Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Bodo družbena omrežja nadomestila medčloveške odnose?

SMARTPHONE SOCIAL MEDIA

PIXABAY

Sophia Swinford - objavljeno 18/01/18

Možgani so nekdaj oblikovali družbena omrežja, danes pa ta oblikujejo možgane

Znameniti Aristotelov izrek pravi: ”Človek je po naravi družbena žival.” Nobena skrivnost ni, da je sodobni tehnološki razvoj privedel do nastanka družbenih omrežij, kajti ljudje nenehno hrepenimo po povezovanju z drugimi.

Z znanstvenega vidika so možgani družbeni organ telesa; to je bila od vsega začetka naša spodbuda za oblikovanje družbenih omrežij. Danes pa ta oblikujejo naše možgane. Toda kako?

Odvisno je od nas

Številne raziskave opozarjajo na škodljive učinke družbenih omrežij na možgane, vključno z negativnimi vplivi na duševno zdravje. Toda v

o načinih, kako družbena omrežja vplivajo na naše možgane, dr. Dan Siegel, profesor za psihiatrijo na losangeleški univerzi, pojasnjuje najpomembnejše podrobnosti in ugotavlja, da družbena omrežja niso nujno nekaj slabega; gre za to, kako jih uporabljamo.


FAMILYLIFE

Preberite še:
Siti idealnih družinskih prizorov na Facebooku? Poglejte nekaj realnih.

SOCIAL MEDIA
PIXABAY

Tveganje, pojasnjuje Siegel, je v pomanjkanju neverbalnih znamenj. Komunikacija prek družbenih omrežij ne vključuje tona in jakosti glasu, izraza na obrazu in podobno. Ta neverbalna znamenja obdeluje desna polovica možganov, ki je povezana tudi s pomembnimi funkcijami, kot sta uravnavanje čustev in avtobiografski spomin.


GPS NAVIGATION

Preberite še:
Ste se že kdaj vprašali, kako deluje GPS?


PHONE

Preberite še:
Telefoni v francoskih šolah povsem prepovedani. Kaj pa v Sloveniji?

Glavna nevarnost je …

Družbena omrežja pa po drugi strani predvsem ”zaposlujejo” levo polovico možganov, ki, zanimivo, vrednoti tudi to, kaj si o nas mislijo drugi. Če dopustimo, da omrežja nadomestijo neposredne medčloveške odnose, je torej ena izmed temeljnih nevarnosti, da s tem zapostavimo nekatere dele naših možganov in njihove funkcije.

Družbena omrežja marsikomu omogočajo, da se poveže z ljudmi, ki jih osebno ne more srečati ali s katerimi bi sicer izgubil stike, to ni prav nič trajno škodljivega. Naša odgovornost pa je, da družbene medije uporabljamo kot dodatek h komunikaciji, ne kot nadomestilo zanjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


STICNA

Preberite še:
Skrivnostni beli menihi, ki zdravijo ljudi


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica


KATE MIDDLETONE

Preberite še:
Kako uspe Kate Middleton ohranjati tak videz pri 36 letih?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.