Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Dobro prijateljstvo nas lahko pripelje do svetosti

couple holding in hands wooden toy men as symbol of love and friendship

Ivan Kruk | Shutterstock

Aleteia Španija - objavljeno 17/09/23

Ljudje smo po naravi družabna bitja, zato je imeti prijatelje in se pogosto družiti z njimi zelo prijetna oblika ljubezni, ki nas lahko vodi tudi do svetosti

Med vsemi odnosi je prijateljstvo prav poseben odnos. S prijatelji imamo drugačno povezavo kot z družino ali s partnerjem.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako nam lahko prijateljstvo pomaga na poti do svetosti.

1NAJ VAS NAVDIHNE JEZUS

Jezus je najboljši vzor v vseh medosebnih odnosih; bil je prijatelj, ki so ga vsi želeli imeti blizu, hoteli so živeti ob njem, vabili so ga na svoje domove, imeli so ga zelo radi. Pomislite, kako bi Kristus ravnal v situaciji, v kateri ste se znašli, ali ko se soočate s težavami v prijateljskem odnosu.

2Imejte globoke pogovore

Pogovor med prijatelji naj bi bil spoštljiv in prijeten, lahko pa je tudi priložnost za skupno rast, če se odločimo, da bomo odprli kakšno globoko temo. Na ta način se lahko bolje spoznamo, odpremo svoje srce ter delimo svoje najgloblje misli.

3Izogibajte se kritiziranju

Izogibajte se kritiki na račun drugih ali opravljanju. Taki pogovori nas delajo prazne, škodujejo osebi, o kateri govorimo, pa tudi nam samim.

4Delite svoje znanje

Če imamo neko znanje, je dobro, da ga delimo s svojimi prijatelji in jim tako pomagamo, da rastejo kot posamezniki in so hkrati bolj koristni za skupnost.

5Duhovna rast

Bolj ko se bomo hoteli poglobljeno spoznati, prej nas bodo taki pogovori pripeljali do skupne rasti v veri. Dobro je, da organiziramo srečanja, kjer si izmenjamo svoje izkušnje, ki so nas približale Bogu, pričujemo drug drugemu, si ogledamo kak dober verski film …

6Skupaj se udeležite svete maše

Ni boljšega zbirnega mesta, kot je cerkev. K sveti maši greste lahko skupaj s prijatelji in gotovo se bo vaš odnos okrepil, saj boste vanj spustili tudi Boga. Jezus sam nam je dejal: “Ne imenujem vas več služabnike, /…/ vas sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta.” (Jn 15,15)

7Spodbujajte se v ljubezni do Boga

Medsebojno spodbujanje v ljubezni do Jezusa je neprecenljiva gesta prijateljstva, saj boste na tak način skupaj tako v dobrem kot v slabem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
prijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.