Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Telefoni v francoskih šolah povsem prepovedani. Kaj pa v Sloveniji?

PHONE

Africa Studio - Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 15/12/17

Igra in pogovori med šolskimi odmori so povsem izginili s šolskih hodnikov, zato so se v Franciji odločili za oster ukrep

Francija bo v prihodnjem šolskem letu, torej s septembrom 2018, šolarjem v osnovni in srednji šoli prepovedala uporabo mobilnih telefonov.

Predvolilna obljuba

Ta ukrep je napovedal šolski minister Jean-Michel Blanquer, in sicer v intervjuju za nacionalno televizijo. Gre tudi za predvolilno obljubo predsednika Emmanuela Macrona.

“Danes se otroci med odmori nič več ne igrajo. Vsi se ukvarjajo le še s svojimi pametnimi telefoni, kar je z vidika izobraževanja velika težava,” je poudaril Blanquer.

Boj med učitelji in učenci

V Franciji je sicer že zdaj prepovedana uporaba telefonov med poukom, nova uredba pa bo prepovedala tudi uporabo v prostem času, torej med odmori.

Kot poroča francoski medij Le Monde, so številni učitelji v francoskih šolah vznemirjeni zaradi stalnega boja z učenci, ko jim poskušajo omejiti uporabo pametnih telefonov. Podatki kažejo, da ima danes pametne telefone kar 80 odstotkov šolarjev, medtem ko jih je leta 2011 imelo le 20 odstotkov.

Pričakovati je mogoče, da bo uvajanje novega pravila naletelo na kar nekaj upora, tudi pri učiteljih, ki si verjetno ne želijo postati nadzorniki in vsakodnevno pregledovati torb šolarjev.

Tudi v Sloveniji telefoni ponekod prepovedani

Francija pa ni edina, ki je do zdaj že poskušala uvesti tako prepoved. Med drugim je to želel storiti tudi župan New Yorka Michael Bloomberg leta 2006, a je takrat naletel na odpor staršev, ki so se pritoževali, da ne morejo priti v stik s svojimi otroki.

V Sloveniji uporaba telefonov v šolah z zakonom sicer ni prepovedana, a to prepoved uvajajo posamezne šole. Tako je na primer Osnovna šola Log – Dragomer že leta 2015 izdala obvestilo, da je v šoli “kakršna koli uporaba mobilnih telefonov med poukom in med odmori prepovedana”. Tudi veliko drugih šol z različnimi napisi po hodnikih prepoveduje uporabo mobilnih telefonov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.

Tags:
šola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.