Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Duhovnik odgovarja na vprašanja otrok

Smart boy student looking up

ImageFlow | Shutterstock

Katarzyna Jabłońska - objavljeno 07/09/23

Otroci so znani po tem, da radi sprašujejo, preprosti in iskreni odgovori, ki jih dobijo, pa pogosto zanimajo tudi odrasle. Duhovnik Adam odgovarja na vprašanja, ki si jih marsikdaj zastavimo tudi odrasli

Duhovnik Adam Boniecki razkriva, kako je biti duhovnik … Odgovori bodo gotovo pomagali tudi vam, da boste lahko odgovarjali na otroško radovednost.

Zakaj duhovniki nosijo talar?

Cerkev je ustanova, v kateri delujejo ljudje, ki spoštujejo tradicijo. Kot na primer na sodišču. Sodnik lahko pride v službo v kavbojkah, ko pa se začne sojenje, si nadene sodniško oblačilo in s tem postane nekdo, ki zastopa položaj.

Podobno zato svoje oblačilo nosi duhovnik, ker predstavlja svoj poklic. Pod oblačilom pa je seveda normalen moški, ki lahko nosi kavbojke, pulover in, če je vroče, kratke hlače.

Ali duhovniki perejo svoja duhovniška oblačila?

Oče Boniecki svoja duhovniška oblačila odnese v pralnico. Dodaja, da obstajajo tudi redovi, kot so puščavniki, ki skoraj nimajo stika z drugimi ljudmi; molijo, delajo, berejo in živijo v klavzuri. Nosijo habite, posebna oblačila, ki jih perejo kar sami. Nekateri duhovniki pa imajo gospodinje, ki poskrbijo tudi za pranje.

Ali imajo duhovniki neposredno moč ozdravljenja in stika z Bogom?

Duhovnik Adam pravi, da nekateri ljudje razmišljajo na tak način. Včasih ljudje pridejo do njega in ga prosijo, naj bo on tisti, ki naj moli za njihovo babico. Odgovori jim, da seveda lahko moli zanjo, hkrati pa poudari, da tisti, ki nosi talar, ni nujno bližje Bogu. Duhovnik preprosto opravlja več funkcij, ena od njih je tudi, da moli za druge.

Zakaj duhovniki nimajo otrok?

V pravoslavni cerkvi obstajajo duhovniki, ki imajo lahko otroke. Nekateri duhovniki pa trdijo, da želijo dati vse svoje srce in čas svojemu ljudstvu in tistim, ki so v stiski, zato se odrečejo družini, lastnim otrokom. Ko imaš družino in otroke, jih namreč zagotovo postavljaš na prvo mesto in jim želiš omogočiti čim boljše življenje.

Za duhovnike pa so vsi otroci sveta in vsi ljudje njihova družina, ki ji želijo pogumno služiti.

Kdo je Bog in kje živi?

Ljudje so že od nekdaj prepričani, da ne obstaja le tisto, kar lahko vidimo, ampak tudi nevidna sila, ki vodi svet ‒ Bog. Nekateri so mislili, da živi v nebesih. Astronavt, ki je šel v vesolje, je ob vrnitvi rekel, da Bog ne obstaja, saj je bil on tam in ga ni videl.

Duhovnik Adam pa verjame, da je Božji duh navzoč povsod. Ko se uglasiš z njim in prisluhneš tišini, ga lahko celo čutiš in slišiš.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja AleteiePrevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
duhovnikotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.