Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj drugim očitamo nekaj, s čimer bi se morali sami najprej ukvarjati?

kłótnia dwóch kobiet

Aloha Hawaii | Shutterstock

Drago in Sara Jerebic - objavljeno 09/10/23

Kaj je v ozadju, ko nas nekdo nečesa obtožuje, a to ne drži

Vprašanje bralke:

Obtožuje me, da mi gre samo za denar, sam pa je največji materialist. Ali ne vidi tega? S sabo naj se ukvarja, ne z mano. Ali pa da premalo delam, sam pa je večino časa pred televizijo ali na telefonu. Kako je mogoče, da nekateri ljudje drugim očitajo nekaj, s čimer bi se morali sami najprej ukvarjati in pred lastnim pragom pomesti?

Neimenovana bralka

Odgovarjata Sara in Drago Jerebic, zakonska in družinska terapevta:

Zgodi se nam lahko, da nas nekdo obtoži nečesa, kar ne drži, in se ob tem sprašujemo, zakaj. Porodi se lahko celo dvom, kaj če smo pri sebi kaj spregledali, ker nastop osebe daje občutek, da ona povsem verjame v svoje prepričanje.

Če nas nekdo preveč čustveno, silovito, žaljivo napade, pomeni, da je njegova reakcija močno pod vplivom nepomirjenih čustev. Kar je nepomirjenega, ponavadi želimo odstraniti. Tudi tako, da preložimo ali izbljuvamo v drugega.

Če ti zavidam denar, te bom lahko obtožil, da ti gre samo za denar. V resnici sem zgolj prilepil nate svojo težavo in z obtožbo več povedal o sebi. Možen je še drugi razlog: ker se morda zavedam lastne zavisti, bom obtožil tebe in tako preusmerim fokus proč od sebe.

Zato je smiselno, če nam uspe, da ko nas nekdo obtožuje, najprej pomislimo, kako je oseba s tem področjem. Če ne bi imela težav, nas najverjetneje ne bi silovito obtoževala, ampak bi nam lahko to povedala mirno.

Če ne odreagiramo na projekcijo, ampak zgolj poslušamo, opazujemo, bomo lahko dobili veliko informacij o drugi osebi.

Primer: obtožuje me nestrpnosti, ne vidi pa lastne nestrpnosti, ki jo goji do mene. Obtožuje me izključevalnosti, ne vidi pa, kako sam odriva mene. Obtožuje me varanja, sam pa pogosto o tem razmišlja. Obtoži me nestrokovnosti, sam pa je naredil več hudih strokovnih napak.

Če nas nekdo napade, lahko to pomeni, da se drugi počuti napadenega in ogroženega. Da umirimo situacijo, je pomembno, da se ne zgolj branimo in zagovarjamo svojega stališča, temveč razumemo, da se oseba počuti ogroženo. Obrambni mehanizem projekcije je pogosto v službi samozaščite.

Vedno, kadar ima oseba močan, buren čustveni odziv, pomeni, da je sprožilec v njej sami. Ali nasprotno – kadar se sami odzovemo silovito, ne pomeni, da je za to kriva druga oseba, temveč je v nas le prebudila nekaj nepomirjenega.

Rešitev se skriva v opazovanju in radovednosti ter spraševanju, čemu takšen odziv.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.