Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Trije nasveti svete Klare, da bo vaša ljubezen konkretna

GIRL SITTING BY LAKE

taramara78 | Shutterstock

Adam Poleski - objavljeno 09/02/21

Sv. Klara izpostavlja dan, ki si poleg nedelje in praznikov zasluži posebno obravnavo

Sv. Klara Asiška je šla po stopinjah sv. Frančiška in živela kar se da preprosto. Ko se je odločila, da bo popolnoma sledila evangeliju, je na to pot pritegnila tudi druge.

Ena od deklet, ki so se navdušila nad sv. Klaro, je bila Neža Praška, hči češkega kralja (pozneje je postala sveta). Ohranila so se pisma, ki sta si jih izmenjali. V njih najdemo tri zanimive nasvete, ki so lahko v pomoč današnjim Jezusovim učencem.


CLARE OF ASSISI

Preberite še:
Sveta Klara, redovnica iz 13. stoletja, si je prva ogledala prenos svete maše “v živo”

Ljubezen

Za Nežino roko se je dvakrat potegoval cesar Friderik, vendar ga je zavrnila in se odločila za posvečeno življenje.

Klara ji je napisala, da je izbrala “ženina plemenitejšega rodu, Gospoda Jezusa Kristusa […]. Njegova moč je večja, njegova plemenitost prav tako, njegov pogled je lepši, njegova ljubezen slajša in njegova milost uglajena”.

Klara ne piše, naj Neža namesto dvornega izbere posvečeno življenje. Poudarja, da je Nežina ljubezen do Jezusa konkretna. Ob prebiranju pisem lahko dobimo vtis, da sta se za Nežo potegovala dva moška, eden je bil sprejet, drugi pa zavrnjen.

Klara Neži in nam pokaže, da je ljubezen do Jezusa konkretna, ker je On resničen in konkreten. Sledenje Jezusu prinaša veselje, ki je podobno tistemu, ki ga občutimo, ko najdemo ljubezen svojega življenja.

Klara piše: “Si nevesta, mati in sestra mojega Gospoda Jezusa Kristusa.” Na ta način lahko Bog resnično prebiva med nami – “v nas postavi šotor”. Tedaj se Nazaret dogaja pred našimi očmi. Utelešenje ni več le abstraktna teološka resnica – postane resničnost. Klara Nežo uči: naj bo tvoja ljubezen konkretna.


GIRL, LOOK,SKY

Preberite še:
Želite postati boljši človek? Ti dve kreposti vam lahko pri tem pomagata

saint Claire
© Par Giotto di Bondone — Travail personnel, CC0, wikimedia commons
Sveta Klara

Preprostost

Drugi nasvet Klare govori o preprostosti: “Veste, da se oblečen bojevnik ne more bojevati z nagim nasprotnikom, ker je lažje na tla podreti tistega, pri katerem ga lahko za kaj zgrabimo.” Denar, ambicije, družbeni položaj, prestiž, spoštovanje drugih, uspeh, pripomočki in luksuzne stvari so pogosto naša “oblačila”.

Zdi se, da nas bodo v težkih časih ta oblačila zaščitila. Denar nam bo omogočil preživetje, pomembni prijatelji nam bodo pomagali najti službo, pripomočki pa bodo potrdili našo vrednost v teh težkih časih. Medtem pa nam Klara kaže, da se v vsakdanjem življenju borimo za dobro. Če se bomo zanašali nase in na svoja “družbena oblačila”, nas bo nasprotnik z lahkoto zgrabil in vrgel na tla.

Ne gre za to, da bi bili brez prihrankov, prijateljev in da bi še vedno uporabljali pisalni stroj. Karkoli se zgodi in karkoli imamo, smo pred Bogom nagi. Če se zavedamo svoje lastne nemoči in revščine, lahko zmagamo v vojni za dobro.


COOKING

Preberite še:
Živeti sveto pomeni upoštevati eno samo preprosto pravilo

Post

Klara Neži svetuje tudi glede posta. Pri postenju, ki je pri sestrah klarisah precej strogo, omenja šibke in bolne sestre. Spodbuja nas, naj se obdamo z nežnostjo, če se počutimo šibkejši ali nas kaj boli. Klara, čeprav zelo dosledna pri svojih postih, Neži piše: “Prosim te, najdražja, modro in preudarno se vzdrži nemogoče in nepreudarne strogosti pri postu, ki si se ga, kot vem, začela posluževati.” Poudarja, da “naše telo ni iz brona”, sile pa ne spominjajo na skale. “Krhki smo,” piše Klara.

Zanimiv nasvet za Nežo je nasvet, povezan s četrtkom. V četrtek je post neobvezen. Klara ta dan izpostavlja kot dan, ki si poleg nedelje in praznikov zasluži posebno obravnavo. V četrtek smo že precej utrujeni od dela in celega tedna. Če bomo v četrtek popoldne storili nekaj posebnega, bomo opazili, kako se bo naše življenje spremenilo. Dogovorimo se za klepet, oglejmo si film, preberimo ali poslušajmo knjigo ipd.

S temi nasveti, ki jih je dala Neži Praški, nam Klara pokaže, kako nasvete evangelijske čistosti, revščine in poslušnosti uporabiti v vsakdanjem posvetnem življenju. Kajti čistost je ljubezen, revščina svoboda, poslušnost pa zmernost in preudarnost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto
Preberite še:
Bodite pozorni, ko prenašate govorice: ubijajo namreč … tudi vas


JOYFUL WOMAN

Preberite še:
7 nasvetov za zahvaljevanje v vsakršnih razmerah


WOMAN CRYING,

Preberite še:
Preprost način, kako čim manj skrbeti

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.