Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zaradi česa zakon ni le uspešen, ampak je tudi zelo srečen?

SZCZĘŚLIWE MAŁŻEŃSTWO

Savs/Unsplash | CC0

Katarzyna Wyszyńska - objavljeno 03/03/19

Zakaj nekateri pari tudi po dolgoletnem zakonskem stanu ohranijo nekdanjo svežino? Pri njih je opaziti pristno veselje, prijeten občutek, ko sta skupaj

Že dolgo časa mi na srcu leži tema odnos med zakoncema. Opazujem pare z različno dolgim stažem, mlade in upokojence, in lahko rečem, da jim dobro gre. To je verjetno dobro, ali ne? Nekako tako, je moj odgovor. Premišljujem le, kaj pomeni uspešen zakon? Končno se vsak zakon ne posreči, pa tudi vsak posrečen zakon ni … uspešen.


COUPLE; AMOUREUX, TOMBER AMOUREUX, DRAGUE

Preberite še:
Zakaj ste izbrali ravno to žensko oziroma tega moškega za svojega zakonca?

Zakaj nekateri pari kljub temu, da so že dalj časa v zakonu, ohranijo nekdanjo svežino? Pri njih je opaziti pristno veselje, prijeten občutek, ko sta skupaj. Včasih se najedata, včasih spreta, vendar pa je tudi tujcem jasno, da se nimata samo rada, ampak da sta srečna skupaj. Kako to, da pri toliko uspešnih parih ni več opaziti te radosti in te iskrivosti?


RELATIONSHIP

Preberite še:
Kako lahko ples izboljša vajino zvezo

Čarobna sestavina

Lahko le domnevamo. Na misel takoj pridejo preprosti odgovori. Zaupanje. Zvestoba. Trpežnost. Pa tudi skupnost vere – razumevanje, ljubezen na povsem drugačni, globoki ravni. Odprta komunikacija, iskrenost. Na eni strani umetnost kompromisa, na drugi pa brezkompromisnost – odsotnost soglasja o kakršnemkoli odnosu. Vdanost.

Mogoče je srečna zakonska zveza kot odlična jed vsota teh sestavin, dodanih v pravem razmerju? Resnica je, da je konec koncev to skrivnost. Kaj je ta čarobna sestavina? Zaradi česa je odnos po toliko letih živ, poln čustev in izpolnjenosti? Vprašala sem se o tem, potem ko sem nekaj časa molila. In dobila sem odgovor.

In ko je zmanjkalo vina, je Jezusova mati rekla sinu: “Vina nimajo.”


COUPLE

Preberite še:
Kako na novo zastaviti in izboljšati zakonsko življenje?

Še en zakon torej, ki se sreča z resničnostjo pomanjkanja. Kaj je lahko bolj zgovoren simbol tega veselja, tega kančka norosti in spontanosti kot vino v tej priliki? Žal je vina zmanjkalo.

Na videz je vse v redu, zabava gre naprej, vendar nekaj manjka. Na zunaj je vse v redu, ni prevare, ni obžalovanja, agresije, ampak … za kaj pravzaprav gre? Odkod vzeti vino, da ne bo le dobro, ampak najboljše? Da s partnerjem ne bova imela le pravilnih, vljudnih odnosov, ampak da bo najin celoten odnos strasten, vesel, poln zadovoljstva in bo prinašal občutek izpolnjenosti?


COUPLE

Preberite še:
Če bi se poročili z zelo bogatim človekom, bi se vam življenje zelo spremenilo …

Kje dobiti to vino, ko je najino že skoraj pošlo?

Jezus jim je rekel: “Napolnite vrče z vodo.” In napolnili so jih do vrha.

Kot vemo iz nadaljnjega besedila, sta mladoporočenca dobila vino – več in veliko, veliko boljšega od tistega, ki sta ga sama priskrbela na začetku. Kako je pa z nama? Saj vendarle nimava take moči, da bi spremenila vodo najinega vsakdanjika v izredno okušanje izbornega vina.

Res je, nimava. Od naju je vendar toliko odvisno – morava nositi to vodo. V pripeki, utrujenosti, tekava sem in tja, včasih se ti zdi vse brez smisla, ker je vode v vrčih komaj do polovice, naju pa že vse boli. Ali se lahko odločim: hočem biti srečna in tako bo od danes naprej? Ne vem sicer za vas, vendar to name ne deluje. Ne bom se odločala, kaj in kako se bom počutila. Lahko pa se odločim, kaj bom delala.


WEDDING,COUPLE,LOVE

Preberite še:
Najbolj čudna in hkrati najboljša želja za mladoporočenca

Lahko se odločim, da bom ljubila. In v imenu te ljubezni bom vztrajno nosila te težke posode z vodo. Včasih ta odločitev za ljubezen ni prav v veselje – ko je treba zjutraj zgodaj vstati ali se opravičiti. Ko se moraš odreči nečemu, kar ti je pomembno. Vendarle pa na dolgi rok daje občutek izpolnjenosti. Osreči te globlje kot površni občutki.

Ta sreča je stranski učinek in ne cilj. Pride, ko zasukamo rokave in se lotimo dela. Čez nekaj časa odkriješ, da je voda nenadoma postala vino. Ne po delu naših rok. Nismo mi tisti, ki jo spremenimo v vino. Naša naloga je, da nosimo vodo.


JANEZ RUS

Preberite še:
Ali je treba bodočo ženo preizkusiti? “Preizkušam smučke, ne odnosa”

Ostalo je milost. Viden znak nevidne ljubezni. Zakon. Globoko v sebi združena, srečna – to je vedno naravnost neverjeten čudež.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus.


FATHER WILLIAM DOYLE

Preberite še:
Junak, ki je dal življenje v zadoščenje za grehe duhovnikov


KATHLEEN SARNES

Preberite še:
Nova metoda hitrejšega zdravljenja: pojoča medicinska sestra!


FRUSTRATION

Preberite še:
Bog nam v resnici nalaga bremena, ki jih ne zmoremo nositi

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.