Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Spodbudne besede sv. Ambroža o prijateljstvu

Young women in white sweaters

Dima Aslanian | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 19/12/22

Sveti Ambrož je zapisal, da prijatelja v stiski ne smemo nikoli zapustiti

Sveti Ambrož je bil škof Milana v sosednji Italiji in je napisal veliko navdihujočih pisem. V pismu O dolžnostih duhovnikov se Ambrož osredinja na prijateljstvo in spodbuja, da moramo vedno ohranjati zvestobo svojim prijateljem.

V zapisu predvsem pojasnjuje, kako pomembno je ostati zvest prijateljem tako v dobrih kot v slabih časih.

Prijatelja v stiski ne zapuščaj, ne zapuščaj ga in ga ne pusti na cedilu, kajti prijateljstvo je življenjska opora … Če prijatelji v blagostanju pomagajo prijateljem, zakaj jim ne ponudijo svoje podpore tudi v času nesreče? Pomagajmo z nasveti, ponudimo svoja najboljša prizadevanja, sočustvujmo z njimi iz vsega srca. Če je treba, za prijatelja prenašajmo tudi težave.

Sveti Ambrož je trdno verjel, da so prijatelji bistven del življenja, še posebej takšni, s katerimi lahko deliš vse.

Ohranite torej, sinovi, prijateljstvo, ki ste ga začeli s svojimi brati, kajti nič na svetu ni lepšega od tega. V tem življenju je res tolažba, če imaš nekoga, ki mu lahko odpreš svoje srce, s katerim lahko deliš zaupnosti in ki mu lahko zaupaš skrivnosti svojega srca. Tolažba je imeti ob sebi zanesljivega prijatelja, ki se bo s teboj veselil v blaginji, sočustvoval v težavah in te spodbujal v preganjanju.

Če hočemo, da nam bodo naši prijatelji zvesti v naših težavah, ali ne bi morali biti mi zvesti njim v njihovi stiski?

Ko se prijatelj obrne na vas in potrebuje vašo pomoč, storite vse, kar je v vaših močeh, da ga podprete, in ostanite njegov pravi prijatelj.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
prijateljstvosvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.