Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Mama šestih otrok: “Otroci iz velike družine postanejo prej samostojni”

Vesna Petrovic

Fotografija je last Vesne Petrović

Kaja Zupanc - objavljeno 05/10/23

Ženska ženski – podjetnica in mama Vesna Petrovič

Vesna Petrovič je mlada podjetnica in mamica šestih otrok: Julijane, Viktorja, Sergeja, Nikolaja, Sofije in najmlajšega Anastasija. V svojem življenju usklajuje vlogo mame, partnerice, gospodinje ter podjetnice, medtem ko aktivno ustvarja vsebine na socialnih omrežjih.

Vesno lahko spremljate na Instagram profilu My big family, kjer deli svoje zabavne trenutke v družbi malčkov, nasvete ter “trike” za mamice.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Najlepše jutro je, ko z Dejanom pripraviva zajtrk za otroke in vsi skupaj jemo, se pogovarjamo in smejimo. Zgodi se ob vikendih, ko smo vsi doma in lahko malo dlje spimo.

View this post on Instagram

A post shared by Vesna Petrović (@my.biig.family)

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Danes bo en super dan in otroci bodo pridni. Če rečem, potem tudi velja, ko pozabim, pa je velikokrat kar pestro. 🙂

3. Materinstvo je najlepša vloga, ker …
… se z otrokom rodi mama in življenje dobi popolnoma drugačen smisel. Takrat občutiš najbolj nepopisno in nesebično ljubezen.

Vesna Petrovic
“Lepo je videti, kako držijo skupaj in med seboj sodelujejo.”

4. Kakšni so izzivi in prednosti velike družine?
Organizacija in ustvarjanje rutine, še posebej zjutraj, ko gremo v šolo in vrtec, in zvečer pred spanjem. Prednost veliko družine je to, da otroci postanejo prej samostojni in se veliko naučijo eden od drugega. Predvsem pa jih je lepo videti, kako držijo skupaj in med seboj sodelujejo.

5. Kako se organizirate pri skrbi za šest otrok?
Naša rutina se z vsakim otrokom spreminja. Tudi sami mi že veliko pomagajo. Vedno pravim, da mi je lažje kaj postoriti, ko so vsi doma, kot pa ko sem sama z enim ali dvema otrokoma.

Mišljenje o tem, da se delo pri velikem številu otrok sešteva, je malce zgrešeno. Več otrok je, lažje je. Vsa moja opravila vedno opravim dopoldne, da se popoldan lahko posvetim samo njim.

6. Kakšna je vaša dnevna rutina?
Med tednom vsako jutro vstanemo ob 6.30, se uredimo in smo ob 7.15 že v avtu. 🙂 Najprej odpeljem najstarejša dva, Julijano in Viktorja, v šolo, nato pa še Sergeja, Nikolaja in Sofijo v vrtec. Z najmlajšim Anastasijem se potem odpeljeva do Ljubljane po opravkih (če jih imam). Nato sledi kuhanje in pospravljanje po hiši.

Okoli 16. ure Dejan pripelje otroke domov. Skupaj pojemo kosilo, nato izkoristimo lepo vreme in smo preostanek dneva zunaj. Ob 18.30 otroci pojejo večerjo, sledi tuširanje, umivanje zobkov in spanje najpozneje do 19.30.

7. Kako se ob vseh obveznostih, otrocih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite svojemu partnerju?
Glede na to, da so otroci zgodaj v postelji, imava večere zase. Rada poklepetava, kaj pojeva in pogledava film. Partnerski odnos po otrocih je zelo pomemben in vsakič, ko lahko, se posvetiva eden drugemu.

8. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Smrt očeta pri mojih 13 letih me je naučila, katere vrednote je treba ceniti v življenju. Ena od stvari, ki se je oba s partnerjem drživa, je ta, da nikoli ne greva spat jezna eden na drugega in da si vedno izkazujeva ljubezen, saj nikoli ne veš, kaj te čaka jutri. Včasih življenje jemljemo preveč samoumevno.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Misel na mojo družino. To, da me imajo neizmerno radi, kljub 1001 napaki, ki jo naredim.

10. Biti ženska je lepo, ker …
… imamo moč nositi malo življenje v sebi in ga spraviti na svet. ♥

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.