Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Poznate simboliko duhovnikovih oblačil?

shutterstock_98090231.jpg

Gregory Dean | Shutterstock

Filip Veber - objavljeno 28/05/21

Kakor vojaka, policista, gasilca ali druge uslužbence prepoznamo po njihovi uniformi, naj bi tudi duhovnika prepoznali po tem, da nosi talar

Že od začetka so se duhovniki različnih kultov in religij razlikovali po svojih oblačilih od navadnih ljudi. Tudi v Katoliški cerkvi ni nič drugače.

Kaj je duhovniška obleka?

Potrebno je razlikovati med oblačili, ki jih duhovnik nosi med sveto mašo in drugimi liturgičnimi opravili in med duhovnikovimi vsakdanjimi oblačili.

Zakonik cerkvenega prava (ZCP) v členu 284 določa, naj kleriki (diakoni, duhovniki, škofje) nosijo dostojanstveno cerkveno obleko. Slovenska škofovska konferenca je leta 1998 glede tega določila sledeče:

Kleriki so dolžni nositi talar ali vsaj dostojanstveno črno obleko s kolarjem, pri bogoslužju pa se ravnajo po liturgičnih določilih, ki jih vsebujejo bogoslužne knjige. (Objavljeno v Sporočilih slovenskih škofij)

KSIĄDZ W SUTANNIE

Talar in kolar

V čem pa je razlika med talarjem in t. i. kolarjem? Talar je dolgo črno oblačilo z dolgimi rokavi, ki sega do gležnjev. Predpisi določajo, da duhovniki nosijo talar, ki je v celoti črne barve, škofje vijoličnega, kardinali rdečega in papež belega.

Izjema so tropski kraji, kjer zaradi vročine nosijo bele talarje s primerno barvno obrobo (črna, vijolična, rdeča).

Kolar oz. kolar srajca (ang. clergy man) je preprosta srajca, ki se od navadne moške srajce razlikuje le po ovratniku. T. i. francoski kolar ima pri ovratniku majhen košček bele plastike, rimski kolar pa kot pri talarju obsega celoten vrat.

Pomen talarja

Talar je razpoznavno duhovniško oblačilo. Kakor vojaka, policista, gasilca ali druge uslužbence prepoznamo po njihovi uniformi, naj bi tudi duhovnika prepoznali po tem, da nosi talar – svojo zakonsko predpisano uniformo.

Vsak del talarja ima tudi svoj pomen. Beli ovratnik (kolar) označuje celibat, duhovnikovo neporočenost. Nekdaj so talarji imeli 33 gumbov, ki so pomenili Kristusova leta zemeljskega življenja.

PRIEST COLLAR

Pas ali prepasnica (lat. fascia) pa simbolizira prt, s katerim se je Kristus opasal pri zadnji večerji in apostolom umil noge in simbolizira strežništvo, duhovnikovo razpoložljivost.

Črna barva duhovniškega talarja pomeni smrt temu svetu, saj duhovnik ne živi več za ta svet, ampak služi Kristusu. Talar duhovnika nenehno opominja na njegovo poslanstvo in identiteto.

Krvav talar

Kardinali nosijo rdeč talar, kar simbolizira, da so pripravljeni za svojo vero tudi darovati svoje življenje in preliti svojo kri, saj kot pri duhovnikih talar pomeni njihovo identiteto.

Leta 2012 je na filmska platna prišel film Christiada, ki spregovori o državljanski vojni v Mehiki v 20. stoletju. Oblast je zapirala cerkve in samostane, prepovedala obrede in pobijala duhovnike. Prepovedali so tudi nošenje redovnih in kleriških oblek (talarjev). Na začetku filma vidimo duhovnika, ki se temu upre in obleče talar, zaradi česar ga nasilno umorijo, kar ni edini tovrstni primer.

Ali obleka naredi človeka?

V sodobnem svetu se veliko pozornosti posveča temu, kako se človek obleče, saj to izraža njegov odnos do sebe in drugih. Obleka na zunaj izraža, kdo smo, kakšni smo. Policist ali vojak ves čas svoje službe nosita svojo uniformo.

Duhovnik pa je ves čas v službi, do svoje smrti. Kot je poudarjal sv. Janez Bosko: “Sem vedno duhovnik.” Zato je tudi na dvorišču med fanti, na sprejemih pri vladarjih in civilnih oblasteh vselej nosil talar – zunanje znamenje svoje duhovniške identitete.

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.