Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 pomembne skrivnosti o starševstvu, ki nas jih lahko nauči Tolkien

Tolkien centenary of his death - Father Christmas Letters

Olga Popova | Altered by Aleteia

John Touhey - objavljeno 08/09/23

Če se poglobimo v dve od avtorjevih manj znanih del, odkrijemo nekaj skrivnosti, ki bodo prišle prav vsaki mami ali očetu

J. R. R. Tolkien je prav gotovo najbolj znan po svojih uspešnicah Hobit in Gospodar prstanov. Obstajajo pa tudi številna druga avtorjeva dela, ki so prav tako polna modrosti in jih je vredno prebrati.

Enako velja za deli Božičkova pisma (Letters from Father Christmas) in Gospod Bliss (Mr. Bliss). Obe knjigi sta napisani za Tolkienove otroke in nam ponujata vpogled v to, kako je na starševstvo gledal avtor teh uspešnic.

Čeprav nobeno od teh del ni mojstrovina na ravni Tolkienovih del Srednjezemlja, nam ti dve otroški knjigi razkrivata človeka samega. Po vseh poročilih je bil Tolkien predan in zelo ljubeč mož in oče.

In čeprav bo obstajal le en J. R. R. Tolkien, poglobljen pogled na Božička in Gospoda Blissa razkriva nekaj močnih starševskih skrivnosti, na katere bi morala biti pozorna vsak oče ali mama.

1Spodbujajte in uporabljajte domišljijo

Tako kot mnogi starši sem, ko so bili moji otroci še majhni, šel v božičnem času do velikih skrajnosti, da bi ohranil iluzijo, da se je Božiček spustil skozi naš dimnik in jim osebno dostavil darila. 

Z njimi sem navdušeno spremljal Božičkovo lokacijo na božični večer, pripravil mleko in piškote ter čakal, da so moji otroci zaspali, preden sem z našega podstrešja prinesel darila.  

Mislil sem, da sem zelo dobro opravil vlogo Božička, toda Tolkien me je spravil v zadrego. Vsako leto je svojim otrokom v Božičkovem imenu poslal vsaj eno pismo. To niso bila preprosta pisma, ampak dovršeno sestavljena in lepo ilustrirana umetniška dela. 

V vsakem pismu Božiček Tolkienove otroke seznani z življenjem na severnem tečaju, dogodivščinami svojega prijatelja polarnega medveda ter težavami in skrbmi.

Spomnim se, da me je družinski član nekoč grajal, ker sem svojim otrokom pustil verjeti v Božička. Rekel mi je, da so takšne laži škodljive. Tolkien bi se kritiki nasmejal. Razumel je, da je naše iskanje resnice neposredno povezano z našo sposobnostjo predstavljanja drugih krajev, stvari, situacij itd. (Einstein ne bi nikoli odkril relativnostne teorije brez svojih miselnih poskusov.)

Ko so Tolkienovi otroci pisali pisma Božičku in prejemali redne odgovore, so bili vključeni v čudovito igro, vendar jih je oče usmerjal tudi h globljim resnicam.

Tudi ko so Tolkienovi otroci odraščali in so že zdavnaj presegli starost pretvarjanja, jim je Božiček nenehno pošiljal pisma. Nedvomno je Tolkien za svoje otroke rad prevzemal podobo “Božička” in vedno so uživali v prejemanju pisem, tudi ko so bili najstniki in so vedeli, da gre za šalo.

Naj vas ne bo strah slediti Tolkienu in iskati načine, kako razvneti domišljijo svojih otrok.

2BODITE NEUSTRAŠNI, Z VESELJEM USTVARJALNI

Kot smo že omenili, so bila Božičkova pisma ilustrirana, vendar je Tolkien svoja umetniška prizadevanja dvignil na še višjo raven, ko je ustvaril snemalno knjigo Gospod Bliss. Tolkienove risbe predstavljajo polovico knjige.

Kljub temu da bi kdo lahko rekel, da ni imel izjemnega risarskega talenta, pa so Tolkienove ilustracije za Gospoda Blissa in Božička nedvomno ljubke ter izkazujejo naklonjenost očeta svojim otrokom. 

Vidite lahko, da je Tolkien za svoje otroke želel narediti nekaj tako lepega in ustvarjalnega, kot je lahko, ker jih je imel rad, in da ni dovolil, da bi bile njegove omejitve pri znanju risanja ovira.

Lekcija je, da vam ni treba biti strokovnjak za nekaj, da bi to preizkusili s svojimi otroki. Skupna peka je lahko zabavna, tudi če ste v kuhinji nespretni in so vaši piškoti nekoliko zažgani. Ni vam treba biti športnik, da igrate nogomet s svojimi otroki na dvorišču, ali umetnik, da z njimi ustvarjate.

Pomembno je le, da imate radi svoje otroke in da se z veseljem vržete v to, kar počnete z njimi.

3HUMOR JE ČAROVNIJA

Na začetku Gospoda Blissa Tolkien piše, da je imela hiša gospoda Blissa “zelo visoka vhodna vrata, ker je gospod Bliss nosil tako visoke klobuke”.

In v nekem pismu Božiček govori o tem, kako mu je skozi strop začela teči voda, ker je severni medved eno nadstropje višje zaspal v kadi. V drugem pismu pravi, da za božič pošilja “na kupe” drugih izdaj Hobita.

Prepričan sem, da so mlajši Tolkienovi otroci vzklikali od navdušenja nad nesrečami polarnih medvedov in da se je Tolkien zagotovo smejal zraven, saj ga je zabaval njihov odziv.

Vzgajanje otrok seveda ni vedno tako preprosto. In vaša glavna naloga kot staršev ni nasmejati svojih otrok, še posebej če se grdo vedejo. Toda vrednosti humorja ne gre podcenjevati. Kot je Tolkien zagotovo razumel, ima smeh skoraj magičen učinek na starše in otroke.

Humor gradi družinske vezi in poskrbi za srečen in vesel dom.

Na koncu se moramo spomniti, da se Tolkien nikoli ni bal pokazati naklonjenosti svojim otrokom. Vedno si je vzel čas zanje in menda jih je poljubil, ko jih je videl. In ko jim je pisal kot Božiček, je poskrbel, da je pisma vedno podpisal z z veliko ljubeznijo do vseh vas ali z veliko, veliko ljubezni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
knjigestarševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.