Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Blaženi Slomšek je naš priprošnjik v težkih trenutkih in življenjskih stiskah”

Ema-Ana-Bohanec-Ana-Marija-Gajsek.jpg

Zavod Antona Martina Slomška

Dijakinji Ema Ana in Ana Marija ob kipu Antona Martina Slomška

Aleteia Slovenija - objavljeno 23/09/23

Slovesno praznovanje Slomškove nedelje v mariborski nadškofiji

Letos se na Slomškovo nedeljo še posebej spominjamo izida prve tiskane knjige Mohorjeve družbe v Celovcu leta 1853 z naslovom Šola vesela lepega petja za pridno šolsko mladino. Praznovanje Slomškove nedelje bo v Mariboru potekalo pod geslom Šola vesela, saj je Slomšek glasbo v šoli videl kot trenutek veselja.

Dijakinji Emo Ano Bohanec in Ano Marijo Gajšek, ki obiskujeta tretji letnik Škofijske gimnazije A. M. Slomška in bivata v Dijaškem domu A. M. Slomška, smo povprašali o njunem odnosu do škofa Slomška ter o pripravah na praznovanje Slomškove nedelje. Manjkala ni niti misel o osrednji temi letošnje nedelje.

Vabljeni, da se pridružite praznovanju

Praznovanje Slomškove nedelje bo v nedeljo, 24. septembra, v telovadnici Zavoda Antona Martina Slomška na Vrbanski c. 30 v Mariboru s pričetkom molitvene ure ob 15. uri in sveto mašo ob 16. uri, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.
Pri maši bodo sodelovale tri cerkvene glasbene šole: Glasbena šola v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju, Glasbena šola Beltinci in Glasbena in baletna šola A. M. Slomška v Mariboru.

Kdo je sploh Slomšek? Oddaljena zgodovinska osebnost? Zgled in vzor
Ema Ana: Če bi to vprašanje zastavili Googlu, bi povedal, da je slovenski škof, pisatelj, pesnik, pedagog, pa še kaj bi dodal. Slomšek pa ni le to. On je naš. Je borec za Slovence. Bil je pomemben lik v slovenski zgodovini, imel je pomemben vpliv na izobraževanje in kulturo med Slovenci. Za nas dijake je njegov najpomembnejši prispevek prav to, da je zgled za ustanovitelje Škofijske gimnazije in Dijaškega doma A. M. Slomška.

Ana Marija: Dodala bi še, da je blaženi Anton Martin Slomšek naš priprošnjik v težkih trenutkih in življenjskih stiskah. Čeprav je živel pred več kot 150 leti, je njegov duh še vedno navzoč med Slovenci, katerim je zgled in vzor za spodbujanje narodne zavesti in krščanskega življenja.

Ema-Ana-Bohanec.jpg
Ema Ana Bohanec

Zakaj se vama zdi pomembno praznovanje Slomškove nedelje? Ker se bo letos dogajanje odvijalo v Zavodu A. M. Slomška, je na mestu vprašanje, kako se pripravljate? 
Ana Marija:
Praznovanje Slomškove nedelje se mi zdi izrednega pomena, saj se tako vsako leto skupaj spomnimo na blaženega Antona Martina Slomška in na njegovo pomembno vlogo v zgodovini slovenskega naroda. V Zavodu Antona Martina Slomška smo že pridno začeli s pripravami na praznovanje Slomškove nedelje, v petek so prostovoljci iz Dijaškega doma in Škofijske gimnazije pripravili prostor za mašo, vsi v Zavodu smo vabljeni, da spečemo peciva za pogostitev.

Ema Ana: Celoten zavod se skupaj pripravlja na Slomškovo nedeljo in upamo, da bomo ustvarili prav prijeten dogodek. Tukaj je tudi glasbeno sodelovanje pri sv. maši, številni dijaki in učenci glasbene šole sodelujejo v zboru in orkestru. Zdi se mi pomembno, da praznujemo Slomškovo nedeljo, saj tako izkazujemo spoštovanje njemu, ki je za nas Slovence velik mož. Zavod ni zastonj poimenovan po njem.

Ana-Marija-Gajsek.jpg
Ana Marija Gajšek

Letošnje geslo Slomškove nedelje je Šola vesela, kdaj pa je po vajino v šoli veselo? Kaj je tisto, kar v šoli in dijaškem domu počneta najraje? 
Ema Ana:
V šoli smo seveda, da se nekaj naučimo. Vendar to ni edini razlog, da hodim v šolo. Tam imam namreč skupnost ljudi, ki so mi pri srcu in mislim, da so odnosi v človekovem življenju najpomembnejši. V Zavodu, na Škofijski gimnaziji in Dijaškem domu pa lahko v te odnose vpletem tudi  Boga.  

Ana Marija: Zame je v šoli veselo takrat, ko gremo na ekskurzije in duhovno srečanje, ker smo takrat bolj sproščeni in se naša razredna skupnost še bolj poveže. Tako v šoli kot tudi v dijaškem domu se najraje družimo ob družabnih igrah ter petju in kitari, ko pojemo. Želim pa si, da bi večkrat zapeli kakšno Slomškovo pesem, saj se tako šola kot dijaški dom imenujeta po njem. Končno tudi zato, ker je geslo letošnje Slomškove nedelje vzeto iz naslova pesmarice, ki jo je izdal.

PLAKAT-slomskova-nedelja-3-1.jpg

Tags:
Slovenci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.