Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Zakaj ženske potrebujemo prijateljico v duhu

duchowa przyjaźń między kobietami

Krakenimages.com | Shutterstock

Marta Wolska - objavljeno 06/01/23

Prijateljstva nas lahko vodijo k Bogu, lahko pa nas od njega oddaljijo. Kam me vodijo moji odnosi? Me bogatijo, podpirajo, me morda duhovno zavirajo?

Pred nekaj leti sta mi prijateljici na dva različna načina v pomembnem življenjskem trenutku izrazili podporo:

  • “Molila bom zate.”
  • “Držim pesti, da uspe.”

Čeprav sem z obema imela tesne odnose, sem tedaj zasledila vrzel v razumevanju s prijateljico, ki me je podprla z drugim stavkom. Spoznala sem, da lahko razumevanje na duhovni ravni premosti marsikatero vrzel.

Lahko se s prijateljico razlikujeva glede marsičesa, toda če zaupava istemu Bogu, bo odnos dobil povsem druge razsežnosti.

Kot Marija in Elizabeta

V Svetem pismu sta mi še posebno blizu dva primera ženskega prijateljstva. Prvi je odnos med Marijo in Elizabeto. Vsakič me gane in celo zabava, ko prebiram, kako je Marija po oznanjenju “v naglici” obiskala svojo prijateljico (Lk 1,39), kot da bi ji morala takoj povedati novico. Ali ni to tisto, kar ženske najpogosteje počnemo?

Povezoval ju je trden duhovni most. Marija je gotovo čutila, da lahko od prijateljice prejme veliko več kot dobro poslušalko: popolno razumevanje. Kaj bi se zgodilo, če med njima ne bi bilo enotnosti duha? Ali bi lahko delila z Marijo resnično veselje in skrb, če Elizabeta ne bi verjela v Boga?

MARY,ELIZABETH

Kot Ruta in Naomi

V Svetem pismu je še en primer ženskega prijateljstva, ki mi je res pri srcu: Ruta in Naomi. Njuna vez je nenavadna, saj zadeva snaho in taščo, ki se zaradi življenjskih tragedij odpravita na potovanje iz poganskih krajev v Sveto deželo, na katerem utrdita medsebojni odnos in odnos z Bogom.

Kako bi se končalo življenje teh dveh žensk, če bi se njuni poti razšli? Ali bi imela Ruta brez svojega prijateljstva z Naomi, s katero sta se spoznali v poganski deželi Moab, priložnost izkusiti toliko blagoslova, kot ga je ob svojem potovanju v Betlehem?

Združene v duhu

Ženske smo ustvarjene za odnose. Potrebujemo drugo žensko, ki lahko sočustvuje, ki nas bo poslušala, podpirala in preprosto bila blizu, v dobrem in slabem.

Prijateljstva nas lahko vodijo k Bogu, lahko pa nas od njega tudi oddaljijo. Včasih je vredno razmisliti o tem, kam nas vodi določen odnos. Me bogati, podpira, me morda duhovno zavira? Mi pomaga priti bližje k Bogu ali me od njega oddaljuje?

Bratje, rotim vas v imenu našega Gospoda Jezusa Kristusa: vsi govorite isto in med vami naj ne bo razprtij. Med seboj se dopolnjujte v istem umu in istem hotenju. (1 Kor 1,10)

Skupni interesi zame niso vedno dovolj; včasih potrebujem prijateljico v duhu. Prijateljico, ki zame ne bo držala pesti, ampak me obdala z molitvijo. Duhovno prijateljico, ki me bo popolnoma razumela. Kot Elizabeta Marijo in Naomi Ruto.

Jaz imam eno, pa vi?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
prijateljstvoSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.