, ki vsem ostanejo v spominu. Otroci si na primer izmenjajo darila in ko se vidijo prek klica, lahko vidijo darilo, ki so ga pripravili, v rokah svojih novih prijateljev na drugem koncu sveta.

“To so trenutki, ko se pokaže iskreno otroško veselje in zaradi teh in podobnih trenutkov je naše poslanstvo tako lepo,” pravi Andreja in doda, da so otroci za delo zelo motivirani in ponosni nanj, kar zelo radi tudi pokažejo.


ROSARY

Preberite še:
Nekaj namigov, kako lahko svojim otrokom podarite krščanski dom

Več kot 23 držav in več kot 5.000 klicev

Projektu se lahko priključijo vsi vrtci in 1. triada osnovne šole. “Počasi bomo že začeli z zbiranjem prijav za šolsko leto 2018/2019. Ker je vsako leto več zanimanja, žal ne moremo vključiti vseh, ki bi si to želeli. Zelo nam pomagata tudi naši zastopnici, ki delujeta na področju Hrvaške in Litve,” je pojasnila Andreja.

Do zdaj je bilo projekt vključenih že več kot 23 držav, opravljenih pa je bilo več kot 5.000 klicev, kjer so otroci spoznavali drug drugega. Otroci pa tudi učitelji in vzgojitelji se vsakega klica zelo veselijo.

Veliko odzivov na delo in sodelovanje si lahko ogledate tudi na njihovi spletni strani.


JOZE PLUT

Preberite še:
Nekdanji vojaški vikar o Slovenski vojski: “Ne bi delal panike”


JUAN MANUEL COTELO

Preberite še:
“V kino pridejo kot ateisti in odidejo kot verniki. Govorim iz izkušnje”


KOPER

Preberite še:
Svetnica iz Kopra, ki je napovedala dan svoje smrti

Tags:
otrociprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.