Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako je sveta Klara obvarovala Assisi pred uničenjem

Święta Klara z Asyżu

Wikimedia Commons | public domain

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 03/10/23

Priprošnja svete redovnice pri Bogu očitno veliko zaleže

Sveta Klara Asiška se je leta 1194 rodila v premožni in vplivni asiški družini, sama pa je bila skromna in zelo pobožna, številne snubce je zavračala. Ko je spoznala sv. Frančiška Asiškega, se je odločila, da gre za njim po poti popolnega uboštva in služenja Bogu. Pri Cerkvici sv. Damijana je ustanovila prvi samostan klaris, Klara pa je postala duhovna mati nove redovne družine.

Samostansko življenje svete Klare je bilo povezano z evharistijo. Najpogosteje je upodobljena z monštranco v rokah. Že v času njenega življenja so se zgodili številni čudeži. Eden od njih je rešitev samostana ubogih sester v San Damianu in mesta Assisi.

Napad Saracenov na San Damiano in Assisi

Zgodilo se je leta 1240, ko so Saraceni (takrat so tako poimenovali Arabce oziroma muslimane), sicer plačanci švedskega kralja Friderika II., osvajali italijansko ozemlje in oblegali tudi Assisi. Samostan klaris se je nahajal zunaj mestnega obzidja in je bil tako rekoč nezavarovan.

“Vedno vas bom varoval”

Nekega dne, med napadom na Assisi, ko se je vojska že bližala njegovim vratom, so kruti Saraceni vdrli na območje Cerkve svetega Damijana in nato v samostan. Prebivalci Assisija in sestre so bili v veliki nevarnosti. Sestre so se zatekle k sv. Klari, ki je ležala hudo bolna.

Klara je naročila, naj jo odpeljejo do vrat, in prosila, naj ji prinesejo ciborij, v katerem so hranili hostije. Sestra je padla pred Najsvetejše in začela goreče moliti. “Gospod, prosim, poglej na svoje služabnike, ker jih ne morem zaščititi. Zaupam jih tebi. Varuj jih, da ne bodo prišli v roke nevernikom,” je prosila s solzami v očeh. S Klaro so molile tudi druge sestre. Nenadoma so zaslišale nežen, tih glas, ki je prihajal iz ciborija: “Ne skrbi, Klara, vedno vas bom varoval.”

Klara je nadaljevala: “Moj Gospod, varuj tudi – če ti je tako všeč – to mesto, ki nas iz ljubezni do tebe podpira.” Kristus ji je odgovoril: “Moralo bo prenašati stiske, vendar ga bom varoval.” Klara je prosila sestre, naj ostanejo mirne.

“Ne skrbite, kajti zagotavljam vam, da vas ne bo doletelo nič hudega ne zdaj ne kdaj drugič, če boste izpolnjevali Božje zapovedi,” je trdila sveta Klara.

Saraceni so kmalu zapustili San Damiano, ne da bi povzročili kakršnokoli škodo. Prav tako niso vstopili v Assisi.

Praznik osvoboditve

O tem dogodku obstaja še eno poročilo, ki pravi, da je sveta Klara vzela Najsvetejše, položeno v ciborij, in ga pokazala nevernikom, ki so jih napadali. Iz ciborija, v katerem je bila hostija, se je razlila močna svetloba. Neka sila je vrgla Saracene na tla in prestrašeni vojaki so zapustili mesto. Ko so se sovražniki oddaljili, so se odprla mestna vrata in prebivalci Assisija so se vrnili k svojim vsakdanjim opravilom.

Od takrat 22. junija v Assisiju praznujejo tako imenovani praznik osvoboditve. Čudežno rešitev mesta pred muslimani pripisujejo Jezusovemu delovanju in priprošnji svete Klare.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.