Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Najraje skrbim za živali, to je kraj, kjer najdem notranji mir in zavetje pred svetom”

marusa znidarsic

Fotografija je last Maruše Žnidaršič

Kaja Zupanc - objavljeno 21/09/23

Ženska ženski – mlada prevzemnica kmetije Maruša Žnidaršič

Maruša Žnidaršič je predvsem in na prvem mestu mamica dveh otrok, pa tudi lastnica in mlada prevzemnica Kmetije pri Urhu. Razpis za mlado prevzemnico in postavitev novega objekta na domačiji je uspešno prestala leta 2020. Poleg kmetije v svojem “prostem” času hodi v službo, je vodja farme Prestranek. “Samo zato, da mi slučajno ne postane dolgčas,” je smeje dejala.

1.Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Moj idealen začetek dneva je, ko se z družino skupaj zbudimo in pripravimo palačinke. Zgodi se, a definitivno premalokrat. 

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Zmoreš, imaš to. Potem pa to tudi dokažem.

znidarsicm
“Najraje skrbim za živali,” pravi Maruša.

3. Vas delo na kmetiji veseli že od malih nog?
Seveda. Moj oče si je želel, da bi kmetijo prevzel moj brat, a je pravnik in ga kmetijstvo niti malo ni zanimalo. Danes je oče kljub prvotnemu strahu ob predaji kmetije meni zelo zadovoljen z mojim vodenjem in delom. Ženske zmoremo več, kot pravijo ljudje – je pa res, da je za to potrebno ogromno garanja.

4. Kdaj ste postali prevzemnica kmetije?
Prevzemnica sem postala leta 2017.

5. Je bil to velik izziv za vas?
To je bil moj največji izziv v življenju. Pa ne zaradi dela, papirologija je v Sloveniji zelo počasna.

Krave
Na kmetiji pri Urhu se ukvarjajo z živinorejo.

6. Pri katerem opravilu najbolj uživate in zakaj?
Najbolj uživam v družbi živali, jih hranim in skrbim zanje. To je kraj, kjer najdem notranji mir in zavetje pred svetom. Obožujem pa tudi vožnje s traktorji in vse, kar je povezano s kmetijsko mehanizacijo.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Sama sem zelo hitro postala mamica, še v času študija. Najbolj sem hvaležna prav za to. Hitro sem morala odrasti in doštudirati. Ravno zaradi sina sem danes to, kar sem. Neizmerno sem hvaležna in ponosna na njega, pa čeprav je bil to takrat kar šok za domače.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Vedno, ampak res vedno je lahko še slabše, Maruša.

9. Kakšni so vaši cilji in ambicije v zvezi s kmetovanjem v prihodnosti?
Želim si postaviti zorilnico, povečati čredo na 70 glav plemenske živine, še malo obnoviti vozni park in povečati objekt. Ciljev imamo ogromno in vem, da jih bomo dosegli. Za mano stoji trdna družina in ta kmetija ni in nikoli ne bo moja – je naša kmetija pri Urhu. Ravno zato smo močni in se tako lepo razvijamo.

Marusa Znidarsic
“Imamo moč, da prenesemo marsikaj.”

10.Biti ženska je lepo, ker …?
Imamo moč, da prenesemo marsikaj, in ko pademo, se vedno poberemo in gremo naprej. Smo sočutne in rojene zmagovalke, saj iskreno lahko počnemo vse, kar počnejo moški, in pri tem smo še dobro videti. 🙂

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.